標題: DIY CO2 [打印本頁]

作者: MK之不潮人    時間: 2008-2-2 13:34     標題: DIY CO2

(1) 首先要準備一個膠樽(通常會用汽水樽, 大小都可以), 但唔建議用玻璃樽, 因為萬一氣壓太大而爆樽, 造成的傷害會比膠樽大, 亦更危險!
(2) 準備一個有單一出口的蓋, 可以把汽水樽的蓋轉一個小洞, 把氣喉放進去(但不雖太入, 以免接觸到樽內的液體!)然後密封邊位, 確保樽蓋不漏氣, 只由氣喉出.
(3) 氣喉另一端可以駁上止逆閥, 細化杯(木筷子, 二偉化碳氣石也可!)
(4) 最重要步驟便是糖, 水, 乾依士(yeast)的份量! 先把糖填滿大約1/4膠樽, 然後加入2/4水(可以用溫水, 把糖溶化! 不過用凍水也可, 因為不必心急把全部糖溶化, 把糖溶掉一半, 這樽自製二氧化碳的壽命也可長一些, 耐用些!), 把大半茶匙的乾依士(yeast)放進去, 最後加入1/4的水. 用手遮住樽口, 上下搖幾下, 目的是把乾依士, 水, 糖混合得好一些!
(5) 最後把之前預備好的樽蓋連氣喉蓋上, 此時便大功告成了!! 靜靜等候你的成果吧!
作者: benian    時間: 2008-8-27 18:54

謝謝, 但係點解我睇個篇文加啫喱粉, 係咪會耐用d???

另, 如果用你給我的那個方法d co2可以last幾耐
作者: prince_cock_kb    時間: 2008-8-27 23:42

QUOTE:
原帖由 benian 於 2008-8-27 18:54 發表
謝謝, 但係點解我睇個篇文加啫喱粉, 係咪會耐用d???

另, 如果用你給我的那個方法d co2可以last幾耐

理論上係的,因為啫喱粉會將液體凝固,
令干衣仕分解糖水速度減慢
作者: wmh714    時間: 2009-5-14 10:45

請問以魚膠粉凝固佢又得唔得呢??
因為我有魚膠粉係度用淨左
作者: 出走@    時間: 2009-5-14 11:25

據報可增強使用期
作者: othergodie4    時間: 2010-10-10 14:40

呢個方法唔係咁work
作者: hea_li    時間: 2011-5-18 00:06

但可以接受!!!
作者: mlxi3eUa    時間: 2014-4-5 11:41

LZ,??

歡迎光臨 uwants aqua (http://uwantsaqua.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0