標題: 新水問題一堆 有關(ph值)(魚)(魚缸底) [打印本頁]

作者: AgogoMM    時間: 2008-12-20 14:02     標題: 新水問題一堆 有關(ph值)(魚)(魚缸底)

如果用沙做底 ph值 會怎樣 魚的 屎 要怎樣處理?
另外 用沙做底 可以種水草嗎 ?
要怎樣做

因為本人現在用泥做 底 種水草 ?

但是 ph 值 好像太低 之後 放了一些 珊瑚骨 ph 值 就維持在6.5

好像很多魚都養不到 ? 如 孔雀 藍班馬等等

其實 有什麼魚 是 適合 弱酸性水 or ph 6.5 的水質?.

還有一個問題 如果又想 種下水草 又不想 ph 值 低 想做到 ph7 中性水
有什麼方法呢

作者: prince_cock_kb    時間: 2008-12-21 02:08

QUOTE:
原帖由 AgogoMM 於 2008-12-20 14:02 發表
如果用沙做底 ph值 會怎樣
要視乎的用咩沙為底....
魚的 屎 要怎樣處理?
不用理會
可以,但必須開缸前加入基肥
要怎樣做

但是 ph 值 好像太低 之後 放了一些 珊瑚骨 ph 值 就維持在6.5
泥底會ph較低
好像很多魚都養不到 ? 如 孔雀 藍班馬等等
因為以上的魚都是需要ph較高的環境下生長
其實 有什麼魚 是 適合 弱酸性水 or ph 6.5 的水質?.
神仙魚,燈魚等等

還有一個問題 如果又想 種下水草 又不想 ph 值 低 想做到 ph7 中性水
有什麼方法呢
用紅河/黑河/黑鋼沙為底層

作者: UAE|8LUN7    時間: 2008-12-21 02:21

藍班馬唔會打孔雀嗎?
作者: AgogoMM    時間: 2008-12-21 15:14

孔雀和藍班馬都是一個 例子
作者: wmh714    時間: 2008-12-22 10:29

QUOTE:
原帖由 AgogoMM 於 2008-12-20 14:02 發表
如果用沙做底 ph值 會怎樣 魚的 屎 要怎樣處理?
要怎樣做

好像很多魚 ...

用沙做底 ph值應該係 中性
魚屎 好難處理,一般會積聚係沙入面,
你就麻煩同惡搞啦~

用沙做底 可以 種水草既~

用泥做缸底材的話,
水質一般係弱酸性,
可以養既魚有 燈魚科、斑馬、米奇、荷蘭鳳凰(連q鳳)、三角仙等等
作者: 賴蝦蟆    時間: 2008-12-25 01:23

多數沙底都係略鹼,
有些是中性,
甚少偏酸

歡迎光臨 uwants aqua (http://uwantsaqua.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0