標題: 沉木出現發mo, 而且d水好像唔太清....
無頭像
AMD64
水族新手

積分 11
帖子 36
威望 55
ua金錢 0
理想購物積分 0
港幣(hkd) 0
註冊 2009-6-8
221.127.69.255
之前沉木放係水都無咩異樣, 之後由終轉位置, 放左出黎一個星期, 之後放番落缸, 就出現甘的情況了! 係邊到出事?

仲有, 之前係理想買左d 鹿角鐵皇冠, 不過近黎睇到個葉頂有好像開花甘的樣!

係水質有問題, 定係燈出事呢?

個缸養左一條神仙, 一條霓虹精靈, 一條小精靈

桶濾用835, D 魚都無咩野, 幾生猛的!

係d 草好像無甘生氣甘.....

prince_cock_kb
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
註冊 2007-12-12
59.188.161.46

QUOTE:
原帖由 AMD64 於 2009-8-26 23:47 發表
之前沉木放係水都無咩異樣, 之後由終轉位置, 放左出黎一個星期, 之後放番落缸, 就出現甘的情況了! 係邊到出事?

仲有, 之前係理想買左d 鹿角鐵皇冠, 不過近黎睇到個葉頂有好像開花甘的樣!

係水質有問題, ...

現時情況..先把沉木抽出,
用溫水40~50度水,加少許藥用粗鹽,浸泡2~3天,
應該可以解決

一般情況之下,鹿角鐵皇冠於水中種植並不會開花,奇怪...................
可否上傳照片一看?

無頭像
AMD64
水族新手

積分 11
帖子 36
威望 55
ua金錢 0
理想購物積分 0
港幣(hkd) 0
註冊 2009-6-8
221.127.71.40
多謝你的回覆!
我懷疑係有小小黑毛藻, 不過水蘭又唔見有問題bo!!

prince_cock_kb
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
註冊 2007-12-12
218.103.191.90

QUOTE:
原帖由 AMD64 於 2009-8-27 22:09 發表
多謝你的回覆!
我懷疑係有小小黑毛藻, 不過水蘭又唔見有問題bo!!

如果現時情況最好都係先解決黑毛藻
加密換水次數,
減料餵食
減少光照時間