標題: kb...我輸左比ex-500同cy-20喇 [打印本頁]

作者: kobe    時間: 2011-3-30 00:26     標題: kb...我輸左比ex-500同cy-20喇

我到依家仲未整好
太眼訓
依家咩都無得用住
明天再戰...
作者: prince_cock_kb    時間: 2011-3-30 00:34

仲係唔得,...?
邊到唔得..?
影你既進程上傳比我睇睇..?
睇下有咩幫到手
作者: tkyin1314    時間: 2011-3-30 01:18

C兄
2個我都有用WO!
有咩幫到你嫁??
作者: Doioi    時間: 2011-3-30 02:49

見到樓主咁慘, 小弟忍唔住要鰜袓M劫分享鮢et ex-500嚘G痛經歷, 希望樓主唔好介意.....

ex-500我整2日........

第1日hea整, 桶底先砌1層bio-02, 另外總共5格飯兜, 由高至低第2-5格砌bio-02 (每格可以砌3層高, 格面仲有位可以放1塊高壓綿扣到上面鶖璁茩禶|頂住), 第2格面我放1塊高壓綿, 第1格我放2塊, 桶注滿水 (滿到蓋實濾頭之後有水瀉出), 桶放鰬同一水平, 駁喉, 反覆開電, 索到水, 又嘔晒入面D氣出, 運作正常

以上唔係建議方法

kb成日教我]先放好濾材, 桶唔好入水, 蓋實濾頭, 濾桶放鬗饁水平低小小鵀鼽m, 駁好出入水喉, 用口鬘X水喉啜, 水自然高向低流由入水喉流入, 當桶滿水而出水喉有水準備湧出一刻開電, 可以將桶內殘流氣泡減至最小, 水流最順

==================================================

起初攪掂之後以為一勞永逸, 點知............

2日後10pm, 機緣巧合放個MA-3落缸先知原來個濾桶停, 之後再用唔啜鴾隤k試整, 都係唔得, 咁啜lor.......嘩, 啜到想死都條入水喉都入唔到水........

好, 個桶放低過個缸(近1m, 小於最大高低水平差), 啜, 都係唔得......

反覆攪, 攪到濾頭都入埋水, 迫住要撬走IN/OUT駁原裝硬喉鶢潃茬嚚X先拆到個濾頭蓋整乾濾頭內籠, 好彩濾頭內籠防水造得好, 無事

將計就計, 既然拆鱄鼽佽w喉鶢潃茬嚚X, 即係可以將條軟喉直接套入濾頭鴷X入水口, 試將入水軟喉啜1啖氣, 等D水湧落薑宏皕戊t將條軟喉套落去濾頭度.............結果當然係水花四濺, 何其壯觀..........

又要拆濾頭整乾D水la........

跟住.......將個濾頭頭城_, 麜\入面個入水口度啜, 水一湧落薛Y刻蓋實個桶, 咁無事la呱!!! 真係work!!! 但係, 出水喉D水流細到同一滴滴無分別.........

一輪大戰都攪到間房烏煙漳氣........

呆呆, 以為個桶低得滯又拎返個桶擺個缸隔離試唔啜, 啜2種方法都唔得.......

5am lor.........

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

同日最後一擊.......

清醒過後先諗起........

係咪濾頭有問題? 不如吉桶試一轉la, 無阻力都索唔到水就係咁先la

突然閃過----->會唔會係綿太厚所以索唔到水呢?

哎, 出事la, 咁簡單狣穻佯.........

咧垓1格2塊綿, 用唔啜鴾隤k就ok..........

鶪@刻真係要俾個數字自己la

再試放返1塊綿鶷1格, 個桶即刻謝

2塊鶷2格, 都係唔得

結論係1塊先得, 唯有密少少洗桶........

錯有錯著, 而家無鰽w喉束縛, 個缸走喉走得方便, 缺點就係水流比較大, 用3,4分軟喉, 水流勁過cy-20用原裝喉好多(小弟其實唔太滿意cy-20個水流), 而ex-500用原裝硬喉, 水流比cy-20細

中段真係覺得cy-20比ex-500好好多, 但攪掂ex-500之後發覺其實佢幾好

樓主加油!!!

結尾送上一張相: (唔知個而家呢個循環好唔好)

作者: kobe    時間: 2011-3-30 15:32

先多謝咁多位師兄先

Kb
睇怕個計劃行唔通
個500推cy20既時候  個20唔知做咩成日係唔同既位漏水
加上我d位係岩岩好  試極都漏  真係無晒心機喇
依家放棄20   直接用500黎行   但出奇地發現佢入邊放到既野竟然同20一樣多
真係o晒咀  仲要我已經唔用佢果5格野黎放
可惜仍然未能成功咁行得好好地
水仍然上唔滿  總係差dd    行行下就自己又唔夠水
結果只有再次放棄

仲有出水口條硬喉有段好細既轉彎位   連佢都有滴水既情況出現
真係灰到爆  最慘係水開始白   但我仲未有得用住  睇怕我d蝦媽媽同d仔都命不久已.....
作者: kobe    時間: 2011-3-30 15:48

Doioi兄
我試左減白綿  真係好似好左少少咁
但我依家得兩"片"咁多咋    行起上黎點都係唔得順
聽你講用軟喉真係好好咁
但又好似好大工程咁
軟喉用返cy20隻粗喉就得???

點都好  多謝你既幫手
但我真係無心機喇開始
最慘呢排返夜   完全無時間整
連去kb度問下都唔得

蝦仔唯有聽天由命吧.....
作者: prince_cock_kb    時間: 2011-3-30 15:55

先唔洗咁灰心
我會盡一切能耐去協助你,
不過大前提你要比我睇到你既情況,
包括你的擺放位置

ps.一圖勝千言萬字
作者: Doioi    時間: 2011-3-30 15:57     標題: 回復 #6 kobe 的帖子

有無水妖頂住先?
作者: kobe    時間: 2011-3-30 16:11

Kb   呢樣野我絕對信你會幫我   可惜我依家最欠缺就係時間......

Doioi兄    我都無呀呢樣  睇黎我都係草定$$買蝦啦準備  哈哈
作者: prince_cock_kb    時間: 2011-3-30 16:48

QUOTE:
原帖由 kobe 於 2011-3-30 16:11 發表
Kb   呢樣野我絕對信你會幫我   可惜我依家最欠缺就係時間......

Doioi兄    我都無呀呢樣  睇黎我都係草定$$買蝦啦準備  哈哈

點都好..c但行返一個先
作者: kobe    時間: 2011-3-30 17:15

依家最慘係Cy20好似有少少漏
正所謂兩頭唔到岸真係
作者: prince_cock_kb    時間: 2011-3-30 17:34

QUOTE:
原帖由 kobe 於 2011-3-30 17:15 發表
依家最慘係Cy20好似有少少漏
正所謂兩頭唔到岸真係

氣泵 ?
干電泵 ?
打下氣先都好!!!
AT HOME..?
作者: Giggs    時間: 2011-3-30 17:37

呢到真係好多好心既C兄,
小弟冇用過唔識,
幫你推推,以示支持
作者: kobe    時間: 2011-3-30 18:02     標題: 回復 #12 prince_cock_kb 的帖子

係屋企我仲唔走落黎  哈哈
今晚再戰啦唯有

多謝咁多位c兄
作者: Doioi    時間: 2011-3-30 19:05

唔太了解kobe兄情況 -- ex-500推cy-20

小弟有個cy-20都係要反覆試蓋先唔漏, 所以先轉ex-500

就ex-500而言kobe兄試下飯兜由低至高逐層遞增方式放入濾材, 例如最先淨係最底兜放嘢, 上面4兜吉, 搵個位用個桶仔當缸裝水試, 得就加返嘢落由底數上去第2個兜, 如此類推, 應該會搵到個濾桶嘅索水樽頸位
作者: kobe    時間: 2011-3-30 19:19

我會試試
希望聽日返工前ok la
作者: prince_cock_kb    時間: 2011-3-30 21:21

QUOTE:
原帖由 kobe 於 2011-3-30 19:19 發表
我會試試
希望聽日返工前ok la

再提提,
最好比到圖大家睇,可能係好小事,大家更容易協助

ps.病倒了,有勞大家有經驗既c兄弟幫幫手喇
作者: kobe    時間: 2011-3-30 21:42

身子要緊
小心小心
作者: [WRU]00King    時間: 2011-3-30 22:05

點解大家會出不到水呢?
我用左一個多月,都未見有問題,
之前一安就 ok

14寸缸
作者: kobe    時間: 2011-3-31 15:55

呢個係set好既樣同擺位
只係ex-500

圖中用左索帶位果條喉
果個硬喉彎位(好細果段)
硬喉同硬喉既接駁位又有d漏水.....

最後呢張
我每次試開既時候都會入晒水
係滿晒果隻
山蓋都會有水出既
但當我一開既時間都ok既
但行行下就會愈來愈少水
會無左成2至3吋水
之後就唔夠水行唔到喇

我都知我自己講到1999咁
希望大家明la

其實依家我淨係ex-500好順咁行到都夠嫁喇
灰心喇......

作者: prince_cock_kb    時間: 2011-4-1 00:43

QUOTE:
原帖由 kobe 於 2011-3-31 15:55 發表

呢個係set好既樣同擺位
只係ex-500

圖中用左索帶位果條喉
果個硬喉彎位(好細果段 ...

你試一下
把水位升到好似下圖咁再try 一下
[url=/photo.php?pid=1689143&id=521317113][/url]
作者: prince_cock_kb    時間: 2011-4-2 00:00

進展狀況如何?
作者: kobe    時間: 2011-4-2 13:20     標題: 回復 #22 prince_cock_kb 的帖子

仲未有時間整
Cy20救住命先
我打算星期一落黎
會唔會挑魚呢唔知??
作者: prince_cock_kb    時間: 2011-4-2 17:25

QUOTE:
原帖由 kobe 於 2011-4-2 13:20 發表
仲未有時間整
Cy20救住命先
我打算星期一落黎
會唔會挑魚呢唔知??

暫未能答實妳!!!!
加左水未..?
作者: kobe    時間: 2011-4-2 18:09     標題: 回復 #24 prince_cock_kb 的帖子

加就加左
但未得閒整住ar
依家行緊cy20咋
星期一再同佢死過
希望加左水就ok la到時
咁就唔洗煩咁多野
作者: prince_cock_kb    時間: 2011-4-2 20:20

QUOTE:
原帖由 kobe 於 2011-4-2 18:09 發表
加就加左
但未得閒整住ar
依家行緊cy20咋
星期一再同佢死過
希望加左水就ok la到時
咁就唔洗煩咁多野

55...
你試左先,下次再解釋個原理你知

ps.你都知我幾長氣gala
作者: kobe    時間: 2011-4-6 08:39

kb
我已經加高左唔少喇
但結果都係唔得
加埋你既"一口啜"方法
都係失敗
難到真係器材既問題今次!?!?!?!

(第2張相係想表達高左幾多既  哈哈)

作者: prince_cock_kb    時間: 2011-4-7 01:41

QUOTE:
原帖由 kobe 於 2011-4-6 08:39 發表

kb
我已經加高左唔少喇
但結果都係唔得
加埋你既"一口啜"方法
都係 ...

不如咁!!!!
正如我所講...
換過一個新的給你,可能可以解決,
記得帶返單
作者: kobe    時間: 2011-4-7 21:17

各位有用或者用過ex-500既ching
仲有其他使用時既小小技巧教下我ma?><
作者: prince_cock_kb    時間: 2011-4-8 17:08

QUOTE:
原帖由 kobe 於 2011-4-7 21:17 發表
各位有用或者用過ex-500既ching
仲有其他使用時既小小技巧教下我ma?><

換左新都係唔得..?
作者: kobe    時間: 2011-4-8 18:13     標題: 回復 #30 prince_cock_kb 的帖子

到左今日既1300出門口既時候都仲行緊
但睇到入邊其實d水係未滿
雖然叫做行到
但希望做到水滿既效果啦當然
希望生生性性無野la

點都好看多謝咁多位ching同kb你地既幫手先!!!!
作者: prince_cock_kb    時間: 2011-4-8 18:32

QUOTE:
原帖由 kobe 於 2011-4-8 18:13 發表
到左今日既1300出門口既時候都仲行緊
但睇到入邊其實d水係未滿
雖然叫做行到
但希望做到水滿既效果啦當然
希望生生性性無野la

點都好看多謝咁多位ching同kb你地既幫手先!!!!

願 ua 保佑!

歡迎光臨 uwants aqua (http://uwantsaqua.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0