標題: 新新新新手想開缸!問題多多
無頭像
kevinwkw
水族新手

積分 106
帖子 31
威望 31
ua金錢 1
理想購物積分 54
港幣(hkd) 0
註冊 2008-8-23
123.202.67.141
我諗住用大約2000~1300左右開一個缸養草&蝦

我想知道下一個岩岩學養野架人開一個幾多吋架缸(本人諗住16/18inch)

個缸買返黎用粗鹽洗&沉佢兩三日?對嗎??

濾器就用濾桶!! Ehiem濾桶好唔好?我見好多人對呢個牌子評價好好

燈用PL/T5 <~有無幾大架??

同埋我養陰草..比起陽草好似易D...

泥用ADA 二代 好唔好呀?因為我上網見好多人都係用呢隻

之前係"貨品查詢 及 提問"問過 ,有位C兄 話加埋基肥,係唔係落左2/3泥加落去 之後左落埋果1/3

暖管呢?買邊D好D?係唔係通常冬天先用?同埋用左可唔可以KEEP到D水係24~26左右?

氣泵呢?用邊隻好D??唔該~~

唔知呢到齊唔齊@@?重有咩野可以加入去!!THZ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

重有問題

我知道家用水係有氯氣,將有氯氣架水打氣打一兩日?(放氣泵入去?)

同埋水草果肥買邊D好D?同埋PH個表好似好貴咁?要唔要買埋??

同埋呢..重有咩要買加落去D水到?

唔該各位C兄

Roy
水族潛水員
心在UA勳章  

積分 369
帖子 325
威望 1345
ua金錢 1
理想購物積分 20
港幣(hkd) 0
註冊 2008-6-25
218.255.148.164

QUOTE:
原帖由 kevinwkw 於 2008-8-24 20:21 發表

我想知道下一個岩岩學養野架人開一個幾多吋架缸(本人諗住16/18inch)

濾器就用濾桶!! Ehiem濾桶好唔好?我見好多人對呢個牌子評價好好

之前係"貨品查詢 及 提問"問過 ,有位C兄 話加埋基肥,係唔係落左2/3泥加落去 之後左落埋果1/3

暖管呢?買邊D好D?係唔係通常冬天先用?同埋用左可唔可以KEEP到D水係24~26左右?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

重有問題

我知道家用水係有氯氣,將有氯氣架水打氣打一兩日?(放氣泵入去?)

同埋水草果肥買邊D好D?同埋PH個表好似好貴咁?要唔要買埋??

唔該各位C兄

其實用$2000開一個16~20吋缸都好足夠
濾桶如你所言 ehiem 的確係幾好用,不過就比較貴,atman 都係一個唔錯既選擇,
ehiem 係耐用,但記住裹邊一定要用好既生物環,最多人用的牌子就有ph,azoo,ma等等,
你養蝦就唔好用鹵仔,最好用t5或PL,我自己就幫左UA買左支PL-50,都好夠用,
ADA泥都OK,其實佢勝在平,又方便,不過唔好處就係一年內就要換過新了
基肥不同牌字不同類有不同用法,我都不太熟悉.
暖管現在可以不用,暫時慳返,
氣泵我就用過好多種,比教LIKE resun 同 海利,平靚正型容曬,
齊???????e度我見都幾齊,好似只係冇泥,實情你再問佢地http://uwantsaqua.freebbs.tw/viewthread.php?tid=128&extra=page%3D1

水莘肥,千奇唔好用ada,又貴又唔好用,ua既 solar 肥我都用過兩款,都唔錯
ph錶可用可不用,如果唔係可能over你預算

小弟己見,有錯勿插  謝謝

prince_cock_kb
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
註冊 2007-12-12

QUOTE:
原帖由 kevinwkw 於 2008-8-24 20:21 發表
足夠了,試同你plan一下,價錢計了缸沒有?

right.
詳情可睇一下下址
http://uwantsaqua.freebbs.tw/viewthread.php?tid=653&extra=page%3D1

ehiem 確實耐用,流量足,另外平一點可用atman,
最平大流量就可用jebo,濾水器好固然重要,當中濾材更為重要,
如果養蝦+草,最好可用 ph環

你的選擇是正確的,蝦最好配合陰草,
陰草十多吋缸最好用PL

可講一下他的特性,你再自行選擇用泥OR沙
ADA 泥好處,方便用前不用任何處理,價錢平,肥度高
          壞處,太多雜質,易於生虫,生怪物,耐用性低,通常只用用一年到年半左右,會使PH下降得相當低,
          脫色嚴重,日後打理不便等等

暫時可不用,如果要可用atman 溫差少,效能高

簡單可用air-2000已好足夠
除了泥,全部都有

重有問題

你的方法都可以,但唔一定,可用新水劑解決以上問題

solar 可試一下,solor係我們從italy引入的品牌,他主要的消售對像為種植場的用家

唔該各位C兄

如對以上有什麼不明白可再回覆 希望幫到你

我為靚女狂
水族半新手
心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章  

積分 2367
帖子 534
威望 1833
ua金錢 20
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
註冊 2008-5-5
好詳細既解答,搞到我都想養一下

無頭像
kevinwkw
水族新手

積分 106
帖子 31
威望 31
ua金錢 1
理想購物積分 54
港幣(hkd) 0
魚缸:18 x 13.5 x 15( 呢個好唔好,養草需唔需要闊d or 長d or 高d)?
濾器:Atman濾桶CF-600(因為ehiem貴成倍...)
濾材owerHouse水草專用生物(係唔係1L就夠?都幾貴下)
燈:BOYU(博宇)PL水草掛燈PL-40
泥:ADA一代(買2L?定1L?
氣泵:HAILEA(海利)UAS-12000
肥:solar有好多隻,請問用邊隻比較好?

co2我都係唔諗住買,一係自己diy.因為太貴&唔係好熟手
呢張list好唔好呀? ?同埋有什麼地方可以改改

唔該灑各位!!thz!!

理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 kevinwkw 於 2008-8-25 03:19 發表
魚缸:18 x 13.5 x 15( 呢個好唔好,養草需唔需要闊d or 長d or 高d)?
你說對了,更闊更高對造境真的更有利,
不過對於新手,我會較建議你用以上的SIZE,因為加高加深缸器材配備上要求會提高好多,
而打理上多要花多很多功夫
濾器:Atman濾桶CF-600(因為ehiem貴成倍...)
你會唔會養好多魚+蝦+草?如果太多,建議用CF-800
濾材:  PowerHouse水草專用生物(係唔係1L就夠?都幾貴下)

CF-600上限可放6L環,一般來說都用4L,或許可MIX AZOO環
燈:BOYU(博宇)PL水草掛燈PL-40
18吋用PL50會較合適,可照遍全缸
泥:ADA一代(買2L?定1L?)
18吋大約用5L,如更厚底可用6~8L
氣泵:HAILEA(海利)UAS-12000
肥:solar有好多隻,請問用邊隻比較好?
一般可用 AP-20為基肥,及AP-30液肥作定期添加
其餘就要針對到時有什麼品種草
co2我都係唔諗住買,一係自己diy.因為太貴&唔係好熟手
我反而覺得這點要好小心處理,因為DIY CO2會釋出好多有害物,並不太適合養蝦,尤其水晶蝦
建議,如果要求不太高的水草,倒不如不用,
又或去可使用入門套裝 UP牌 A-149
http://uwantsaqua.freebbs.tw/viewthread.php?tid=572&extra=page%3D2&page=2#22

呢張list好唔好呀? ?同埋有什麼地方可以改改

唔該灑各位!!thz!!

我建議的LIST 如下
CF-600/CF-800$220/$280
BIO-05 + BIO-01生物環$700 + $35
PL-50$130
ADA泥自行買
UAS-12000氣泵$155(不一定用這個)
XY-2835水妖 + 氣喉$15
AP-20(S) 基肥$20
AP-30水草液肥(綜合)$15
A-149 入門級CO2SET$370(可不用)
sp-08 鈣質粉$35
SP-01水草蝦糧(速成專用)$17/試用裝
net-02(s)蝦網$7
abdp-6901消化細菌劑(新開缸專用)$36/M
nw-051新水劑(除氯水)$15(如有留水集慣可不用)
D403 (No2 測試劑)$28(可暫時不買,長遠check水對新手好重要,no2係最基本且最重要的一環)
D401 (PH測試劑)$25
tmmt-01迷你溫度計$5(監測水溫,以便日後控制溫度)
F-60204橫排式散熱風扇$95如水太熱over30度才用
total : (最高)$1983
total : (最低)$1415

無頭像
kevinwkw
水族新手

積分 106
帖子 31
威望 31
ua金錢 1
理想購物積分 54
港幣(hkd) 0
唔該灑!
但係d濾材好貴...可唔可一半一半咁mix埋?
因為我想買co2,個co2 係唔係咁放入去就ok?
同埋呢有無得入co2落去架?重有co2果d表要唔要買埋?
草方面選邊d好?我only d 蝦仔好鍾意莫c
thz

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 kevinwkw 於 2008-8-26 01:14 發表
唔該灑!
但係d濾材好貴...可唔可一半一半咁mix埋?
因為我想買co2,個co2 係唔係咁放入去就ok?
同埋呢有無得入co2落去架?重有co2果d表要唔要買埋?
草方面選邊d好?我only d 蝦仔好鍾意莫c
thz

濾材當然可以mix,效能亦成正比,
用 a-149 會最簡單,已經係一set連所有配件,a-149可買支新的gas就可以了
蝦主要以莫公為主,你可以種一些草坪比佢地,矮珍珠係入門既推介.

無頭像
kevinwkw
水族新手

積分 106
帖子 31
威望 31
ua金錢 1
理想購物積分 54
港幣(hkd) 0
好!!!真係唔該你...
同埋呢,草坪用邊隻,莫C?係唔係要買舊沉水比D蝦?石呢?
草坪點加入去?買返黎果時一塊塊
同埋呢到買齊1SET野有無得平? ?or 野送?
唔該唔該唔該灑你!!

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 kevinwkw 於 2008-8-26 04:27 發表
好!!!真係唔該你...
同埋呢,草坪用邊隻,莫C?係唔係要買舊沉水比D蝦?石呢?
草坪點加入去?買返黎果時一塊塊
同埋呢到買齊1SET野有無得平? ?or 野送?
唔該唔該唔該灑你!!

草坪用矮珍珠入門
石可加 火山石,蒙脫石,千層石,青龍石等等
沉木都是蝦缸必備的,
如要訂貨及查看本站一般可交收地點及時間可到下址
http://uwantsaqua.freebbs.tw/viewthread.php?tid=116&extra=page%3D1

旋渦鳴人
水族新手

積分 125
帖子 118
威望 125
ua金錢 1
理想購物積分 0
港幣(hkd) 0
註冊 2008-5-30
219.77.246.249
養蝦仔要注意缸既水溫呀...
我買左5隻大和藻蝦返來,3日食左3隻,全部都好似白灼蝦咁既色...
而家得返兩隻,好在仲生生猛猛
如果冇錢買水汐既話,買返把4頭風扇就穩陣
仲要唔好放個缸係有太陽射到既地方

無頭像
kevinwkw
水族新手

積分 106
帖子 31
威望 31
ua金錢 1
理想購物積分 54
港幣(hkd) 0
唔該灑大家!!
我會留意!!

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 kevinwkw 於 2008-8-26 16:59 發表
唔該灑大家!!
我會留意!!

希望你開缸成功

影~
水族半新手

積分 2587
帖子 2060
威望 12936
ua金錢 0
理想購物積分 10
港幣(hkd) 0
註冊 2008-7-27
218.102.194.35
原來養蝦都要咁多學問
睇黎我要讀多d關於水族先得

無頭像
kevinwkw
水族新手

積分 106
帖子 31
威望 31
ua金錢 1
理想購物積分 54
港幣(hkd) 0
如果我呢張list 張24吋缸有無問題? ?
岩岩量左位,原來有凸