標題: 悅悠別苑 之 觸目登場  {最後更新 30/3 02:51}
Doioi
理想VIP
Doioioioioioioioioioioioi ...
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
註冊 2010-1-15
192.168.73.5
永別了……黃化紅蕾絲先生……

水族新手
心在UA勳章   忠心耿耿勳章  

積分 124
帖子 316
威望 619
ua金錢 0
理想購物積分 176
港幣(hkd) 0
註冊 2009-4-16
222.166.195.9
目標係應先養好現在的天空藍

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk
218.191.64.41
努力吧,從中吸收一下經驗
失敗乃成功之母!!

Doioi
理想VIP
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
61.238.56.209
新擺位上陣, 魚缸正式命名為 <洞心庭園>

(我覺得超難砌心形藻球, 呢個idea係一開始執缸嗰陣同個缸名一齊閃過)

天空藍白子夫婦生活照:

今日好攰, 所以今次update以重點形式發佈:

1. 缸水pH 7.5-8.0

2. 活性碳功成身退

3. 台灣水韭浸咗2日, 一拎起竟然已經甩咗一半有多, 再修剪過長同就斷的韭支, 棵嘢變咗........

4. 以自製掛濾吸水喉的透明軟膠喉極速變黃, 一個星期D色拍得住天空藍白子夫人個身......

5. 天空藍白子夫婦表現活躍, 肯食嘢, 食緊嘢嗰時唔怕我隻手離水面1寸放糧(開頭勁驚兼沉底)

6. 落缸初期, 天空藍白子先生一反常態好鍾意哩入去酒桶入面郁(直身橫身動作都有做)唔出嚟(唔知貪玩定被困), 出完嚟又哩入去, 如是者10分鐘內幾次, 最後1次我撩佢出嚟之後餵嘢食, 食完無再哩返入去, 唔知咁樣係唔係病徵

7. 天空藍白子先生條尾, 一日比一日開, 但最尾端硬係唔開, 成條尾變咗橢圓形, 頭幾日留意, 最尾端有少少鋸齒邊緣(細小而平均), 顏色正常, 但今日執缸前捉佢落杯發現有D唔尋常, 因為隻杯實色, 裡面D嘢暗D, 就見到最尾端有啡邊, 而且鋸齒邊大咗兼有D大小唔平均,
開頭本身佢條尾係閃閃哋帶粉藍同粉紅的, 而尾端無話特別深色的, 執完缸放返佢哋落缸(執咗幾粒鐘, 保險計, 對咗次水), 發覺尾端的確比之前啡啡哋紅紅哋, 開咗光管同喺缸度就無喺杯度咁明顯, 但肯定同頭幾日有分別...........唔知咁樣算唔算燒尾, 如果係, 點算好?

我仲諗住喺新年之前加多對魚ga......

本帖最近評分記錄
prince_cock_kb   2010-1-30 15:58  威望  +18   多謝閣下無私分享

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk
218.191.64.41
你睇睇魚尾,如果魚尾既邊緣位置起白就係燒尾嫁啦,但係用黑鋼沙,正常ph都唔會低於7..
個缸既擺位又正左
不過右前方既位置「笠」左入去,我覺得整返平會好睇d~

Doioi
理想VIP

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 wmh714 於 2010-1-29 10:33 發表
你睇睇魚尾,如果魚尾既邊緣位置起白就係燒尾嫁啦,但係用黑鋼沙,正常ph都唔會低於7..
個缸既擺位又正左
不過右前方既位置「笠」左入去,我覺得整返平會好睇d~

條尾係微紅褐邊的

個缸睇落空間感大咗, 亦都可能因為攞走咗包碳(不過之後又要再擺過 ), 因為唔夠沙, 所以前凹咗落去嗰度得1-1.5粒沙咁薄

======================================

真係屋漏兼逢連夜雨.......

今朝連我都病埋......

攞你命的胃痛..........  

死頂的返工, 結果頂唔順未開工就返歸.......

睇醫生前起勢的劏咗一穫........

囧.........

天空藍白子先生非救不可.......唔想又多一對魚的生命斷送喺我手上

先生狀態仲ok的, 但已經同平時唔同, 多咗哩入去酒桶度或酒桶上游, 唔知係因為嗰度有暖管D水最暖定係水妖的水流可以減低佢的不適, 仍然只有尾鰭中招, 尾端呈微紅褐色的, 1.5天已爛了總共1/20了, 背鰭豎起的

夫人未被波及, 但唔知佢係抵抗力好(個人覺得佢好就快適應到新缸), 定個爛尾病有無潛伏期呢樣嘢....

我諗咗個唔分缸的隔離方法唔知可唔可行, 用約1/8個缸大小的生仔兜之類的物體隔開先生, 再用透明膠袋套住, 用藥就唔會波及夫人, 夫婦又可以見到面, 又唔會整污遭成缸水, 又可以慳返支暖管, 多一個掛濾就攪掂 (養魚經驗尚淺, 呢個idea只係諮詢性質, 絕無走偏門之意, 還望高手們賜教)

用藥前先餵1次.......夫婦都肯食嘢

另外, 夫婦每日的便係暗紅褐色的

Doioi
理想VIP

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
隔離樽應該大約有300-400ml水

(本來夾喺左邊角落, 但夫人成日鑽入去條罅度, 驚佢有機會夾死)

(細心留意, 魚身最尾連接魚尾前端部分, 有條弧形紅邊加一條3mm紅線喺弧形中間, 好似個大楷E字咁樣, 之前一直無留意呢度, 唔知而家咁樣有無問題)

(另一邊魚身最尾都有同樣情況)

(咁啱影嗰時上咗面, 呢邊身最清呢張, 大部分時間都無浮面)

胃痛中..........Orz...........

================================================
0546 update

瞓前唔記得熄枱燈(缸燈熄咗), 先生仲係生猛, 不過夫人喺缸前樽邊浮面(我哄個頭埋去佢會沉返的, 但游一輪又浮過), 無表面傷痕, 擔心.....唔通又顧此失彼?

蝦母太狼
理想VIP
心在UA勳章  

積分 254
帖子 389
威望 769
ua金錢 1
理想購物積分 528
港幣(hkd) 0
註冊 2009-1-31
近期天氣唔好,都係麻煩

水族熱衷者
數字數字數字數字.........

積分 6392
帖子 761
威望 5461
ua金錢 53
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
註冊 2008-1-19
124.244.19.171

QUOTE:
原帖由 Doioi 於 2010-1-30 00:53 發表
隔離樽應該大約有300-400ml水

(本來夾喺左邊角落, 但夫人成日鑽入去條罅度, 驚佢有機會夾死)

http://img230.imageshack.us/img230/5199 ...

中咗車輪蟲.............

飛腳
水族潛水員

積分 187
帖子 203
威望 933
ua金錢 0
理想購物積分 98
港幣(hkd) 0
註冊 2009-12-25
202.82.151.65

QUOTE:
原帖由 270137 於 2010-1-30 08:16 發表

中咗車輪蟲.............

車輪蟲好似係孔雀魚殺手....

Doioi
理想VIP

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
先生情況似乎並唔樂觀, 條尾仲係有紅褐邊, 又爛多咗少少, 仲有幾度烈開咗, 反應開始有D問題, 循環發神經游上游落+間中突然沉底急促呼吸.......可能個樽無濾水, 多餘溶唔晒的黃粉沉咗樽底, 有時先生會啄佢.......

另外, 網上有D人話剪咗爛尾部分, 係咪真係有呢個方法? 不過我一定唔會用, 太殘忍了

夫人有時都發神經游上游落.......有時隔住個樽想"衝破防線"咁樣(呢個時候會引埋先生做同一樣嘢)

今日餵咗一餐, 夫婦都肯食, 份量正常, 有時一邊快D食晒, 佢哋會隔住膠樽狂啄見到但掂唔到的食物

水族熱衷者

積分 6392
帖子 761
威望 5461
ua金錢 53
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 飛腳 於 2010-1-30 12:59 發表

車輪蟲好似係孔雀魚殺手....

的確係幾令人困擾嘅疾病,
不過我覺得未致於去到殺手咁嚴重~~~~

水族熱衷者

積分 6392
帖子 761
威望 5461
ua金錢 53
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 Doioi 於 2010-1-30 22:20 發表
先生情況似乎並唔樂觀, 條尾仲係有紅褐邊, 又爛多咗少少, 仲有幾度烈開咗, 反應開始有D問題, 循環發神經游上游落+間中突然沉底急促呼吸.......可能個樽無濾水, 多餘溶唔晒的黃粉沉咗樽底, 有 ...

真係有剪尾依個方法,
什至只不過魚尾太大亦會咁做,
不過我就吾會用(因為我無咁嘅技術)

醫治車輪蟲你可以試吓用鹽浴,
每日5-10分鐘,
濃度3-5%
無改善至諗其他方法.

prince_cock_kb
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
註冊 2007-12-12
建議 先用高鹽度去處理,加少許黃粉,有好多時都可以解決,
剪尾是其中一個方法,但剪得差,好致命

Doioi
理想VIP

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 270137 於 2010-1-31 00:02 發表

醫治車輪蟲你可以試吓用鹽浴,
每日5-10分鐘
,
濃度3-5%
無改善至諗其他方法.

唔使長期浸幾日浸到佢好嗎? 淨鹽唔使加其他嘢?

QUOTE:
原帖由 prince_cock_kb 於 2010-1-31 05:29 發表
建議 先用高鹽度去處理,加少許黃粉,有好多時都可以解決,
剪尾是其中一個方法,但剪得差,好致命

唔係太明.......即係其實使唔使落藥?
另外, 點剪尾先會剪得好?

======================================

第3日落3寶了.....份量無減

禽晚同今朝, 先生頹咗沉底時間越嚟越多, 我真係驚佢挨唔到....... 晏晝返嚟見佢又生猛返

今日先生條尾似乎無再爛落去, 但紅褐邊仲未褪, 仲肯食嘢, 但胃口唔太好, 食量係平時7-8成左右, 勉強都叫食到個肚有少少脹, 我係換水樽水2-3個鐘前餵的

夫人繼續無乜異樣, 亦肯正常食嘢

另外先生係確診感染車輪蟲嗎?

唔知缸底積聚沉底食物會唔會促進車輪蟲滋生? (夫婦食片糧嗰時會整走2-3成落底, 但之後沉底片糧會唔見咗8-9成, 好似俾夫人清理咗)

掛濾條喉外圍開始積嘢, 又越嚟越黃, 會唔會又係細菌溫床? 唔通用軟膠喉要成日換? 2個禮拜都無就攪成咁.........水妖條喉外圍都開始積嘢......