標題: 悅悠別苑 之 觸目登場  {最後更新 30/3 02:51}
Doioi
理想VIP
Doioioioioioioioioioioioi ...
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
註冊 2010-1-15
61.238.57.137
話說14/1入手, 新手從來未玩過, 由2200整到0300先入到魚, 慘......
(順便一睇SE Satio手機的拍攝質素, Canon的PS S40瓜了, 一直未買)

(這是落了黃粉的水, 好似無乜分別, 唔知係咪因為開咗光管關係, 但唔敢再落, 下面講)

註:時間關係無做research, 以下我refer"胸鰭"係鰓後支鰭, 腹鰭緊接"胸鰭"後面, 有錯請指正

不幸地一落水即時發現隻乸條尾有幾點白點, 由於15/1加班去唔到總店, 已經嚴重咗, 今日仲勁, 隻乸頭頂, 所有鰭除腹鰭, 背前, 前側身都有白點, 隻乸腹鰭好似唔多識郁, 不過一點白點都無

隻公15/1開始見到右胸鰭多咗兩粒白點, 今日無多到, 唔知知身體其他地方有無, 可能太多色, 睇唔出相show唔到都未定

連條公的右胸鰭都有2點, 不過超難瞄, 影唔到上嚟

16/1晚去咗總店買, 按份量落咗

一手拎起就咁落, 乃嘢, 即時諗起點解唔溝少少溶水咗佢先落, 兩公婆發狂衝埋去食........

黃粉
水溶性比想像中低低低低低低..........又重覆乃嘢, 落咗2粒芝麻份量, 浮晒面唔溶, 佢哋以為又有得開餐, 我用綿花棒趕佢哋走, 不過都見佢哋食咗少少, 唔知係咪咁攪到之後隻公"high過頭"頹晒(下面接住講)......等咗15分鐘水面黃粉終於消失晒, 應該溶晒呱, 缸水好似唔夠黃, 又用杯仔"筆"起少少水, 落多3粒芝麻份量黃粉, 起勢咁攪都溶淨少少, 趁佢哋游埋一邊就喺另一邊落, 再攪攪攪攪攪, 又過咗15分鐘水面黃粉都散得7788

白點淨
"筆"起少少水, 落咗5滴, 攪勻, 再倒落缸

落晒嘢, 初時好正常, 兩公婆游嚟又去, 跟住我想影隻乸放上嚟瞄到無咗1/3電, 可想而知佢哋幾咁活躍....

唔使半個鐘, 隻公就好似死狗咁沉咗落底, 胸鰭郁得好勁, 開頭隻乸都會主動游去撩吓佢, 佢就識上返中間游(應該話唔正常的亂扭身體, 好似做戲D人啪咗嘢咁) 十零秒又沉過, 如是者15分鐘過後, 隻公又無端端"生猛"返, 同隻乸一齊浮面

隻乸都有少少唔對路的, 平時(都只係養咗2日 Orz..) 唔會喺暖管同濾水出水位, 草後左穿又插的, 隻公唔掂開頭隻乸做吓呢樣嘢, 不過而家又無咁樣, 會游但偏向浮面

上面D close up咁定, 可能因為佢哋都開始頹, 所以先影到

而家真係聽天由命lor, 隻乸仲ok生猛, 隻公頹晒, 成身唔郁, "埃"住個藻球(唔知係咪貪佢舒服), 淨係猛咁郁腮, 隻乸又唔理佢, 上網search過猛咁郁腮呢個反應非常負面.....

正當以為隻公係咁先之際, 過咗20分鐘佢"突然好似瞓醒咗回頭一游",郁咗十零吓又沉, 沉1-2分鐘又起身"開rave party"十零吓, 重覆又重覆.......

總括而家兩公婆活躍度低過之前好多, 但又未至於頹晒

再過十零分鐘臨瞓前update, 而家兩公婆都沉晒底, 哩埋喺草堆度

家陣都未攪清楚為什麼, 就接到睡魔急call, 聽日要返工最快都要1730先去到總店喔, 或者先返一返屋企睇一睇情況先再出嚟?

高手門可以幫幫可憐的兩公婆嗎?

我開工間中上到網的, 有回覆可隨便發表, 等我心中有數, 唔該晒

本帖最近評分記錄
prince_cock_kb   2010-1-17 02:25  威望  +8   多謝閣下無私分享

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk
218.191.64.41
其實治療白點病最好用返白點藥,黃粉鹽要有一定濃度先有少少效用

Doioi
理想VIP
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 wmh714 於 2010-1-17 00:04 發表
其實治療白點病最好用返白點藥,黃粉鹽要有一定濃度先有少少效用

有落白點藥, 不過就上圖所見黃粉濃度唔知夠唔夠?

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk
218.191.64.41
咁睇顏色好難估....
濃度 0.3%-0.5% :可控制小害蟲,例如白點蟲

prince_cock_kb
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
註冊 2007-12-12
222.166.195.9
鼓勵無私分享   +8威望
想問水溫有否升到28至30度?
睇到掛濾水流太細,用藥的同時最好把水流加大一點點
好多時,用藥初期反應都會比較反覆,
明天起身是一個關口,如果過到問題則不大

另外手機影得好清,質素非凡

Doioi
理想VIP

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 prince_cock_kb 於 2010-1-17 02:29 發表
鼓勵無私分享   +8威望
想問水溫有否升到28至30度?
睇到掛濾水流太細,用藥的同時最好把水流加大一點點
好多時,用藥初期反應都會比較反覆,
明天起身是一個關口,如果過到問題則不大

另外手機影得好清,質素非凡

多謝支持幫手

水溫而家校咗29度

禽日係一半, 而家掛濾流量開到盡了, 都只係大咗小小

17/1 0530起身睇都係沉底, 2230返歸回復活躍, 抽走1/3水, 一次用1/6水調好鹽、黃粉、白點滴, 倒入, 再補1/6水, 同禽日一樣, 2隻活躍30分鐘沉底, 而家浮面活躍緊, 隻乸白點無再增多, 好似褪走咗少少, 分別唔太明顯, 隻公右胸鰭依然keep住2點, 希望繼續好

水族熱衷者
數字數字數字數字.........

積分 6392
帖子 761
威望 5461
ua金錢 53
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
註冊 2008-1-19
124.244.19.171

QUOTE:
原帖由 wmh714 於 2010-1-17 00:04 發表

一般養孔雀魚都唔建議用藥,甚至連黄粉我都唔會用...........

水族熱衷者

積分 6392
帖子 761
威望 5461
ua金錢 53
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 Doioi 於 2010-1-18 01:03 發表

多謝支持幫手

水溫而家校咗29度

禽日係一半, 而家掛濾流量開到盡了, 都只係大咗小小

17/1 0530起身睇都係沉底, 2230返歸回復活躍, 抽走1/3水, 一次用1/6水調好鹽、黃粉、白點滴, 倒 ...

Keep住水温28℃左右,繼續每曰換水及加鹽!!!

但要留意換水要慢,以免出現温差及要養水~~~

本帖最近評分記錄
prince_cock_kb   2010-1-22 14:44  威望  +1   熱心幫助其他會員

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk
218.191.64.45

QUOTE:
原帖由 270137 於 2010-1-18 21:56 發表

一般養孔雀魚都唔建議用藥,甚至連黄粉我都唔會用...........

我自己眼見既,比較高級同貴種既孔雀反而好易死或有病,
我之前養人地d雜種孔雀就未試過有病,而且水都極少換...
由bb養到大,無用濾水器....

水族熱衷者

積分 6392
帖子 761
威望 5461
ua金錢 53
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 wmh714 於 2010-1-18 22:07 發表

我自己眼見既,比較高級同貴種既孔雀反而好易死或有病,
我之前養人地d雜種孔雀就未試過有病,而且水都極少換...
由bb養到大,無用濾水器....

我相信依個係飼養環境嘅問題,
所謂高級和貴價嘅,多數喺較好嘅環境成長,
適應能力相對下降..........

另外少換水甚至吾換水,無過濾,
吾係話養吾到,但係啲魚嘅表現一定吾會好!!!

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk
218.191.64.45

QUOTE:
原帖由 270137 於 2010-1-18 22:24 發表

我相信依個係飼養環境嘅問題,
所謂高級和貴價嘅,多數喺較好嘅環境成長,
適應能力相對下降..........

另外少換水甚至吾換水,無過濾,
吾係話養吾到,但係啲魚嘅表現 ...

咁又唔係啵
我果堆雜種孔雀d色好出呀,不過因為水好綠,都無點影過相,
我好似有post過相呀之前~

Doioi
理想VIP

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
先嚟幾張大特寫(開微距可以好清的, 但佢哋一見我影就狂郁, 迫住用運動模式就朦好多)

(運動)

(微距)

(運動)

(微距, fing頭中   , 連鏡頭都影埋 )

18/1 2230  
隻乸己經甩淨頭頂同前半身幾點白點了, 尾1粒, 隻公右胸鰭2粒白點仲未甩, 前半身仲多咗幾粒白點, 跟住第2次換1/3水, 第3次落"3合1"(份量半減), 3次落完藥同一情況都係15-20分鐘之後先係公跟住乸會頹咗沉底

19/1 0500  
起身望一望, 隻乸連頭頂粒白點都甩埋, 尾1粒, 後半身1粒, 個身其他地方好似唔多見有白點, 不過咁啱佢痾緊, 好以白色的, 前兩日唔記得喺邊個forum度睇到"最怕白色", 唔知有無問題? (19/1 0733, (<---中段唔知, 瞓咗-->),  1245 update: 又痾白的了)
隻公右胸鰭都係有2粒白點, 個身又好似無乜白點了
2公婆哩咗喺溫度計上面水面, 篤吓玻璃先會游出嚟, 動作慢少少, 但多數上水面游, 唔夠氧嗎? 掛濾開到最盡了, 但未換過棉, 都黃晒了, 馬蹄糕色

補充一點, 呢幾日都係夜晚開燈, ~(2130-2230)至0555, 因朝早唔喺屋企

再另外, 其實落藥前使唔拎走D草? 而家D草好似有D異樣

棵鹿角鐵皇冠好似睇落唔太綠, 又勁多啡色, 定係佢本身係咁樣? 中間仲有一塊葉生咗D一粒粒綠色物體.....

(黃金"分割"嗎? )

棵印度蕉有塊葉生得好高, 差唔多2倍主體高度, 差半寸上水面, 但就綠中帶啡....
(19/1 1245 update: 葉尖掂到水面 )

藻球黐咗少少黃粉, 全身有D地方好似有少少"剃咗頭"咁

又再另外, 樓上有師兄話唔建議落藥, 不太明白

本帖最近評分記錄
prince_cock_kb   2010-1-22 14:43  威望  +13   多謝閣下無私分享

蝦母太狼
理想VIP
心在UA勳章  

積分 254
帖子 389
威望 769
ua金錢 1
理想購物積分 528
港幣(hkd) 0
註冊 2009-1-31
222.166.195.9
我個人覺得除左蝦唔用藥之外,
其他都不大問題

出走@
理想VIP

積分 698
帖子 647
威望 1991
ua金錢 3
理想購物積分 827
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-17
59.188.167.181
睇黎你對魚都唔平,
用藥是必要性

水族熱衷者

積分 6392
帖子 761
威望 5461
ua金錢 53
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 Doioi 於 2010-1-19 06:39 發表
先嚟幾張大特寫(開微距可以好清的, 但佢哋一見我影就狂郁, 迫住用運動模式就朦好多)

(運動)

http://img403.imageshack.us/img403 ...

唔用藥唔係因為心日怕啲魚受品唔住藥力,
個人亦唔懷疑藥嘅療效......

唔建議用藥係因為會影響子代,
令畸胎機會增加!!!!