標題: 新手想養孔雀
無頭像
bbsuperex147
水族半新手

積分 2236
帖子 85
威望 680
ua金錢 21
理想購物積分 35
港幣(hkd) 0
註冊 2008-4-24
210.6.248.198
如果我有三個魚缸 一個係養父母 一個係專養子女 一個後備驚太多魚個陣都有個可以用
咁新魚缸既配件要點樣分配呢 假設a缸係養父母 大既350(L) X 80(W) X 235(H) (MM) b缸同c缸 都係6吋左右

我大缸係就一定會加頂濾 同水妖 細缸係唔係都一定要有頂濾呢 因為我想只係加水妖 另外我想問下水妖用邊隻好 我見到有d 5x既打算買個放係大缸 細缸就用d 1x蚊既 同埋唔用暖管得唔得呢??

另外我想問養草係唔係一定要用泥低架??

燈我就打算買一個夾燈 因為可以調教角度 另外個個細缸都可以用同一支 比小小意見 等我可以快d加入孔雀行列>< 因為唔想買太多唔等洗既野 @@

thx x100000000000!!@@

prince_cock_kb
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
註冊 2007-12-12
218.255.149.135

QUOTE:
原帖由 bbsuperex147 於 2008-6-10 03:52 發表
如果我有三個魚缸 一個係養父母 一個係專養子女 一個後備驚太多魚個陣都有個可以用
咁新魚缸既配件要點樣分配呢 假設a缸係養父母 大既350(L) X 80(W) X 235(H) (MM) b缸同c缸 都係6吋左右

我大缸係就一定會加頂濾 同水妖 細缸係唔係都一定要有頂濾呢唔一定 因為我想只係加水妖 另外我想問下水妖用邊隻好 我見到有d 5x既打算買個放係大缸 細缸就用d 1x蚊既 同埋唔用暖管得唔得呢夏天就可以,到冬天時就要加了??

另外我想問養草係唔係一定要用泥低架??
唔一定,
我用過 紅河,黑河,黑鋼沙都可以,不過一定要加入基肥

燈我就打算買一個夾燈 因為可以調教角度 另外個個細缸都可以用同一支 比小小意見 等我可以快d加入孔雀行列>< 因為唔想買太多唔等洗既野 @@
孔雀魚基本對光的要求不大,燈只作觀賞之用.

thx x100000000000!!@@

水族熱衷者
數字數字數字數字.........

積分 6392
帖子 761
威望 5461
ua金錢 53
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
註冊 2008-1-19
59.149.234.20
大缸有個頂濾+水妖都足夠~~
細缸(清缸)一般都只用水妖~
水妖平嘅可以用信友,
個人覺得唔洗太貴!!
卵石盒就唔多推介...........

p.s我覺得細缸太細.......

無頭像
水族半新手

積分 2236
帖子 85
威望 680
ua金錢 21
理想購物積分 35
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 270137 於 2008-6-10 18:23 發表
大缸有個頂濾+水妖都足夠~~
細缸(清缸)一般都只用水妖~
水妖平嘅可以用信友,
個人覺得唔洗太貴!!
卵石盒就唔多推介...........

p.s我覺得細缸太細.......

其實因為我個細缸只係用黎養bb 應該都夠掛@@ 咁如果我想養埋草 係唔係要搵盞可以照草既燈呢@@

水族熱衷者

積分 6392
帖子 761
威望 5461
ua金錢 53
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 bbsuperex147 於 2008-6-10 19:49 發表

其實因為我個細缸只係用黎養bb 應該都夠掛@@ 咁如果我想養埋草 係唔係要搵盞可以照草既燈呢@@

主要睇你想點養~~
養bb唔係問題,
但係公母一齊養,都係遲早無位.....
要有個心理準備,可能到時要擴缸
種草當然要燈喇~~

無頭像
水族半新手

積分 2236
帖子 85
威望 680
ua金錢 21
理想購物積分 35
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 270137 於 2008-6-10 21:41 發表

主要睇你想點養~~
養bb唔係問題,
但係公母一齊養,都係遲早無位.....
要有個心理準備,可能到時要擴缸
種草當然要燈喇~~

咁我想問下 一個氣泵可唔可以推兩個水妖 因為我打算同kb買個兩咀氣泵 如果縛水妖係唔係可以一個咀用喉縛喉咁縛兩個水妖或更多@@

理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 bbsuperex147 於 2008-6-10 22:40 發表

咁我想問下 一個氣泵可唔可以推兩個水妖 因為我打算同kb買個兩咀氣泵 如果縛水妖係唔係可以一個咀用喉縛喉咁縛兩個水妖或更多@@

你有冇想用那一型號...?
我可多給你意見

水族熱衷者

積分 6392
帖子 761
威望 5461
ua金錢 53
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 bbsuperex147 於 2008-6-10 22:40 發表

唔同型号嘅泵,有唔同嘅出氣量.............
馬力夠就可以喇~~

無頭像
水族半新手

積分 2236
帖子 85
威望 680
ua金錢 21
理想購物積分 35
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 prince_cock_kb 於 2008-6-12 00:13 發表

你有冇想用那一型號...?
我可多給你意見

其實我重未買魚缸 不過到時買左既 會同你買好多野 等我買左魚缸之後再問你意見@@ thx 大約呢個月尾左右 我打算買三,四個水妖 暫定三個缸會用 唔知呢個夠唔夠呢

型號 : ACO-9602(2咀)
其實
型號 : ACO-9610(4咀) 都ok 不過驚一用就四個咀一齊出氣 唔知有冇開關 可以揀剩係邊個咀出氣呢@@

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 bbsuperex147 於 2008-6-12 04:23 發表

其實我重未買魚缸 不過到時買左既 會同你買好多野 等我買左魚缸之後再問你意見@@ thx 大約呢個月尾左右 我打算買三,四個水妖 暫定三個缸會用 唔知呢個夠唔夠呢

型號 : ACO-9602(2咀)
其實
型號 : ACO-9610(4咀) 都ok 不過驚一用就四個咀一齊出氣 唔知有冇開關 可以揀剩係邊個咀出氣呢@@

用於3個缸...
就要睇一睇你的缸有多大..?
我本身用aco-9610 就一個pump 推5個8吋or以下小缸(細水妖)

無頭像
水族半新手

積分 2236
帖子 85
威望 680
ua金錢 21
理想購物積分 35
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 prince_cock_kb 於 2008-6-12 13:44 發表

用於3個缸...
就要睇一睇你的缸有多大..?
我本身用aco-9610 就一個pump 推5個8吋or以下小缸(細水妖)

好細 一個10吋左右 兩個 6吋左右@@

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 bbsuperex147 於 2008-6-12 19:43 發表

好細 一個10吋左右 兩個 6吋左右@@

ACO-9602 都OK 了