標題: [分享 - 貓] 終於......走了(7月17日,黑Y再回家)
貓之報恩
水族潛水員
心在UA勳章  

積分 354
帖子 175
威望 1269
ua金錢 1
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
註冊 2008-7-13
203.198.230.21
終於......走了(7月17日,黑Y再回家)                                                                                                                                                                                                                                                                        

佢叫黑Y,男仔,兩年前係街收左佢番黎,好嗲人,鍾意玩,最叻係佢識聽人講野,講佢壞話仲識發我脾氣,兩年黎同我一齊住,一齊訓,佢最鍾意訓係我左手上面,日日如是。

冇諗過咁突然,一星期前開始出問題,兩隻腳冇力,瘦左好多,之後帶佢睇醫生,驗到有腹膜炎既病毒,我問醫生有冇得救,佢冇比我一定既答覆我,個時我都打定輸數。

之後留院幾日,到左尋日,我去睇佢時,已經郁唔到,淨係訓左係度,瘦到見到骨,兩隻手打針打到傷哂,見到我既時候只係勉強伸起頭望住我,叫左幾聲,個時睇到真係由心到痛出黎,真係好難過.......當時醫院方面叫我做決定,我咩都諗唔到,我只係答:比我抱佢出去坐陣。

望住佢,D眼淚係咁滴落佢度,真係好難決定,到最後,我開口問佢:自己想唔想打針走?想就講比我聽。3,4秒鐘後,佢叫左一聲。

之後,姑娘抱左佢入房,叫我等一陣,一陣之後,我入到房,佢已經冇心跳,D眼淚又唔受控制咁流出黎,姑娘同我講,佢已經走左,但係仲會有神經反應,跟住我抱起佢個頭,突然間,佢"HI"左我隻手兩下,好似平時嗲我個時咁,之後就靜止了,我肯定唔係神經反應,我明白,佢同我講「再見」。

醫生同姑娘出左房,我忍唔到,就算我平時點硬淨,點鐵漢都好,真係忍唔住,我喊得好大聲,淨係對住佢講對唔住,到最後,我對住佢講左句:走啦...我地一齊返屋企。

交代埋佢既身後事之後,我就咁帶住一個空既寵物袋離開。

我真係好掛住你,你係我最寂寞既時候出現,陪住我,比開心我,比我入夜時有個依靠,你知道你係我心目中有多重要?我真係當你仔咁.....我做呢個決定之後,我真係好嬲自己,點解搵唔到方法救你!?

各位貓貓既父母,好好珍惜同你地貓貓一齊既時間,佢地既出現,係我地人既福氣。

真係好多謝好多謝黑Y,比左我好多開心既回憶,當初養佢時有朋友同我講:「佢汁到啦,唔駛做流浪貓啦~」到左而家我可以講,唔係佢汁到,係我好好彩,可以做過佢主人。

7月17日,今日係黑Y火化既日子,已經重新番到屋企,多謝各位連日黎既關心同支持,我相信黑Y都會聽得到,多謝!

mei88423 (售後服務部總管)
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 27018
帖子 977
威望 9591
ua金錢 251
理想購物積分 34
港幣(hkd) 0
註冊 2008-1-2
219.77.59.197
唔好咁傷心喇,佢其實好幸福,有你咁愛佢,我都會幫你祝福佢

timpoo
水族潛水員

積分 260
帖子 588
威望 1300
ua金錢 0
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
註冊 2009-4-22
來自 HK
61.18.72.215
牠有一個好的主人 .. 你要記得你地一起快樂既日子 =]

prince_cock_kb
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
註冊 2007-12-12
203.198.230.21
真係好感人,
咁既情景我都可能會........

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk
218.191.64.45
唉.....睇到都有d傷心
大大隻既貓、狗都會有咁既一日,
但係魚蝦蟹,死左你地會唔會為佢地既死而喊呢!?

貓之報恩
水族潛水員
心在UA勳章  

積分 354
帖子 175
威望 1269
ua金錢 1
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
註冊 2008-7-13
210.245.216.205

QUOTE:
原帖由 timpoo 於 2009-7-19 01:08 發表
牠有一個好的主人 .. 你要記得你地一起快樂既日子 =]

知道喇