標題: diy co2點可以放多d同耐d氣 [打印本頁]

作者: benian    時間: 2008-9-10 02:38     標題: diy co2點可以放多d同耐d氣

我用一比三糖同水份量黎做diy co2, 第一日就係威係勢係咁出泡...之後過左一個星期唔d泡就一粒粒咁出.....好似好快打柴咁...

其實係咪有方法可以diy co2都可以長時間keep住噴??? 啫喱有無用???
作者: 理想測試專員II    時間: 2008-9-10 02:48

好多年前玩過..
反覆試了好幾十次,
主要原因有2
1. 溫度,溫度於不高過50度之下愈高溫度,化學作用就愈強
2. 食糧,有兩種,糖是最主要食糧,其次是烤武,兩者缺一都會大減效能
    主要方法是維持發酵速度,你所說的啫喱就是其中一個有效方法
作者: akf0gio    時間: 2008-9-20 22:44

我早前用魚膠粉+糖, 用熱水開, 之後倒入樽內用凍水凝結(或放入雪櫃內),

凝結後, 再將用暖水開之乾衣士倒入樽內, 我至今用了兩個星期CO2出氣量仍然好平均

註:我用在卡x購買之$1x細化器, 效果理想.
作者: 出走@    時間: 2008-9-21 23:34

QUOTE:
原帖由 akf0gio 於 2008-9-20 22:44 發表
我早前用魚膠粉+糖, 用熱水開, 之後倒入樽內用凍水凝結(或放入雪櫃內),

凝結後, 再將用暖水開之乾衣士倒入樽內, 我至今用了兩個星期CO2出氣量仍然好平均

註:我用在卡x購買之$1x細化器, 效果理想.

thx 師兄
好report

歡迎光臨 uwants aqua (http://uwantsaqua.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0