標題: 大家幫幫眼!! [打印本頁]

作者: kazaf_chi    時間: 2010-4-18 05:10     標題: 大家幫幫眼!!

當我偷拍新成員德殺羅時...
發現我的橙雙帶媽好似有把卵徵兆@@''
想起KB的帖子說旁邊有白點..每一隔一點..左右對稱的..
那就是100%中@@''
大家幫幫手睇下係唔係姐係咁..
係就好啦

背面特寫

佢仲成日做呢個動作!!好似唔知整咩咁..

作者: wmh714    時間: 2010-4-18 21:31

太細張,果d只係表示佢排卵中,交配未其實唔肯定,
通常要睇埋蝦尾,如果有白色,咁佢已經草緊精~
作者: MEDI    時間: 2010-4-18 22:50

奇怪,明明有大圖,但全點解貼出黎變左細圖
作者: kazaf_chi    時間: 2010-4-19 00:21

QUOTE:
原帖由 wmh714 於 2010-4-18 21:31 發表
太細張,果d只係表示佢排卵中,交配未其實唔肯定,
通常要睇埋蝦尾,如果有白色,咁佢已經草緊精~

係咩...但kb咁講嫁wo
''有好明顯的白色團,每一隔都會有一團,左右兩邊都係對稱
e種情況叫完全受精!!!
比起尾巴有白色的更為理想,
到目前為止的經驗,如果有以上情況,
會抱卵的機會係100%,會見到的機會唔多,只會在高質素基恩強的蝦當中先會出現'

QUOTE:
原帖由 MEDI 於 2010-4-18 22:50 發表
奇怪,明明有大圖,但全點解貼出黎變左細圖

我都想知點解..= =''
我都係照平時咁post出黎
作者: prince_cock_kb    時間: 2010-4-19 02:31

QUOTE:
原帖由 kazaf_chi 於 2010-4-19 00:21 發表

係咩...但kb咁講嫁wo
''有好明顯的白色團,每一隔都會有一團,左右兩邊都係對稱
e種情況叫做完全受精!!!
比起尾巴有白色的更為理想,
到目前為止的經驗,如果有以上情況,
會抱卵的機會係100%,會見到的機 ...

根據我們的繁殖經驗!!!!!!
大多先在尾巴出現白色,但並不一定會從身上發出白色團狀,
當身上有白色的時侯,只要以不變應萬變的處理方法,
加強穩定性,抱卵就指日可待
加油
作者: wmh714    時間: 2010-4-19 20:13

抱卵無話100%唔100%...
草夠精就可以抱卵,所以根本無呢回事.......
另外就係左右兩旁蝦身雖白,但未必有足夠,主要睇尾部位置多!!
我自己都睇左龍紋螯蝦六胎~
作者: prince_cock_kb    時間: 2010-4-19 20:25

亦無謂爭辨!!!!!
大家有不同的經驗亦有不同,
你有你的6胎經驗,我們有我們約600胎的經驗,
大家飼養方法有所不同,技巧有所不同,品種有所不同,
小弟都只係分享經驗,我時常提醒客人們,人地做唔到唔=自己做唔到,
人地養水晶夾陰草用水泠,我就教曉不少新手夾陽草唔用水冷

作者: kazaf_chi    時間: 2010-4-19 23:37

heyheyhey~~~
龍紋單性繁殖...
同迷敖有冇分別先...?
唔一樣就無謂拗..@@''

歡迎光臨 uwants aqua (http://uwantsaqua.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0