標題: [建議UA] 魔戒版 巫王聯賽 [打印本頁]

作者: [WRU]00King    時間: 2008-7-3 02:19     標題: 魔戒版 巫王聯賽

魔戒版 巫王聯賽

近日 ROTWK 又多返hk人玩,
為了keep住現有玩家及吸引新玩家,
我建議 在ua 開設一個 聯賽,
供玩家對戰之用,
至於型式,方法,獎金等等大家可慢慢商議

希望大家都支持一下
作者: blade23    時間: 2008-7-3 13:15

Support!
作者: [MF]7headpie    時間: 2008-7-4 02:45

支持呀...
到時我都會參加
作者: UAE|8LUN7    時間: 2008-7-4 13:52

支持呀
最緊要多人玩
勝負都冇緊要
作者: 752789    時間: 2008-7-4 15:18

已通知有關版主前來處理
作者: prince_cock_kb    時間: 2008-7-4 16:40

我都抱支持態度,
就即管看看有多少人參加才決定
作者: tydy126_    時間: 2008-7-5 00:14

當然會支持, 但如果有時間我都會參加下

意見:
個人覺得團隊 參加2 vs 2賽好玩d ..比較會冇悶,我個人意見覺得可以限制用乜族參賽
可比較下同種族實力
鬥快ko對手,即時間記錄

作者: blade23    時間: 2008-7-5 00:38

大家對於規則同玩法有咩意見?
我認為無論係1v1or2v2的時候都應該要有一位observer去觀察玩家的對戰,避免玩家cheat or 利用 bug
對戰時間限制1hr,若已經超越時間限制,就由observer介定玩家的勝負(睇兩方情況/勢力而定)

作者: [WRU]03hkarmy    時間: 2008-7-5 00:51

我都支持..
我一定會參加
作者: [WRU]03hkarmy    時間: 2008-7-5 00:58

QUOTE:
原帖由 tydy126_ 於 2008-7-5 00:14 發表
當然會支持, 但如果有時間我都會參加下

意見:
個人覺得團隊 參加2 vs 2賽好玩d ..比較會冇悶,我個人意見覺得可以限制用乜族參賽
可比較下同種族實力
鬥快ko對手,即時間記錄

其實2v2組隊會唔會難左d呢?
約起時間黎會唔會難就左d呢?
如果組合來講,
例如 01 同 00 兩個組成一隊,
那會有得打嗎?
作者: blade23    時間: 2008-7-5 01:05

QUOTE:
原帖由 [WRU]03hkarmy 於 2008-7-5 00:58 發表

如果組合來講,
那會有得打嗎?

我都覺得2vs2暫時係味有可能做到,
+埋observer要5個人,
為咗對戰可以順暢咁進行,又要去試ping試下lag唔lag
所以我林要做2vs2係唔可行
作者: [WRU]03hkarmy    時間: 2008-7-5 01:07

QUOTE:
原帖由 blade23 於 2008-7-5 00:38 發表
大家對於規則同玩法有咩意見?
我認為無論係1v1or2v2的時候都應該要有一位observer去?br /> 對戰時間限制1hr,若已經超越時間限制,就由observer介定玩家的勝負(睇兩方情況/勢力而定)

observer....
意見係幾好,出乎於公平機制..
但要知道 若 host 中 多一位observer,
會令game會冇咁流暢,簡單d講即係lag or delay
仲有一點,observer 既權力係出於定為最後勝負,
但人選何定..>?有一定公信力?技術指數?
如果沒有一定技術,判斷可能有錯....
相反我就覺得,不用observer,我亦相信參加者會自律,
況且如果真係cheat,都可以save replay,再公開舉報,
相信唔會有人做如此愚蠢之行為//
定時間係一個好建議,1hours都唔錯,
不過我覺得定為 30mins會更好,
原因好簡單,就係更鼓勵進攻,打擊龜守,
如果30mins內分不到勝負,就定為和

作者: blade23    時間: 2008-7-5 01:16

QUOTE:
原帖由 [WRU]03hkarmy 於 2008-7-5 01:07 發表

observer....
意見係幾好,出乎於公平機制..
但要知道 若 host 中 多一位observer,
會令game會冇咁流暢,簡單d講即係lag or delay
仲有一點,observer 既權力係出於定為最後勝負,
但人選何定..>?有一 ...

唔錯
咁的話就要規定0係對戰後玩家必須要save replay,
以供負責人觀察
作者: [WRU]03hkarmy    時間: 2008-7-5 01:18

QUOTE:
原帖由 blade23 於 2008-7-5 01:16 發表

唔錯
咁的話就要規定0係對戰後玩家必須要save replay,
以供負責人觀察

你仲有咩建議呢???
作者: prince_cock_kb    時間: 2008-7-5 01:54

我有個建議
話明聯賽..
有 win dwan lose
好似好d
綜合左以上幾位的意見,
本人覺得限時為30mins係非常好,
一般一場賽事,正常都係20~20mins,
如果30mins就真係勢均力敵了,算打和都好合理,
另外 ty 提出的 分族我都好同意,不過可修訂一下,
ty所講的指定種族,我覺得較合用為盃賽,
而 聯賽大家都可以用自己最強的種族或用random,
而綜合以上幾點可定規則為(參考足球)
30mins 不分勝負為和 可得1分
win (random) 可得4分
win (自定種族) 可得3分
lose (random) 可得0.5分
lose (自定種族) 可得0分
作者: johnson    時間: 2008-7-5 02:35

支持 到時比賽記錄一定要save post上黎 好等其他hk新人學習  老手緊記錯失
作者: UAE|8LUN7    時間: 2008-7-5 02:39

QUOTE:
原帖由 prince_cock_kb 於 2008-7-5 01:54 發表
我有個建議
話明聯賽..
有 win dwan lose
好似好d
綜合左以上幾位的意見,
本人覺得限時為30mins係非常好,
一般一場賽事,正常都係20~20mins,
如果30mins就真係勢均力敵了,算打和都好合理,
另外 ty 提出 ...

幾好
場地 我想會是 fords
作者: UAE|8LUN7    時間: 2008-7-5 02:39

QUOTE:
原帖由 johnson 於 2008-7-5 02:35 發表
支持 到時比賽記錄一定要save post上黎 好等其他hk新人學習  老手緊記錯失

同聯賽細則冇咩關係
作者: UAE|8LUN7    時間: 2008-7-5 02:40

QUOTE:
原帖由 [WRU]03hkarmy 於 2008-7-5 00:58 發表

如果組合來講,
那會有得打嗎?

這個是重大問題
作者: blade23    時間: 2008-7-5 17:53

QUOTE:
原帖由 UAE|8LUN7 於 2008-7-5 02:39 發表

幾好
場地 我想會是 fords

應該無其他的選擇,大部分的1v1地圖都唔太岩,有一d太camp,有d太細太近
作者: prince_cock_kb    時間: 2008-7-6 21:20

QUOTE:
原帖由 blade23 於 2008-7-5 17:53 發表

應該無其他的選擇,大部分的1v1地圖都唔太岩,有一d太camp,有d太細太近

我都有同一睇法,細節上仲有咩可改進???
作者: 我為靚女狂    時間: 2008-7-7 09:42

我冇玩都黎支持下
作者: 理想活動助理    時間: 2008-7-7 09:57

有活動,本人當然支持,
如需協助可找我

歡迎光臨 uwants aqua (http://uwantsaqua.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0