標題: 抵寒能力 [打印本頁]

作者: blueman    時間: 2011-1-11 15:38     標題: 抵寒能力

請問有冇人知道, 迷螫和泰國打魚係冬天無暖管掂唔掂呀?
聽講話明天會跌穿10度, 佢地會唔會變冰條??
作者: blueman    時間: 2011-1-11 18:06

最新報告....
紅獅王去左報到...
作者: [MF]7headpie    時間: 2011-1-12 00:28

鬥魚?
什麼要求都沒有....
作者: blueman    時間: 2011-1-12 01:01

唉死左隻至愛, 我見佢都唔夠幾句鐘,
咁就走左la, 好彩仲有隻粉藍c王, 今晚睇佢都無乜點,
仲開口食野, 應該ok掛
作者: 出走@    時間: 2011-1-12 01:05

不要傷心,
把現在的養得更好
他們都不難養,要求並不高
作者: blueman    時間: 2011-1-12 01:12

呢幾日都好凍, 有d怕佢頂唔順
作者: prince_cock_kb    時間: 2011-1-12 01:32

岩岩睇返魚室的REPORT,
在魚室的21日內,都在B440500缸內分隔單獨飼養,
只用水妖一個XY-168 or xy2835,
期間外出天氣 都有低於10度的情況,
水溫沒有 著明,據估計大約14~17之間

希望可以幫到你一點點
作者: 出走@    時間: 2011-1-12 01:40

QUOTE:
原帖由 prince_cock_kb 於 2011-1-12 01:32 發表
岩岩睇返魚室的REPORT,
在魚室的21日內,都在B440500缸內分隔單獨飼養,
只用水妖一個XY-168 or xy2835,
期間外出天氣 都有低於10度的情況,
水溫沒有 著明,據估計大約14~17之間

希望可以幫到你一點點

好詳細
有心,有系統
作者: blueman    時間: 2011-1-12 01:51

kb~如果我個缸打開一個閘門, 用兩個空間連水妖俾條魚魚,
怕唔怕水流太猛呀?
因而家我個水妖自已放一格, 迷螫放一格, 魚放一格, 吸唔到屎屎,
排位係 水妖, , 迷螫, 變相只有水妖在自己一格打氣, 有地方要改進嗎?
ps.我個氣泵好似火力過猛
作者: prince_cock_kb    時間: 2011-1-12 02:07

QUOTE:
原帖由 blueman 於 2011-1-12 01:51 發表
kb~如果我個缸打開一個閘門, 用兩個空間連水妖俾條魚魚,
怕唔怕水流太猛呀?
因而家我個水妖自已放一格, 迷螫放一格, 魚放一格, 吸唔到屎屎,
排位係 水妖, 魚, 迷螫, 變相只有水妖在自己一格打氣, 有地方要改 ...

要知道 水妖的吸屎功能本身不強,若氣量愈小相對上過濾功能亦會減弱,
如果建議水妖置中,
順帶一題,鬥魚通常都生活於水流比較細的地方
作者: blueman    時間: 2011-1-12 13:17

好, 今晚返去再執下個位先!!
想問多一D, 佢地可以生存水溫由幾度至幾度呀?
麻煩你啦 ^^

作者: prince_cock_kb    時間: 2011-1-12 23:12

QUOTE:
原帖由 blueman 於 2011-1-12 13:17 發表
好, 今晚返去再執下個位先!!
想問多一D, 佢地可以生存水溫由幾度至幾度呀?
麻煩你啦 ^^

不低於14應該問題唔大
低於14可能存在一點點的風險,
此外 最好能keep 於 20~26

歡迎光臨 uwants aqua (http://uwantsaqua.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0