標題: 新手上路!!我的新缸 [打印本頁]

作者: jjoannacy    時間: 2013-3-1 17:37     標題: 新手上路!!我的新缸

我個缸o係28號開好,o的相係今日先影!!

個缸o的魚冇咩問題,淨係死左一條紅蓮燈!但係死左2隻黃立米,4隻玻璃蝦!
其實有冇大問題!?
作者: jjoannacy    時間: 2013-3-1 18:18

唔知點解魚ge尾鮨冇左,唔知係咪畀其他魚食晒!

同埋我本來買左下圖ge浮葉

但起身後就畀魚食晒,成個缸冇晒!

仲有一個問題係,咁o的魚咁肚餓,我可唔可以餵魚同蝦!?

作者: jjoannacy    時間: 2013-3-1 19:04

有又有條魚死左,其他o的魚食o個條死魚!
咁我係咪要餵佢地!?
作者: jjoannacy    時間: 2013-3-1 19:35

最後決定餵左!搶食得好緊要!
作者: jjoannacy    時間: 2013-3-1 23:03

我發覺我缸魚打交打得好犀利!大家咬大家o的鮨!
作者: 出走@    時間: 2013-3-1 23:45

首先想知什麼魚打什麼魚 ?
作者: jjoannacy    時間: 2013-3-2 00:04

我見頭尾燈打紅蓮燈!蛇王精靈打頭尾燈!有時頭尾燈又打下黃立米!有o的我都唔記得名!!
作者: jjoannacy    時間: 2013-3-2 00:05

上面有兩張相都係冇左尾鮨
作者: [WRU]00King    時間: 2013-3-2 00:15

相片太細,放大點,看不清!
作者: jjoannacy    時間: 2013-3-2 00:47

作者: 出走@    時間: 2013-3-2 00:52

真的似打得幾厲害,
但這些魚都是善良的,
可能水質/環境不穩!!!!
作者: jjoannacy    時間: 2013-3-2 01:01

今朝起身有o的蝦死左,佢地食左個頭!!
作者: jjoannacy    時間: 2013-3-2 01:15

想各位對我個缸畀下意見,因為新手,咩都唔識!!

同埋我想問下我隻鮑魚螺點解黑左!?

同埋我想問下我隻鮑魚螺點解黑左!?

作者: UAE|8LUN7    時間: 2013-3-2 01:51

個缸其實都唔錯
可唔可以講下有咩配置?
作者: UAE|8LUN7    時間: 2013-3-2 02:51

個缸其實都唔錯
可唔可以講下有咩配置?
作者: jjoannacy    時間: 2013-3-2 04:35

Februaryaquafirst W4JO玻璃缸,ap 60魚泥x9,開缸留,wpp-02背景,BF01,CY-20迷你桶,
 b10-02 生物環 ,Ft-02防藻,Ft-03 活性碳,厚棉,Boyu PL-4J 燈,NW-ej1新水劑,
 170 10克水精,abdp-6901開缸,Ap-33鐵肥          
 沉木,陶瓷樽,青龍石,樹脂石山,爪克moss沉木,台灣水'9',moss籃豬洞,            
亞元角moss片,21542 水草鉗,moss 樽洞 $28,鹿角鐵,水芹,水榕樹,            
蝦柳 蝴蝶,鮑魚螺 x 5,黃立米 6+1,極火蝦 5+2,大玻蝦,            
紅光管,黑燈 x 10,紅蓮燈 x 10,金青苔 x 2,頭尾燈 x10,蛇皇精靈 x 4,          
 金眼1對,G10-11(s),sp-02(s),藻球            送礦物 ,燈架
玻璃琪 x 4,鑽石新燈 6+1,HF-JSS,孔雀 x 4,tub 12 / 16 (3),FT-02,迷你寶塔
FeX1long xl-909 50W 暖管
作者: jjoannacy    時間: 2013-3-2 04:36

有嘅都打晒上去,因為張單有啲字睇唔清楚,所以有啲打錯!
作者: UAE|8LUN7    時間: 2013-3-2 05:00

QUOTE:
原帖由 jjoannacy 於 2013-3-2 04:35 發表
Februaryaquafirst W4JO玻璃缸,ap 60魚泥x9,開缸留,wpp-02背景,BF01,CY-20迷你桶,
b10-02 生物環 ,Ft-02防藻,Ft-03 活性碳,厚棉,Boyu PL-4J 燈,NW-ej1新水劑,
170 10克水精,abdp-69 ...

下次只打型號就好了,
這裹的C兄都很勁,
記得很多
作者: jjoannacy    時間: 2013-3-2 05:13

我尋日打嫁!因為要換積分!咁啱問到咪c&p囉!
作者: prince_cock_kb    時間: 2013-3-2 21:08

QUOTE:
原帖由 jjoannacy 於 2013-3-2 05:13 發表
我尋日打嫁!因為要換積分!咁啱問到咪c&p囉!

益左你
作者: jjoannacy    時間: 2013-3-3 03:58

哈哈......但我好想知點解我啲鮑魚螺會點左!?

歡迎光臨 uwants aqua (http://uwantsaqua.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0