標題: 新手上路 [打印本頁]

作者: arlok107    時間: 2014-9-16 14:55     標題: 新手上路

16吋小缸

極火蝦仔

米仔?

想問...我想揾野包住個吸水位....萬一有蝦子蝦孫都唔怕被啜走....我可點做?就咁用棉花包一包魚線困一困得唔得? 定坊間有D 好D 既野?

作者: 我愛羅    時間: 2014-9-17 01:03

個缸幾好,水又青,師兄可唔可以介紹下有咩配置?
吸水個位你落門市有喇!!有幾款揀,記得平既幾蚊都有
作者: prince_cock_kb    時間: 2014-9-17 01:41

剛開始算幾好!!!!
加油!!!
門市有 ns-8,ns-1 都合用
作者: arlok107    時間: 2014-9-17 09:56     標題: 回復 #2 我愛羅 的帖子

其實我係新手到無朋友....多得店員指點......
16吋缸
桶濾 (白色生物環放左一格大既有2吋高6吋X6吋) 另一格放左活性碳粗粘同一D條型既活性碳加有D除藻既野店員介紹)
黑泥底, 10W LED 燈.

暫時得十隻小蝦仔~以圖是尋晚開餐影~^^

不過有小小擔心佢地...下星期出國7日....我有無咩要注意?

作者: arlok107    時間: 2014-9-17 10:04

丫.....到底我點先可以貼到張圖出黎=-= .....

我LOAD 左上GOOGLE....打完按預覽見到有相...

出返黎又LOAD 唔到
作者: arlok107    時間: 2014-9-17 10:11

其實我係新手到無朋友....多得店員指點......
16吋缸
桶濾 (白色生物環放左一格大既有2吋高6吋X6吋) 另一格放左活性碳粗粘同一D條型既活性碳加有D除藻既野店員介紹)
黑泥底, 10W LED 燈.

暫時得十隻小蝦仔~下圖是尋晚開餐影~^^

不過有小小擔心佢地...下星期出國7日....我有無咩要注意?
T^T 終於成功.....

作者: 蝦母太狼    時間: 2014-9-18 03:12

c兄個缸好正,光度好亮足,
如果再加多點水草,應該會更正

去之前最好搞好水質先,如果不慎好多時回來就會傷忙慘重
作者: arlok107    時間: 2014-9-18 09:24     標題: 回復 #7 蝦母太狼 的帖子

呢支燈店員無介紹錯呀~~不過本身諗左好耐點SET 係缸頂...但最後都係攪唔掂...所以放玻璃頂...

我打打CO2 唔知好唔好落咁多草~

同埋其實而家算唔算好迫?!?! 因為黎緊我仲想入返多D 蝦...而家個十隻小得可憐.

其實個缸都係岩岩14好SET 好~暫時未換過水加過水...我諗緊黎緊星期6 或日~加水或換水(抽走三分一再加) 想問~我係咪最好用個桶養返1, 2 晚水先加或換?

謝謝
作者: 蝦哈ha    時間: 2014-9-18 10:43

個缸真係唔錯,第一支搞算幾好
多點草一定好很多
開缸幾日,就見到水好清,有冇死過蝦?
通常水喉水出黎我唔會等唔會放,如果唔係一定比老婆鬧,
開出黎跟住去門市買幾支水,滴幾滴就即刻落,
用左幾年到e+,蝦子多到厭!

作者: arlok107    時間: 2014-9-18 16:30     標題: 回復 #9 蝦哈ha 的帖子

謝謝師兄~^^

等我揾日睇有有無心儀靚草先

無呀~~無死過蝦~^^ 不過有一晚嚇死~HAHA 因為...見到有個殼係度=-= 以為有傷亡~數一數原來佢只係換殼~~~

我都期待緊佢地既第一胎.....

不過尋晚餵糧...見佢地爭糧.....我唔知會唔會打到出事=-=
作者: 出走@    時間: 2014-9-18 23:53

大家應該是討論這支
NW-051 http://uwantsaqua.freebbs.tw/red ... o=lastpost#lastpost
未用之前,每每換水就會陣亡一部份,但日子久了不換又會一次過大量死亡,
自用了之後保持高度存活率,
重點是不用等,即是換水即時加水,不用影響家人
作者: prince_cock_kb    時間: 2014-9-19 01:33

蝦仔脫嗀是好事,
全部存活真厲害
作者: arlok107    時間: 2014-9-19 11:50     標題: 回復 #12 prince_cock_kb 的帖子

都係多得店員指點~^^

不過尋日發現有一塊莫絲枯黃....已取走....
作者: 原居民    時間: 2014-9-22 00:56

個缸幾好睇,
如果再多草仲好.
蝦仔太少喇!快D加D啦!!!加油
作者: arlok107    時間: 2014-9-22 10:47

大家好~~我又返黎啦~XD 星期六日無電腦UPDATE唔到。。

今個星期去左買蝦仔同一隻螺..不過奇妙既事情發生了...............

先去圖:

買左十隻水晶蝦:

2隻藍蝦:

總動員開餐,

大怪獸.....

奇妙既事情係......星期六第一日帶佢地返黎. 自己心中都預左會有小小傷亡...星期日訓醒~死左2隻水晶...同發覺隻螺好似好鐘意食草咁...佢已經把我右後的高身草移平左....跟住......今朝起身....嚇Q死我......係真係嚇Q死......成個缸有好多一片片白色野浮浮下...但由於趕住返工......無影相...即刻用鉗慢慢鉗返上黎.....質地係鉗得起....一上水...唔會一塊塊...卷埋一條腸粉咁.......同埋....死左一隻第一輪蝦. 透明身既蝦~唔肯定品種.........頂......過2日仲要出TRIP..........
作者: 原居民    時間: 2014-9-22 14:23

朋友 ....剛開缸有死傷少不免,定D黎啊
作者: arlok107    時間: 2014-9-22 17:27     標題: 回復 #16 原居民 的帖子

哈哈~^^ 我比佢嚇死係...成缸白成一塊塊唔知乜黎.......
作者: 原居民    時間: 2014-9-22 23:45

QUOTE:
原帖由 arlok107 於 2014-9-22 17:27 發表
哈哈~^^ 我比佢嚇死係...成缸白成一塊塊唔知乜黎.......

C兄會有相睇嗎 ?
作者: arlok107    時間: 2014-9-23 11:48

今朝都仲見有........不過無之前咁大塊....我估唔知係咪隻螺攪鬼...今朝已經隔離左佢

作者: 原居民    時間: 2014-9-23 22:32

有沒有螺樣?
作者: prince_cock_kb    時間: 2014-9-24 00:52

看得示太清楚,
但應該與螺無關
作者: arlok107    時間: 2014-9-24 06:31

螺樣第1頁個隻。
我都都唔知關唔關佢事。不過今朝無再出現hahaha

好啦 我去沖繩返黎希望佢地無事
作者: 蝦母太狼    時間: 2014-9-25 21:30

QUOTE:
原帖由 arlok107 於 2014-9-24 06:31 發表
螺樣第1頁個隻。
我都都唔知關唔關佢事。不過今朝無再出現hahaha

好啦 我去沖繩返黎希望佢地無事

C兄我都有同一隻螺,
小弟沒有問題啊!!!

師兄旅途愉快

作者: arlok107    時間: 2014-9-29 10:48

返黎了,,,,,,,,死傷就一般....水晶蝦大部份已死~~可能水温問題~~
其他蝦就正常....睇黎要水晶蝦保命...要整返個水冷比佢地......
作者: 蝦哈ha    時間: 2014-9-29 14:14

QUOTE:
原帖由 arlok107 於 2014-9-29 10:48 發表
返黎了,,,,,,,,死傷就一般....水晶蝦大部份已死~~可能水温問題~~
其他蝦就正常....睇黎要水晶蝦保命...要整返個水冷比佢地......

師兄....外遊有死傷平常事,大多人都會有這情況,比較難免
除非妳的缸十分十分穩定,
小弟養水晶蝦及其他蝦都差不多十年了,
現在同期有4個缸玩水晶蝦,都不是每個缸都有水冷,
亦都相安無事,水溫只是其中一部份,
當然...如果你有位置又能負擔得到有了水冷會更好,但都不代表你一定養得到!
要切記,水質有很多部份,水溫只是其中之一.

加油!
有時間你落去門市同KB傾下,叫佢幫你分析下,睇下係米真係有需要,定係其他問題
作者: arlok107    時間: 2014-9-29 15:07     標題: 回復 #25 蝦哈ha 的帖子

Thx~~我應該主要都係基本蝦仔算~~應該星期六,日落去門市入返貨.

呢幾日等佢穏定返先~~
作者: 出走@    時間: 2014-10-3 01:10

QUOTE:
原帖由 蝦哈ha 於 2014-9-29 14:14 發表

師兄....外遊有死傷平常事,大多人都會有這情況,比較難免
除非妳的缸十分十分穩定,
小弟養水晶蝦及其他蝦都差不多十年了,
現在同期有4個缸玩水晶蝦,都不是每個缸都有水冷,
亦都相安無事,水溫只是其中一部 ...

其實 初時我都沒用水冷機都一樣養到!
作者: arlok107    時間: 2014-10-6 11:06

update 下個現況先...
上星期去左門市~買左支TESTER (no2) 結果係藍色.
另外買返6仔黃色小蝦. 可幸的..一切回覆正常. 再次見到蝦仔換殼了..
不過由於開缸到而家快一個月了~店員提我要換下桶中的碳了~~不過暫時未有時間或者今星期進行吧.
另外, 我想幫個缸換一次(一半左右水量) 既水. 有無咩要留意? 我現在缸身開始有點小澡. 我想抹下換水.
謝謝大家
作者: 出走@    時間: 2014-10-6 14:16

QUOTE:
原帖由 arlok107 於 2014-10-6 11:06 發表
update 下個現況先...
上星期去左門市~買左支TESTER (no2) 結果係藍色.
另外買返6仔黃色小蝦. 可幸的..一切回覆正常. 再次見到蝦仔換殼了..
不過由於開缸到而家快一個月了~店員提我要換下桶中的碳了~~不過暫 ...

清理換濾材是必須,
市場上的炭多數由幾日至1個月不等
要準時換,水質會KEEP得好好多,
最好就不要換半缸水,1/3好了
作者: arlok107    時間: 2014-10-7 10:43

尋晚更換左水了~~情況好像穏定返很多.
不過缸身仲係有D 討厭既蝸牛
作者: UAE|8LUN7    時間: 2014-10-7 13:30

QUOTE:
原帖由 arlok107 於 2014-10-7 10:43 發表
尋晚更換左水了~~情況好像穏定返很多.
不過缸身仲係有D 討厭既蝸牛

蝸牛 少的可以用手捉,
多的充要用藥,或者搵野食左佢
作者: arlok107    時間: 2014-10-9 10:56

貼下最新現況先~
水應該尚叫清~

今朝放飯大家都出黎開餐了.

作者: prince_cock_kb    時間: 2014-10-13 00:55

養得幾好,得閒加多D蝦仔^^
作者: prince_cock_kb    時間: 2014-12-24 13:29

歡迎光臨 uwants aqua (http://uwantsaqua.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0