標題: 悅悠別苑 之 觸目登場  {最後更新 30/3 02:51}
無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk
218.191.64.45
如果計繁殖問題,或者我會先考慮魚隻本身既健康,
成魚病死就無後,但後代有k型既機會係後話,
養魚有時唔係要繁殖,觀賞同成功感比繁殖更來得好~

本帖最近評分記錄
prince_cock_kb   2010-1-22 14:44  威望  +4   熱心幫助其他會員

Doioi
理想VIP
Doioioioioioioioioioioioi ...
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
註冊 2010-1-15
61.238.57.137
新擺位登場

預留咗空間諗住擺 "嗰棵草 (唔知叫乜名 )" 喺暖管隔離, 咁大棵順手遮晒佢

藻球俾沙"own"咗下面少少

水妖沉唔到, 用沙"own"佢埋一邊, 不過呢個擺位似乎唔好, 出泡位喺掛濾索水管隔離, 要校到個泵好弱掛濾先唔會索到水妖氣泡, 如果一索掛濾就會好嘈, 我諗支粗管如果長多一寸就啱啱好擋住掛濾索水管, 但唔知咁樣有無影響

無奈撇開技術層面而言, 我覺得呢個配搭最好睇

2公婆仲係浮面   得隻公肯食嘢, 但咬唔中飄走咗去掛濾出水位度, 之後失蹤, 無再落糧, 不過佢錫到粒糧嗰陣好興奮
隻乸今日屙咗至少5次白+透明., 長達2cm...可能前一兩日都有, 不過大部分時間唔喺屋企見唔到, 無見過隻公屙

隻乸最後2粒白點(尾, 尾前左身)消褪速度比想像中慢, 20小時無進展

本帖最近評分記錄
prince_cock_kb   2010-1-22 14:43  威望  +5   多謝閣下無私分享

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk
218.191.64.41
白點唔係一時一刻就搞得掂,慢慢黎啦
個景都唔錯呀,繼續努力呀!!

prince_cock_kb
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
註冊 2007-12-12
222.166.195.9
昨日聽你講的情況好轉多了
咀角不其然都微微彎起
今天的情況好多了沒有?

Doioi
理想VIP
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
61.238.56.209
今朝出門口前(0555)仲好地地的, 不過隻乸由0300屙到0555屙到超長了......

2230返嚟......已經

隻乸卡住喺皇冠底隔離貼缸邊, 俾我感覺同人手放落去差唔多

隻公.....

生硬浮喺暖管隔離, 頭向上, 尾縮埋, 唔郁時好似死咗, 但撩佢仲有反應, 會不停咁震.....再撩佢出嚟會發狂亂游, 之後哩返埋去, 總之成個身好生硬

警告:以下照片可能會引起不安, 捲下前請三思, 如有引起任何不便, 本人深表歉意

警告:以下照片可能會引起不安, 捲下前請三思, 如有引起任何不便, 本人深表歉意

捲下

捲下

捲下

捲下

捲下

捲下

捲下

捲下

捲下

捲下

捲下

捲下

捲下

捲下

捲下

捲下

捲下

捲下

捲下

捲下

捲下

捲下

捲下 (5)

捲下 (4)

捲下 (3)

捲下 (2)

捲下 (1)

屍身生硬的捲縮

背部有明顯傷痕, 不知是擦損還是內傷爆出來, 照片很難看清, 僅供參巧

身體其他地方已沒有白點, 今早0555尾白點已褪(0300還在...)

腹部很空虛, 按下會凹陷, 不按會彈起

不過計落計落, 如果是13/1挑魚日出的(前1,2日都唔餵?), 14/1買入即白點病, 16/1先買藥, 落藥3日, 19/1落糧都唔肯食(16/1會食鹽同黃粉), 都應該有成個禮拜無食嘢了, 隻乸一買返嚟未落缸已經有得屙, 不過嗰時唔係白色, 之後日日都有屙咁滯, 禽日超誇張, 可能成日留意住佢, 起碼屙咗6,7次, 開始白/透明混集到全白, 2cm-4cm不等, 唔知關唔關事....隻公咁耐都未見過佢屙

我不會放棄的!!!

目標仍然是黃化紅蕾絲(可以齋補乸嗎?)+天空藍白子, 努力耕耘, 靜待時機成熟........

本帖最近評分記錄
prince_cock_kb   2010-1-22 14:42  威望  +22   多謝閣下無私分享

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk
噢.........有時d魚真係好奇怪,
明明朝早無事,下午或夜晚就唔知咩事

Doioi
理想VIP

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 wmh714 於 2010-1-20 23:55 發表
噢.........有時d魚真係好奇怪,
明明朝早無事,下午或夜晚就唔知咩事

有無咩可以即刻做到, 隻公好似唔捱得幾耐......

我又就瞓, 聽朝又係0555出門口......

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk
你試下換少少水 加少少鹽咁

理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
218.102.151.51
明明已經好轉多了
為何又會如此

Doioi
理想VIP

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
隻公仲在生

一行埋去又打直哩埋了

預備動工去....

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
222.166.195.9

QUOTE:
原帖由 Doioi 於 2010-1-21 22:08 發表
隻公仲在生

一行埋去又打直哩埋了

預備動工去....

工程進度如何?

Doioi
理想VIP

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
192.168.73.5

QUOTE:
原帖由 prince_cock_kb 於 2010-1-22 02:05 發表

工程進度如何?

無諗過今次都可以攪咁耐, 攪攪吓仲瞓著咗tim, 最後雖然都攪掂咗, 但都係美中不足....

禽晚(21/1)

一返到去即刻著燈關暖管, 黃化紅蕾絲先生強忍著喪偶之痛, 繼續生還, 直不甩的呆喺暖管隔離, 對愛情溫暖滋潤等到頸都長的渴求盡在不言中, 放心吧, 你很快便會覓到第二春了.....

15分鐘後, 整個星期未嘗果腹的黃化紅蕾絲先生把小量利口樂照單全收

再15分鐘, 繼續收貨.....

又再15分鐘, 暫時委屈黃化紅蕾絲先生了, 進駐了漱口杯(當然唔係每日用開嗰隻la )

抽水("筆"水先啱 )工程.....

之後同黑鋼沙玩遊戲, 全新膠手套洗到穿埋......
(洗出嚟的水好清, 只有小量幼黑色粒子同閃粒子(數量比上次"洗完"少咗好多), 唔知咁樣算唔算乾淨, 但就個人觀察所得, 我只可以講洗完淨低的一堆固體應該就只有黑鋼沙而無其他雜質了, 黑鋼沙本身閃閃哋, 個覺得黑鋼沙一堆埋好似洗米咁洗就會因為沙粒之間互相猛烈磨擦產生幼黑色粒子同閃粒子出嚟而且洗極都仲有, 如果連呢D都要隔走埋, 我諗可能我一直都用錯咗方法去洗, 請賜教 Orz....)

洗晒所有其他嘢.......已經1230, 睇嚟有要通頂的危機.....

問題出現......點先可以將掛濾條喉插入去棵樹幹到呢.......第一時間諗有無軟膠喉可以將掛濾直喉的2截駁埋, 可惜之前又無諗到咁樣擺法, 唔知總店有無, 但咁夜又攰到死唔想再出街.....

終於諗到la....唔知效果好唔好, 只係想嗱嗱聲攪掂佢瞓覺......

(22/1 晚補影)

重新佈局傷透腦筋....偏偏仲要喺呢個時候攪......

愛死鴻福堂了 , 哈哈

(遲下再攪吓D喉, 將個樽擺貼缸後)

攪掂!!! 有D驚第時D魚發神經時會撩起(我絕對相信佢哋的力量)棵皇冠引致"山泥傾瀉", 唔理得咁多了, 水妖得返個頭, 哈哈

(22/1 晚補影)

(22/1 晚補影)

略嫌其他地方(尤其前方)的沙層太薄(6-8mm), 唔知咁樣有無問題?

0230........

加水(唔知點解加完有少少濁, 唔敢即刻放返黃化紅蕾絲先生入去), 開暖管(26度), 燈, 掛濾, 水妖, 活性碳(一放入去有氣泡滲出), 時間關係, "對水"開始, 連袋放咗包魚入水

呢個時候, 竟然......

.....

.....

.....

.....

.....

.....

.....

.....

.....

.....

.....

.....

.....

.....

.....

.....

.....

.....

.....

.....

瞓著咗!!!

鬧鐘一響, 大劑!!!

時間只係夠入2次水落袋, 缸水清返, 即刻放返黃化紅蕾絲先生入缸(我feel到缸水暖過漱口杯D水), 缸水入袋1次, 15分鐘再嚟, 再10分鐘(迫不得已)天空藍白子伉儷入伙.....

9秒9跑去搭車......

==========================================

1900......

果然, 對水做得唔好係有後遺症的.......(睇落應該有)

黃化紅蕾絲先生同天空藍白子夫人游緊, 天空藍白子先生沉底, 一行埋去, 各就位~~

黃化紅蕾絲先生垂直哩喺暖管隔離, 無之前咁垂直

天空藍白子夫人黐埋天空藍白子先生沉底, 好驚

拍拍缸邊, 黃化紅蕾絲先生, 天空藍白子夫人出返嚟缸中游位置游, 一驚就沉底, 唯獨天空藍白子先生間中喺中游穿插幾吓再沉底唔郁, 同前幾日用完藥後黃化紅蕾絲先生一樣咁頹.....狀態似乎唔多好

不過總算3位業主都無白點......

試餵, 但隻手離缸面幾寸, 黃化紅蕾絲先生, 天空藍白子夫人就好驚, 沉咗底.....

利口樂, 首先吸引天空藍白子夫人浮面, 佢好"刷"得, 再嚟多2,3round照單全收, 但都係先驚到沉底後上嚟食, 黃化紅蕾絲先生後來都問口了, 都係照單全收, 不過睇落有少少覺得天空藍白子夫人"凶"黃化紅蕾絲先生(一面對面就閃, 淆晒底), 爭食....

隔咗幾分鐘, 餵紅色嗰包主糧幾柆幾次, 天空藍白子夫人照單全收, 食咗十幾粒了(可能重手咗, 其實諗住分D俾黃化紅蕾絲先生, 點知佢食唔到, 之後俾天空藍白子夫人食晒, 但睇住佢肯食幾好feel), 黃化紅蕾絲先生浮面試食同之前一樣, 掂吓就走.....

全程天空藍白子先生都沉底, 拍缸邊都唔願郁

而家情況係,

3位業主一驚就黐埋活性碳附近........

黃化紅蕾絲先生有時會喺呢個位置(樹窿, 屋前, 藻球頂中心位後半條魚身左右, 睇下面張相)發狂向前游, 唔知係咪屋頂向出水流大得滯(而家水位低咗, 掛濾出水口同水面距離大咗唔知會唔會整大咗水流, 掛濾校一半左右, 但都好似好勁, 唔太記得總店"嗰個缸"水流幾大了), 但照計樹窿應該有吸力至係

佢有時會喺浮喺同一位置上面水面, 如果唔理佢, 十幾鐘先轉1次位置

天空藍白子夫人有時沉底喺天空藍白子先生隔離撩佢, 有時徘徊中游位置, 唔知真係肚餓定係點, 佢有時會左啄又啄, 一見到有沉咗底的主糧就清埋佢, 食量真係驚人, 每次餵都俾佢搶咗6-8成份量

餵完之後無幾耐天空藍白子夫人突然一呆沉底唔郁 , 條尾硬咗微彎向上, 之後都試過幾次, 但再之後無再嚟料

天空藍白子先生長時間沉底, 個身伸唔直的, 少少彎, 有少少側躺, 有時會比天空藍白子夫人帶起, 游起少少(半寸), 用鉗撩佢(好溫柔la, 無身體接觸的), 佢似乎好鍾意哩正喺活性碳下面, 出咗嚟少少(真係好少, 一條魚身咁長都無)就返埋去, 攪佢唔掂

23/1 0915 update: 天空藍白子先生一時興起, 竟然游咗上水面, 把握時機, 睇吓佢肯唔肯食嘢, 肯食利口樂, 再嚟主糧, 開頭又咬唔中, 不過之後都食咗, 之後無再哩埋了, 好活躍

1600 update: 又哩埋嗰個位了

餵食方面, 有少少問題:

兩位先生好似好難先擺到主糧入口, 唔知係咪口太細

黃化紅蕾絲先生似乎對主糧無興趣, 由頭到尾無食過

當大家都瞄住同一粒糧, 會有少少衝突, 其中兩位先生試過1次互相追打幾下, 先生夫人之間都會

另外:

兩位先生面對面時有少少火藥味, 不過未見過佢哋開拖(希望唔好la )

兩位先生都有D收尾(我指唔夠三角形), 黃化紅蕾絲先生上半部收得勁D, 天空藍白子先生條尾好收啊(展開角度仲少過佢夫人), 本身係咪咁的

"天空藍白子"先生同霓虹藍尾白子先生咁似樣的, 係咪一樣的?

(轉貼自 影~ <轉貼>孔雀新手圖鑑
http://uwantsaqua.freebbs.tw/viewthread.php?tid=3305&extra=page%3D1)

買之前無發現天空藍藍尾禮服白子緞帶, 原來緞帶好特別啊.....囧

http://uwantsaqua.freebbs.tw/viewthread.php?tid=3305&extra=page%3D1)

第3對, 考慮緊深色魚身同埋有本身2對無的特徵(要睇吓係咩先)的孔雀, 例如莫斯科紫緞帶 (掃咗一輪網都唔多見佢D相, 白子版就多), 唔知仲有無咩其他提議?

缸水每日水位都會下跌低5-10mm左右, 使唔使keep住加返?

本帖最近評分記錄
prince_cock_kb   2010-1-24 20:02  威望  +28   多謝閣下無私分享

Doioi
理想VIP

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
禽晚將酒桶加工, 開咗一邊口, 攝咗半支暖管入去, 留咗0.5-1mm虛位, 唔會谷爆暖管呱? 另外酒桶"責"住咗水妖, 桶身遮咗出氣口
酒桶開口位用水沖咗好耐, 但唔知擺落水擺得耐會唔會釋放有毒物質........

整體格局無乜點變, 棵皇冠堆高咗少少, 似返棵灌木, 之前好hea的側埋一邊, 但一整完就引咗天空藍白子夫人埋去左穿右插, 好彩佢好溫柔......

另外溫度計移近咗掛濾出水位, 導一導水, 弱化咗掛濾底水面水流, 同埋靜音, 觀察所得, 掛濾吸水改用自製3條開窿軟喉, 好似強化咗掛濾出水水流, 但呢3條喉喉身而家濁咗, 同水妖嗰條有明顯分別, 唔通缸水仲係太邋遢? 另外擺咗活性碳3日掛濾綿已經灰咗了, 10日內第3次更換 (算換得太疏定係太密?)

又另外, 諗住將台灣水韭分成2份, 各擺喺屋仔左右, 嗰棵(唔記得咗乜名)就纏住棵樹幹, 佈景工程, 大功告成

由左至右, 樹幹, 屋仔, 酒桶啡色由深至淺

天空藍白子夫婦似乎開始適應到, 禽日已經食到2餐, 頭先又食咗一餐, 今日唔會成日哩埋, 多咗出嚟周圍游, 但佢哋好似唔係幾鍾意黃化紅蕾絲先生, 有時游近佢就會凶佢, 攪到佢好驚即刻避, 長期浮面, 頹咗喺同一位置慢慢向前撥胸鰭, 好似玩緊跑步機咁, 又唔肯食嘢....

唔知係咪赤蟲太好味, 今日天空藍白子夫婦完全唔理利口糧, 片糧都只係食一半左右, 有時會吐返出嚟, 蟲就清晒, 最近3餐都餵齊3種糧的

禽日黃化紅蕾絲先生都肯食嘢的, 3種糧都肯食, 不過一定唔夠飽, 仲係好瘦, 今日絕食 ......

好擔心黃化紅蕾絲先生呢....唔知加返黃化紅蕾絲夫人有無幫助呢? 就咁睇天空藍白子夫婦有時黐到實一實顯得黃化紅蕾絲先生好寂寞呢.......可唔可以先加返黃化紅蕾絲夫人落去再後加嗰2棵草呢?

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
210.245.198.87
黃化紅雷絲好似唔多掂~!!!!

Doioi
理想VIP

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 prince_cock_kb 於 2010-1-24 20:04 發表
黃化紅雷絲好似唔多掂~!!!!

漏咗補充, 禽日黃化紅雷絲浮面嗰陣一feel到我移近缸面會好敏捷哩入缸底的, 今晚佢反而淨係呆喺水面

咁點算好? 唔想嚟多劑呀.....