標題: 好失望既赤壁
Roy
水族潛水員
心在UA勳章  

積分 369
帖子 325
威望 1345
ua金錢 1
理想購物積分 20
港幣(hkd) 0
註冊 2008-6-25
218.255.149.135
好失望既赤壁

[td=1,1,160]

[/td][td=1,1,411]
赤壁
故事簡介
吳宇森導演將三國人物周瑜、諸葛亮、曹操、劉備等人物故事,重新編織,活現銀幕,並以頂尖特效,重現赤壁戰役。而由梁朝偉飾演周瑜、金城武飾演諸葛亮及林志玲飾演小喬等傳奇人物,更是令人引頸以待。是今個暑假話題之作。
導演 : 吳宇森
演員 : 梁朝偉, 金城武, 張震
片長 : 145 分鐘
級數 : IIB
語言 : 普通話
[/td]

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

本來滿懷期待,可以一償因看「見龍卸甲」之不滿
但可惜係睇完後我反而失望........

就武術指導方面
好明顯見龍卸甲高兩班
赤壁根本冇係呢方面落過心機
我見到同一招式同一動作例如「張飛撞馬」、「夾那底夾槍」、「一枝矛頂敵軍十幾枝矛」
可以不斷咁重覆黎出!悶!
拍唔出力度同勁度!
或許想拍出真實既一面掛!?
但如果玩真實既話就請唔好出三虎將一抽百既場面啦~
仲要唔帶武器上陣......仲誇張三國演義........
相比下見龍卸甲既「三英戰趙雲」及「百萬軍中笑曹操」就黎得精采得多!

有一段話周瑜既陣法過時.......
我看呢句說話係講緊吳宇森拍法過時掛?!
我完全睇唔到係套戲入面吳宇森有咩突出之處?
我覺得同睇大陸套三國演義差唔多
戰爭場面唔夠震憾
劇情過度拖泥帶水 dup波鐘
剪接位又差
d編劇又無聊
最多餘既係小童吹笛個part~
根本可以cut得!
特別係周瑜因音律而忘情入夢於東吳山水個part
做得好娘,好求其.......好七八十年代feel!!!
林志玲d床戲根本又係多餘
床戲唔少導演拍過
吳宇森係做得較差既一個!
收尾個part又差唔識控制!
白鴿飛過曹營時應該係最佳收尾時候又唔收
無厘頭突然下回分解.........
同埋吳宇森應該學下日本仔既預告手法
睇完後包保令人有再入場既意欲.......可惜既係見到燒船後就一片謝幕.........頂
孤勿論「見龍」編劇何其差
但論剪接收放比赤壁好

而opening及兵船既cg更是二流水準
兵海既感覺祗係比大陸拍既略高半籌.....
配樂又求其.......真係諗唔到係出自日本仔既手....
呢兩方面見龍亦勝佢兩籌!

呢套野無比人「刁」
祗係因為吳宇森係大師
如果呢套野係咩李仁港拍一定比人媽足全城!

mei88423 (售後服務部總管)
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 27018
帖子 977
威望 9591
ua金錢 251
理想購物積分 34
港幣(hkd) 0
註冊 2008-1-2
125.59.27.182
真係咁差?
我仲準備去睇tim.而家唔知睇唔睇好..............

prince_cock_kb
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
註冊 2007-12-12
好多人都講到好差..

mei88423 (售後服務部總管)
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 27018
帖子 977
威望 9591
ua金錢 251
理想購物積分 34
港幣(hkd) 0
註冊 2008-1-2
125.59.27.182
睇左喇,我覺得幾好睇喎,有d地方好好笑,
好睇過投名狀

prince_cock_kb
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
註冊 2007-12-12
睇左都唔錯丫..
冇傳聞中講到咁差,
最衰就係唔講明有1,2集