標題: [咨詢意見] 買dc 想問..咩都唔識
prince_cock_kb
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
註冊 2007-12-12
218.255.148.106
首先想問
1.咩品牌好?咩model..?
2.要影近鏡清(想影到蝦bb)
3.影夜境都要清(想影燈飾)
4.動態(魚郁都影到)
5.其實買相機要留意d咩..?

最好比埋價錢......thx

見朋友既 nikon COOLPIX S200
影出黎既都ok,如果更好就最好啦...thx

Giggs
水族常客
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章  

積分 946
帖子 444
威望 1732
ua金錢 6
理想購物積分 75
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-26
cannon , nikon 係dc首選

terrychun
水族新手

積分 145
帖子 57
威望 225
ua金錢 1
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-17
59.149.23.59
俾多少少錢, 我recommend  panasonic lx3 同 canon g10

呢兩部半專業,快門光圈手動都有,我個人就鐘意lx3 ,因為有大光圈

價錢分別3880 同 3780

理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 terrychun 於 2008-12-17 14:10 發表
俾多少少錢, 我recommend  panasonic lx3 同 canon g10

呢兩部半專業,快門光圈手動都有,我個人就鐘意lx3 ,因為有大光圈

價錢分別3880 同 3780

thx c兄意見先
好多師兄都叫我買cannon....
pan記都唔少
cannon 我唔like佢d款(DC)
pan記都有d心動,

其實nikon 會唔會好唔得呢?
以前睇人地話買dc 唔係cannon就nikon,
但近日問親都冇人推介nikon

其實睇睇下,
原來我又有d要求,
要細部,因為DC唔想買咁大部
半專業唔考慮喇,
如果要升級,我就會買DSLR

terrychun
水族新手

積分 145
帖子 57
威望 225
ua金錢 1
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
要細部咁cannon 啦,nikon d dc 唔係咁好
同埋富士果d都ok ga, 好鬼靚, 微距又正

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 terrychun 於 2008-12-18 12:43 發表
要細部咁cannon 啦,nikon d dc 唔係咁好
同埋富士果d都ok ga, 好鬼靚, 微距又正

請問fuji 有咩model 好介紹,
以上要求
cannon 呢?
2千幾以下
thx

賴蝦蟆
水族常客

積分 695
帖子 193
威望 474
ua金錢 6
理想購物積分 0
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-18
nikon都唔係差既
唔好買sony 易壞

terrychun
水族新手

積分 145
帖子 57
威望 225
ua金錢 1
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
我都覺sony 得個型字,唔實際

富士 Fujifilm FinePix F100fd HK  最平行貨$1,980     水貨$1,680       高評價呀
canon 都係 IXUS 870 IS ga喇    行$2,400     水$1,900

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 terrychun 於 2008-12-19 13:09 發表
我都覺sony 得個型字,唔實際

富士 Fujifilm FinePix F100fd HK  最平行貨$1,980     水貨$1,680       高評價呀
canon 都係 IXUS 870 IS ga喇    行$2,400     水$1,900

死喇
對fuji 有d心動

想問咩係super ccd?同ccd有咩唔同?

terrychun
水族新手

積分 145
帖子 57
威望 225
ua金錢 1
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
CCD =感光元件
簡單d黎講, 富士自己整ge SUPER CCD 會令張相細緻d, noise control 好d

http://www.dcfever.com/cameras/readreviews.php?id=928

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 terrychun 於 2008-12-19 18:41 發表
CCD =感光元件
簡單d黎講, 富士自己整ge SUPER CCD 會令張相細緻d, noise control 好d

http://www.dcfever.com/cameras/readreviews.php?id=928

明日去睇一下先,
真係好多人都讚e部

terrychun
水族新手

積分 145
帖子 57
威望 225
ua金錢 1
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
hey! 今日睇報紙, 富士prosumer $1500!!  好抵

抵到爛哂呀!!!

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
係唔係半專業機黎?

terrychun
水族新手

積分 145
帖子 57
威望 225
ua金錢 1
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
係, 即係canon g10 ,lx3 果d level

準專業即係專業前一級

如同準決賽 同決賽一樣

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 terrychun 於 2008-12-20 00:58 發表
係, 即係canon g10 ,lx3 果d level

準專業即係專業前一級

如同準決賽 同決賽一樣

平時ed 機咩價位?