標題: 悅悠別苑 之 觸目登場  {最後更新 30/3 02:51}
水族熱衷者
數字數字數字數字.........

積分 6392
帖子 761
威望 5461
ua金錢 53
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
註冊 2008-1-19
124.244.19.171

QUOTE:
原帖由 Doioi 於 2010-1-31 20:51 發表

唔使長期浸幾日浸到佢好嗎? 淨鹽唔使加其他嘢?

唔係太明.......即係其實使唔使落藥?
另外, 點剪尾先會剪得好?

======================================

第3日落3寶了.....份量無 ...

唔洗長期浸!淨係鹽就ok!!

卡卡西
見習版主
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章  

積分 1706
帖子 627
威望 2032
ua金錢 13
理想購物積分 62
港幣(hkd) 0
註冊 2008-8-29
222.166.195.9
樓主 真的不幸

飛腳
水族潛水員

積分 187
帖子 203
威望 933
ua金錢 0
理想購物積分 98
港幣(hkd) 0
註冊 2009-12-25
202.82.151.65
唔梗要= =我一開始養孔雀都死幾對="=
之後慢慢會有經驗

prince_cock_kb
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
註冊 2007-12-12
210.245.195.216

QUOTE:
原帖由 飛腳 於 2010-2-1 16:01 發表
唔梗要= =我一開始養孔雀都死幾對="=
之後慢慢會有經驗

我 都係咁睇 ,
最緊要係從失敗中吸取到經驗,從而進步

Doioi
理想VIP
Doioioioioioioioioioioioi ...
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
註冊 2010-1-15
61.238.56.209
都唔知應唔應該開心好......

好消息係先生條尾紅褐邊褪得7788, 仲淨返少少

壞消息係返嚟嗰時先生係好似之前黃化紅蕾絲先生咁樣浮面的, 但一見到有人埋缸總算有D反應會喺水面游而唔係停留同一位置唔郁, 食慾進一步減低, 見到有嘢食仲有反應的, 但只係食咗少少片糧同赤蟲, 食量係平時30-40%, 對比禽日, 條尾收得好勁

落第4日3寶, 如果聽日褪晒紅褐邊, 先生就會出"浴"了

(留意尾鰭頂中間有個位都爛咗, 禽日無的)

夫人狀態仍然好fit

透明軟膠喉好邋遢啊, 係喉定係水的問題, 定係要定期清潔?

重災區都係掛濾喉, 用原裝硬膠喉無變黃同積嘢到咁惡劣

(21/1, 透明的)

(11日後, 1/2, 米黃的)

本帖最近評分記錄
prince_cock_kb   2010-2-2 20:28  威望  +15   多謝閣下無私分享

水族熱衷者
數字數字數字數字.........

積分 6392
帖子 761
威望 5461
ua金錢 53
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
註冊 2008-1-19
124.244.19.171
啲車輪蟲好得好快喎!!
用咗咩方法醫?

理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
210.245.198.84
尾巴仲有少少偏紅,建議再多用藥兩天
份量可減半, 再睇多兩天先再放行.
軟喉上的是水圬!有水就會有,可放心

Doioi
理想VIP
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
失落中........請容許我呻下........

真係唔甘心, 又一次醫唔返......又一次嘥咗幾日功夫, 明明表面好返晒無端端又要死......

明明12:00先生條尾已經好返晒, 但食量已經得返1-2成, 都仲識游, 雖然浮面打圈, 諗住浸到夜晚先放佢返缸, 點知隨後先生情況急轉直下, 到18:00已經頹晒咁浮面唔係點郁, 驚佢浸咗咁耐藥真係頂唔順, 抱住最後希望對水, 將佢放返落缸, 嗰時受驚都仲識得游去第2度, 開頭落缸只係浮面游下游下, 以為無乜嘢, 點知1個鐘頭內, 真係講都唔信, 由浮面到沉底, 全身無力, 掙扎游起1下就會飄飄吓沉落底, 側埋, 呢個時候我發現佢條尾好唔妥, 好唔尋常的薄, 薄得好蒼白透明, 而且比啱落缸嗰時最尾端裂開得好勁多咗好多地方, 俾我感覺係水流大少少都可以順住D紋打散晒佢條尾變成一條條絲, 同禽日相比仲有正常閃粉藍色差好遠好遠, 個身勁瘦, 同禽日張相仲有個肚腩仔差勁遠

如果而家撈起佢我知幾個鐘瞓醒之後就收得屍, 暫時未至於為咗佢就要放棄整個森林咁嚴重(頂多1棵樹), 但聽晚仲要22:30先返到嚟, 睇嚟真係要靠奇蹟先得

勁擔心條乸會步黃化紅蕾絲先生單思病,絕食,死因不明後塵........

如果現任天空藍白子先生真係唔得, 想快D加返1條, 但又怕再, 唔加又.....好矛盾

如果加第3對都再係即刻病死的話, 好大機會唔會再養, 就當我同孔雀魚無緣吧, 又或者屋企根本唔適合養孔雀魚, 總之唔想再害死咁多魚了......總覺得, 唔會無端端一開始養就會死幾對, 之後就唔會, 就算方法係改善咗, 環境, 氣候始終係係改變唔到對吧

綜合第1對, 黃化紅蕾絲, 第2對, 天空藍白子, 暫時有以下結論
1. 黃化紅蕾絲夫人白點病遲咗2日先醫, 無隔離開正常黃化紅蕾絲先生, 唔知有無病都要浸藥之餘, 仲要陪夫人一齊餓足1個禮拜
2. 天空藍白子先生爛尾遲咗1.5日先醫, 可能用藥份量校得唔好, 醫治期間身體狀況越嚟越差, 無留返樽藥浴水, 返缸唔掂都可以試吓即刻放返佢落樽
3. 今日唔知聽日事.......

可以做的都做咗........

呻完.......

本帖最近評分記錄
prince_cock_kb   2010-2-3 02:08  威望  +6   多謝閣下無私分享

飛腳
水族潛水員

積分 187
帖子 203
威望 933
ua金錢 0
理想購物積分 98
港幣(hkd) 0
61.244.132.27
情況同我岩岩玩魚差唔多="=
主要係要搵出原因,唔會無啦啦死的="=
我玩孔雀 個缸淨係的瀘水 日本水妖x3 暖管...好簡陋,但魚的健康很好="=

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
222.166.195.9
近日開始氣候轉好,
明顯門市的魚魚都較活躍
加油

Doioi
理想VIP

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
多謝支持啊
希望先生也振作吧

其實都唔知先生仲得唔得的, 雖然係側埋一邊頹(如果無嘢頂住, 會打平瞓低), 但過一陣佢又會好正常咁游返起身幾秒, 轉個位再頹過, 試過夾條蟲去佢個口前面, 佢有D口郁郁想咬, 但又食唔到  而家太瘦了, 黃化紅蕾絲先生生前唔食嘢成個禮拜都無佢幾日之內減少食量喺最後一日即刻變瘦得咁犀利

而家唯一令我欣慰的係天空藍白子夫人, 落咗缸2個禮拜都係咁生猛, 亦都令我享受到養魚的樂趣 , 以前好細個阿媽養錦鋰金魚求求其其都唔會成日死魚, 感受無呢半個月拜咁深刻

飛腳
水族潛水員

積分 187
帖子 203
威望 933
ua金錢 0
理想購物積分 98
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 Doioi 於 2010-2-3 02:18 發表
多謝支持啊
希望先生也振作吧

其實都唔知先生仲得唔得的, 雖然係側埋一邊頹(如果無嘢頂住, 會打平瞓低), 但過一陣佢又會好正常咁游返起身幾秒, 轉個位再頹過, 試過夾條蟲去佢個口前面 ...

我老媽子用左一個10"X10"既缸養4條金魚 1條錦鋰,我之後放左2條新奇又好玩既<8蚊2條既孔雀>,無瀘水,得個水妖,一個月先換一次水,仲要係成缸水換....唔洗養水,D金魚都唔會死- -果兩條孔雀仲好好精神 扯曬棋咁...除左D色比較新奇....
我睇...唔好用金魚同孔雀比較.....

本帖最近評分記錄
prince_cock_kb   2010-2-12 02:51  威望  +2   有心的回覆

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk
218.191.64.41
係細金魚嗎??
其實金魚同孔雀唔岩放埋一齊養,始終都係兩種魚,
金魚仲會去啜人地體表,好易甩鱗~
我都發現雜種孔雀似乎比珍貴d品種既孔雀易養,
我都試過無濾水器,曬住太陽,少換水既缸養住十幾條孔雀,
大左仲係咁交配繁殖~

飛腳
水族潛水員

積分 187
帖子 203
威望 933
ua金錢 0
理想購物積分 98
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 wmh714 於 2010-2-3 11:58 發表
係細金魚嗎??
其實金魚同孔雀唔岩放埋一齊養,始終都係兩種魚,
金魚仲會去啜人地體表,好易甩鱗~
我都發現雜種孔雀似乎比珍貴d品種既孔雀易養,
我都試過無濾水器,曬住太陽,少換水既缸養住十幾條孔雀,
大左仲 ...

D金魚應該唔係細金魚....每條都成10CM長= =
我係想D雜種孔雀自生自滅="=
點知佢地咁強勁,原全唔驚D金魚,仲同D金魚一齊玩沙= =

Doioi
理想VIP

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
以前好細個屋企養的錦鋰應該有10cm長, 咩種就唔知, 大約30"x25"x20"缸養咗8,9條, 個缸淨係得石春, 濾水, 每個禮拜換水, 養咗幾年, 都無乜死到, 之後搬屋好似俾晒D錦鋰人哋

搬咗屋就養金魚, 應該係好普通的遍地金, 6-8cm長, 又係8,9條左右, 不過缸就細咗好多, 都係得石春, 濾水, 每個禮拜換水, 試過有魚屙春, 不過都係無理佢, 但就死得多咗, 幾年都補加咗10條8條, 最後唔記得咗點解無養落去

=======================================

今朝起身, 意料中事就係夾走天空藍白子先生.........噢, 第3條魚命了.....

補充一點, 禽晚天空藍白子先生背鰭縮埋一條, 尾鰭好乾枯的, 好似無咗魚身本身嗰層脂, 同埋第3日用藥對比第2日, 雖然大部分紅褐邊係褪咗, 但條尾反而係縮埋咗好多, 唔知係咪當時已經染咗第2種病.....今朝夾起佢時因為佢死前迫埋咗自己喺油桶同缸邊之間, 夾唔到佢個身, 夾中佢條尾, 唔使出力一拉, 撕開咗一忽出嚟........

今晚返嚟夫人同平時一樣, 食量正常, 無咩異樣......有待觀察, 先前黃化紅蕾絲夫人走咗, 先生都好正常, 肯食嘢1日之後就死因不明

經此一役, 唔知對加魚計劃又影響咗幾多.....

想新年前盡快加天空藍白子先生同另一對魚

本帖最近評分記錄
prince_cock_kb   2010-2-12 02:51  威望  +6   精彩文章