標題: 越黎越多魚有白點,點算? [打印本頁]

作者: ryanckwong    時間: 2010-1-2 18:02     標題: 越黎越多魚有白點,點算?

如題,連新買既網球燈都有,點算呢應該?
頭先見倒即刻落左d黃粉落去~
作者: 出走@    時間: 2010-1-2 18:15

水溫升至30度,少量粗鹽
作者: ryanckwong    時間: 2010-1-2 18:22

你意思係將溫度升到去30度?d魚同螺會唔會覺得熱架?我唔係好識,請指教~~~
作者: 出走@    時間: 2010-1-2 18:57

QUOTE:
原帖由 ryanckwong 於 2010-1-2 18:22 發表
你意思係將溫度升到去30度?d魚同螺會唔會覺得熱架?我唔係好識,請指教~~~

正確!!!!!!
如沒有蝦就不怕..
作者: wmh714    時間: 2010-1-2 18:57

唔需要30度咁高,28都夠,最好用埋魚快治果類專醫白點病既藥
作者: ryanckwong    時間: 2010-1-2 19:20

d白點藥總店有無得買呀?我已經將個暖管較高左溫度喇,希望無事啦!thx!!!!!!!!
作者: 出走@    時間: 2010-1-2 19:54

QUOTE:
原帖由 ryanckwong 於 2010-1-2 19:20 發表
d白點藥總店有無得買呀?我已經將個暖管較高左溫度喇,希望無事啦!thx!!!!!!!!

唔多清楚..
相信會有
作者: ryanckwong    時間: 2010-1-2 21:51

如果我個缸,有d魚bb係度,咁落白點藥得唔得架?
作者: UAE|8LUN7    時間: 2010-1-2 22:39

QUOTE:
原帖由 ryanckwong 於 2010-1-2 21:51 發表

係咩魚BB?
作者: ryanckwong    時間: 2010-1-2 22:42

係黑波子呀
作者: ryanckwong    時間: 2010-1-2 22:56

我條網球燈同埋紅鼻岩岩死左咯
作者: wmh714    時間: 2010-1-2 23:13

QUOTE:
原帖由 ryanckwong 於 2010-1-2 21:51 發表

除非你個缸有種草,如果唔係就有咩魚係度都落得,
但係最好只係拎走d病魚去落藥醫,唔好全缸落~
作者: prince_cock_kb    時間: 2010-1-2 23:23

你的情況不適宜原缸用藥
建議將其搬到金魚的一個缸,再用藥
作者: ryanckwong    時間: 2010-1-2 23:35

收到!但係金魚個邊溫度係22度喎,燈魚依邊就係28度,病既魚有紅鼻、熊貓燈、米奇,黑波子、玻璃貓,會唔會溫度相差太大架?
作者: wmh714    時間: 2010-1-2 23:37

或者你將暖管裝過去吧,等溫度差不多先撈魚~
作者: ryanckwong    時間: 2010-1-2 23:41

明白!唔該哂!
作者: ryanckwong    時間: 2010-1-3 13:00

經過尋晚較左個水溫到28度同埋落左d粗鹽後,部份魚已經無咁多白點,頭先又再落左d粗鹽,希望佢地快d好返,
我亦已經將最嚴重個兩條波子搬左去隔離個金魚缸道喇,晏d就落街買白點藥,kb 唔好意思呀,我唔去你度買ok嘛?因為要專登搭車架,應該買白點藥普通鋪頭都無乜問題掛??
其實條玻璃貓都少少嚴重架,不過我知佢適應能力比較差,所以都係唔郁佢,希望佢唔駛藥都好得返啦,,咁好無呢?
我唔將所有病魚搬去金魚缸既原因係個暖管只有一個,而且又有魚再生多四條米奇bb,加埋之前既總共8條,要照顧佢地,唔能夠水溫太凍~~
大家點睇?
作者: prince_cock_kb    時間: 2010-1-3 13:23

QUOTE:
原帖由 ryanckwong 於 2010-1-2 23:35 發表
收到!但係金魚個邊溫度係22度喎,燈魚依邊就係28度,病既魚有紅鼻、熊貓燈、米奇,黑波子、玻璃貓,會唔會溫度相差太大架?

好似平時咁對水就可以,
再將暖管移缸
作者: prince_cock_kb    時間: 2010-1-3 13:33

QUOTE:
原帖由 ryanckwong 於 2010-1-3 13:00 發表
經過尋晚較左個水溫到28度同埋落左d粗鹽後,部份魚已經無咁多白點,頭先又再落左d粗鹽,希望佢地快d好返,
我亦已經將最嚴重個兩條波子搬左去隔離個金魚缸道喇,晏d就落街買白點藥,kb 唔好意思呀,我唔去你度 ...

唔洗唔好意思,我當然唔會介意,(下次買返10倍野就得~~~ )
<有或者我們都有送貨服務>時間可約

若果去買藥時,記得要小心選擇其效用,
及要了解用藥的份量(不要單靠看說明)
作者: ryanckwong    時間: 2010-1-3 15:08

選擇效用?用藥要幾多呀咁?
作者: wmh714    時間: 2010-1-3 15:17

唔好落過量鹽,淡水魚未必受到,落鹽前換一換水!!
作者: ryanckwong    時間: 2010-1-3 15:22

知道了,謝!
作者: prince_cock_kb    時間: 2010-1-3 17:23

QUOTE:
原帖由 ryanckwong 於 2010-1-3 15:22 發表
知道了,謝!

用後記住REPORT返個情況同用效!
作者: ryanckwong    時間: 2010-1-3 20:33

已經買左藥放左落金魚缸喇,希望佢地無事啦,

一個鐘前去問魚鋪,個老闆o係個寫住"萬能藥"既樽度'令'左粒膠囊比我,之前仲問我養乜野魚,個缸幾大咁,我問佢無病既魚怕唔怕,佢話:「唔怕~~~~入面有埋擴生素架嘛~~~唔怕~~~~」見佢咁講就買左放埋落缸度,希望得啦!

返黎已經見到一條黑波子唔係點郁架喇 ,依條係最嚴重最多白點既,另一條波子就啄佢,希望佢大步攬過啦~~~~~

宜家用緊藥既只係兩條最嚴重既黑波子,其它紅鼻,玻璃貓、米奇同埋熊貓燈仲係大缸,宜家準備緊d新既水,準備換落去大缸同加鹽,不過等緊d水暖d先~~
作者: wmh714    時間: 2010-1-3 21:32

其實真係最好分開,一黎病情嚴重性有差異,
二黎有d魚可能無事,放埋一齊耐左,同樣受感染~
作者: ryanckwong    時間: 2010-1-3 21:39

QUOTE:
原帖由 wmh714 於 2010-1-3 21:32 發表
其實真係最好分開,一黎病情嚴重性有差異,
二黎有d魚可能無事,放埋一齊耐左,同樣受感染~

但係金魚個便溫度差好遠,又唔可以擺個暖管去金魚缸,因為大缸都唔可以凍架,有魚bb,而且聽講玻璃貓對水質要求比較高,又比較弱,我驚轉去金魚缸,佢會即死~~~~~
作者: wmh714    時間: 2010-1-3 21:46

點解唔買多支暖管..?
作者: ryanckwong    時間: 2010-1-3 22:10

我諗都要,幾錢呀?我唔知架因為我宜家支暖管係之前買落既,不過唔係我買囉,所以唔知價.............
作者: prince_cock_kb    時間: 2010-1-4 01:05

QUOTE:
原帖由 ryanckwong 於 2010-1-3 22:10 發表
我諗都要,幾錢呀?我唔知洵飢琠y家支暖管係之前買落既,不過唔係我買囉,所以唔知價.............

幾十蚊就有交易
作者: ryanckwong    時間: 2010-1-4 10:33

好,我放假黎買!今朝d魚好返d咯,不過尋日唔係點郁既黑波子已經死左~~~~

玻璃貓依然多白點,不過都好生猛~
作者: ryanckwong    時間: 2010-1-4 23:57

岩岩返到屋企,發覺d魚魚都好返d,除左........玻璃貓,佢反而嚴重左,連眼蓋都有白點 成身都係,唉,做定心理準備,

kb準備定留返兩條玻璃貓比我啦,連埋上次兩條霓虹精靈、一隻網球蝦同埋兩條網球燈丫唔該,可以幫我留定嗎?hehe ,睇黎我應該都中左毒架喇,遲d玩大缸,跟住到蝦缸!hehe

今日聽過frd講,白點病魚最好要落返個氣泵,岩岩落左,岩唔岩架?另外佢又話較高溫度唔好太耐喎,係咪架?
作者: ryanckwong    時間: 2010-1-4 23:59

同埋我見到總店有一隻藥叫魚救fish save 專醫白點,係咪得架?同埋對其它健康魚魚無不良影響,係咪真架?咁我咪可以直接落落個大缸度囉?唔駛分開d魚?

作者: Patrick.陳    時間: 2010-1-5 22:33

抗生素唔好亂落,尤其人魚都會用    照文字描述白點起碼行到第二第三個週期
白點蟲多到係鰓,令魚缺氧死
魚街有間鋪賣白點藥, 叫INTERPET  METHYLENE BLUE (10號仔), 醫白點都有唔錯既效果
作者: prince_cock_kb    時間: 2010-1-5 23:47

QUOTE:
原帖由 ryanckwong 於 2010-1-4 23:59 發表
同埋我見到總店有一隻藥叫魚救fish save 專醫白點,係咪得架?同埋對其它健康魚魚無不良影響,係咪真架?咁我咪可以直接落落個大缸度囉?唔駛分開d魚?

今日返到去搞成點?
有冇唔明的地方,或唔記得..要補助充?
作者: wmh714    時間: 2010-1-5 23:58

QUOTE:
原帖由 ryanckwong 於 2010-1-4 23:59 發表

我用開魚快治既,都係專治白點,我試過落藥,部分可能醫得好,部分可能都係離開,
不良影響係一定有,不過你都唔係食用,而且醫佢個病係首要,唔考慮得咁多~
作者: ryanckwong    時間: 2010-1-6 00:50

QUOTE:
原帖由 prince_cock_kb 於 2010-1-5 23:47 發表

今日返到去搞成點?
有冇唔明的地方,或唔記得..要補助充?

搞掂啦,換左水,適左兩滴魚救,不過條玻璃貓我返去前已經死下死下咁,對完水無耐,就魂歸天國喇,祝佢一路好走~~~

另外,炭已經放左落大缸度(係大缸唔係金魚缸丫嘛?希望我無記錯),餵左隻燈敖食野,不過d金魚係咁啄佢,佢就係咁避,率之避左去個暖管後面,成晚唔敢出黎,haha,佢好驚咁喎,不過識搵安身之所~~

其它魚已經好返好多,係咪隔一日要再滴魚救架?
作者: ryanckwong    時間: 2010-1-6 00:51

QUOTE:
原帖由Patrick.陳 於 2010-1-5 22:33 發表
抗生素唔好亂落,尤其人魚都會用    照文字描述白點起碼行到第二第三個週期
白點蟲多到係鰓,令魚缺氧死
魚街有間鋪賣白點藥, 叫INTERPET  METHYLENE BLUE (10號仔), 醫白點都有唔錯既效果

已經買左魚救,謝~~~~
作者: ryanckwong    時間: 2010-1-6 00:54

QUOTE:
原帖由 wmh714 於 2010-1-5 23:58 發表

我用開魚快治既,都係專治白點,我試過落藥,部分可能醫得好,部分可能都係離開,
不良影響係一定有,不過你都唔係食用,而且醫佢個病係首要,唔考慮得咁多~

明白~~謝!
我都係咁諗~~
作者: prince_cock_kb    時間: 2010-1-6 01:29

QUOTE:
原帖由 ryanckwong 於 2010-1-6 00:50 發表

搞掂啦,換左水,適左兩滴魚救,不過條玻璃貓我返去前已經死下死下咁,對完水無耐,就魂歸天國喇,祝佢一路好走~~~

另外,炭已經放左落大缸度(係大缸唔係金魚缸丫嘛?希望我無記錯),餵左隻燈敖食野,不 ...

炭的位置正確!!!!
今日提漏了..
橙敖初期可能真係在劣勢,但要注意變化,形勢可能隨時會有所轉變,
仲有如果脫殼時要更加小心,係佢最脆弱的時候,果時就係分隔箱大派用場的時候,轉水好多時都會加快他們換殼,
現在最好就先分開(just經驗分享),好大可能在一兩天內換殼(你返左工時...... ) "下次你黎我再各你展示埋點樣睇脫殼"

魚救用法 要小心,要靠經驗,
要觀察情況再擬定(1~2天內),即隔1~兩日先再用藥

作者: ryanckwong    時間: 2010-1-6 01:36

okok 明白!!!!!!
作者: Patrick.陳    時間: 2010-1-6 23:28

QUOTE:
原帖由 ryanckwong 於 2010-1-6 00:51 發表

已經買左魚救,謝~~~~

無無脊椎生物係缸內?
作者: 原居民    時間: 2010-1-7 01:36

師兄好返未呀.?
作者: ryanckwong    時間: 2010-1-9 12:50

QUOTE:
原帖由Patrick.陳於 2010-1-6 23:28 發表

無無脊椎生物係缸內?

例如?
作者: prince_cock_kb    時間: 2010-1-9 13:30

QUOTE:
原帖由 ryanckwong 於 2010-1-9 12:50 發表

例如?

他所指的有蝦,螺等等
作者: ryanckwong    時間: 2010-1-9 13:55

QUOTE:
原帖由 prince_cock_kb 於 2010-1-9 13:30 發表

他所指的有蝦,螺等等

得一隻螺囉,有問題架?
作者: ryanckwong    時間: 2010-1-9 13:57

QUOTE:
原帖由原居民於 2010-1-7 01:36 發表
師兄好返未呀.?

好返喇,多謝你地既指點~
作者: prince_cock_kb    時間: 2010-1-9 14:42

QUOTE:
原帖由 ryanckwong 於 2010-1-9 13:55 發表

得一隻螺囉,有問題架?

問題可能會有,
有時軟體不可受藥,亦有時為不受藥
現在沒事就好了
作者: wmh714    時間: 2010-1-9 21:25

通常唔落得藥既都係蝦缸
作者: Patrick.陳    時間: 2010-1-10 14:16

QUOTE:
原帖由 ryanckwong 於 2010-1-9 12:50 發表

例如?

以前D藥, 尤其醫白點, 一定含有銅
銅藥會殺死無脊椎生物, 草都照殺
而家似乎技術進步左, 唔洗再用銅藥

歡迎光臨 uwants aqua (http://uwantsaqua.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0