標題: 滴漏缸問題
無頭像
fish12345
水族新手

積分 124
帖子 21
威望 121
ua金錢 1
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
註冊 2008-8-2
203.223.251.189
我個滴漏缸有個3角位,如放白棉的話,水會落得很慢,不放就好嘈,(如放藍色壓縮過濾棉好唔好)大家提議放咩濾材較好?
另外我是養錦鋰既想問下胚芽糧 , 育成糧 , 色揚糧   <-------呢三種糧有咩分別,邊個品牌較好?
唔該ching~!

prince_cock_kb
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
註冊 2007-12-12
218.255.149.135

QUOTE:
原帖由 fish12345 於 2008-8-2 19:42 發表
我個滴漏缸有個3角位,如放白棉的話,水會落得很慢,不放就好嘈,(如放藍色壓縮過濾棉好唔好)大家提議放咩濾材較好?
另外我是養錦鋰既想問下胚芽糧 , 育成糧 , 色揚糧   <-------呢三種糧有咩分別,邊個品牌較好 ...

其實養錦鯉很少用滴漏槽,
白棉一定不可以用,
你可以用纖維藍棉,杷信效果會係最好.

胚芽糧
增肥

育成糧
成長

色揚糧
增色

建議小魚會先用 育成糧 ,大約12吋後先用 胚芽糧
最後當魚大得穩定或超於18吋先用 色揚

無頭像
fish12345
水族新手

積分 124
帖子 21
威望 121
ua金錢 1
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
註冊 2008-8-2
唔該哂~!答得好詳盡
即係用藍色壓縮棉?用dazs個隻好唔好?
唔用滴漏缸d水好快污濁,一星期換一次水,依家可以一個月先換,一日餵4次

理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 fish12345 於 2008-8-2 23:40 發表
唔該哂~!答得好詳盡
即係用藍色壓縮棉?用dazs個隻好唔好?
唔好用 DAZ,其實佢既品質好差,只係魚街一兩間黑店的獨立品牌,
他們克意推銷,另外要提一提是用纖維棉,不是壓縮棉,兩者是不同的
唔用滴漏缸d水好快污濁,一星期換一次水,依家可以一個月先換,一日餵4次
可用一個地箱取締,又唔嘈,又唔SENG,過濾效果更好

如果覺得本站好,歡迎多點來坐下,飲杯茶,仲可以介紹多D魚友過來
http://uwantsaqua.freebbs.tw/viewthread.php?tid=843&extra=page%3D1

纖維棉的圖如下
http://uwantsaqua.freebbs.tw/viewthread.php?tid=1600&extra=page%3D1

無頭像
fish12345
水族新手

積分 124
帖子 21
威望 121
ua金錢 1
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
註冊 2008-8-2
邊張相係你講個d棉?下圖就係我話個d棉.......我上1次去魚街買左好多白棉點算好?好無d好魚糧介紹比我,幾種魚糧no埋一齊餵效果係咪好d?我個介紹呢個網比人咖啦~!

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 fish12345 於 2008-8-3 00:40 發表
邊張相係你講個d棉?下圖就係我話個d棉.......我上1次去魚街買左好多白棉點算好?好無d好魚糧介紹比我,幾種魚糧no埋一齊餵效果係咪好d?我個介紹呢個網比人咖啦~!

http://img382.imageshack.us/my.php?image=16 ...

我知道你講e隻.
so 已向你解釋他的作用有限,
尤其對養錦鯉的仔冇用

無頭像
fish12345
水族新手

積分 124
帖子 21
威望 121
ua金錢 1
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
註冊 2008-8-2
用一個地箱過濾,可否詳細d講下,thx

無頭像
fish12345
水族新手

積分 124
帖子 21
威望 121
ua金錢 1
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
註冊 2008-8-2
哦,收到.......你好無d好魚糧介紹比我,幾種魚糧no埋一齊餵效果係咪好d? 你講個d棉你咪藍綠色個d?

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 fish12345 於 2008-8-3 00:45 發表
哦,收到.......你好無d好魚糧介紹比我,幾種魚糧no埋一齊餵效果係咪好d? 你講個d棉你咪藍綠色個d?

我早期養錦鯉時是用一大袋,
日本魚場所用的,

棉就如我剛剛比你圖那些

無頭像
fish12345
水族新手

積分 124
帖子 21
威望 121
ua金錢 1
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
註冊 2008-8-2
哦...thx

[MF]7headpie
水族半新手
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章  

積分 3707
帖子 738
威望 3037
ua金錢 31
理想購物積分 125
港幣(hkd) 0
註冊 2007-12-30
oh..
好歡迎見到你

無頭像
fish12345
水族新手

積分 124
帖子 21
威望 121
ua金錢 1
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
註冊 2008-8-2
hi...

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 fish12345 於 2008-8-3 14:59 發表
hi...

QUOTE:
原帖由 [MF]7headpie 於 2008-8-3 03:15 發表
oh..
好歡迎見到你

原來你們識的嗎?

無頭像
fish12345
水族新手

積分 124
帖子 21
威望 121
ua金錢 1
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
註冊 2008-8-2
我係第二個 網到問同樣問題,後來得佢回應,跟住佢就介紹左呢個網比我~!
佢係咪有得加+番分?

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 fish12345 於 2008-8-4 23:38 發表
我係第二個 網到問同樣問題,後來得佢回應,跟住佢就介紹左呢個網比我~!
佢係咪有得加+番分?

咁希望我地可以幫到你啦

你地雙雙都可以一齊加分,詳情可看下址
http://uwantsaqua.freebbs.tw/viewthread.php?tid=843&extra=page%3D1

thx