標題: [咨詢意見] 想今個月出機, 買DC, M4/3 定DSLR好呢?
Doioi
理想VIP
Doioioioioioioioioioioioi ...
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
註冊 2010-1-15
61.238.56.209
其實想影出嚟D相detail多D同埋清D, 想影魚(孔雀 ), 有廣角喺窄嘅空間裡面影大合照或者風景, 遠攝風景動植物,

機本身想要對焦快, 有得揀(多D)對焦點, 反應快(儲相, 預覽, 連拍), 機身好握, 按鍵編排方便, mon大同顯示越接近實景,原相越好(靚唔靚反而其次)

攝影技術=微量, 想學更多

考慮機種, DC, M4/3, DSLR

Budget: 8000 max

幾時買: 呢個月內 (3/2010)

考慮價錢, 稍為好少少嘅DC都要上3,000, 俾多倍, M4/3同DSLR就有交易, (應該)多好多嘢玩

考慮size, 個人覺得M4/3真係無得頂, 平衡到DC同DSLR

考慮功能, 勁嘅當然貪心D想要DSLR, 雖然而家咩都唔識, 但M4/3都好似唔差, 而細細部嘅DC仔又吸引到我

希望收集多D意見  

暫時考慮緊

Canon IXUS 210, Olympus E-PL1, Canon EOS 550D

唔該晒

prince_cock_kb
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
註冊 2007-12-12
222.166.195.9
睇似乎DSLR 先可以滿足到你@@
不過睇住買左佢,就少左錢錢玩魚魚

無頭像
z133z133
水族新手

積分 25
帖子 67
威望 124
ua金錢 0
理想購物積分 0
港幣(hkd) 0
註冊 2009-7-3
218.254.150.16
有足夠預算~單反,如果影魚dc都做到 不過~單反先可以練到技術
m4/3  現在感光元件不夠  單反大 現在 比多少少唔好第時後悔當日比少左少少~
(個人意見只作參考)

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk
218.191.64.45
你果三種選擇都可以叫做幾靚既機種,
但係都要睇你點睇,因為dc都只係用黎方便帶出街同玩模式多,
大機就係玩鏡玩機效能~
機本身想要對焦快 - 其實只係睇你買咩機而定,dslr、dc同m4/3都無分別
有得揀(多D)對焦點 - 呢種就反而單反機會較多
儲相 - 呢樣睇卡,所以你見市面都出左快卡
預覽 - 部部機都差唔多,好少會慢
連拍 - 連拍就都係睇機自己既性能,無得分
機身好握 - 單反或者可以話較貼近手握既形
按鍵編排方便 - 都要睇你揀咩機
mon大同顯示越接近實景,原相越好 - mon大唔一定係最好,其實我自己就對2.5-2.7吋都已經覺得夠,播放放大有時都幾有用

你預左8000都預左玩單反或m4/3嫁啦
不過要考慮埋你換唔換鏡頭,因為鏡頭主導左大部分照片既質素同變焦焦距~

Doioi
理想VIP
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
61.238.56.209
現階段已決定放棄DC同埋DSLR了, 反覆思量, 始終覺得便攜性迎合到個人使用習慣, DSLR固然勁, 但我諗一定會比買M4/3影少好多相, 都係等多一排熟習咗影相各方面先買多部DSLR玩吓

而家如無意外應該變咗GF1同E-P1, E-P2, E-PL1之爭了

有同事用過GF1話GF1 AF比E-P1, E-P2快

E-P2比E-P1貴一截, 好似唔太合理

好似P記嘅lens都比OM嗰D好

E-PL1無咗E-P1, E-P2嗰2個滾輪, 好似無咁方便

E-P1就試過, GF1未試過

唔知E-PL1幾時賣街, 試一試實機比較吓

雖然電子產品日新月異, 但O記推新機頻率又似乎快咗D, D機又好似無咁保值

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk
218.191.64.30
GF1 聽講除左adapt到自己既鏡之外,
仲用到Leica、Olympus m4/3既鏡,咁當然我都唔係好清楚,
我估可能要配返個mount先得~
GF1聽好多師兄講多話唔錯,我自己都pan記都有好感

Doioi
理想VIP

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
203.80.202.170
最近又去睇機,

GF1 AF確實比EP1同EP2快, E-PL1更慢.....

但講真, 開頭對相機唔太熟可能大部分都會靠AF, 但當熟咗之後, 感覺上用MF嘅機會應該會多過AF好多, 同埋會靚好多

同550D擺埋一齊, 其實嗰4部M4/3如果配咗變焦鏡, 其實唔細得幾多, 反而顯得機身好似細得有D唔啱比例, 而且手感較DSLR差

輕便似乎局限於淨機身比較或者M4/3配餅鏡

講手感, 覺得GF1有D跣手, E-PL1嗰個握手位又細咗D, EP1, EP2單手持好穩陣, 但唔雙手握又好似爭咁D

另外, 一旦決定咗, 第時想upgrade用勁D嘅鏡就........

又有D想買返DSLR tim......

=============================================

Canon 550D body

初步鏡頭選擇:

大光圈鏡 2選1

Canon EF 50mm F/1.4 USM

Canon EF 50mm F/1.8 II

標準鏡 3選1

Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 XR Di II LD Aspherical [IF]

SIGMA 18-50mm F/2.8 EX DC Macro

Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk

QUOTE:
原帖由 Doioi 於 2010-3-19 12:13 發表
最近又去睇機,

GF1 AF確實比EP1同EP2快, E-PL1更慢.....

但講真, 開頭對相機唔太熟可能大部分都會靠AF, 但當熟咗之後, 感覺上用MF嘅機會應該會多過AF好多, 同埋會靚好多

同550D擺埋一 ...

咁講真每樣野都有優點同缺點,唔係樣樣都係十全十美,
買單反或m4/3就要考慮清楚,對我黎講,買佢地唔諗清楚會浪費好多錢~
師兄你都幾有米
標準鏡中,canon果支17-55都差不多等於一部機既價錢,甚至貴過~

Doioi
理想VIP

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
203.80.202.170

QUOTE:
原帖由 wmh714 於 2010-3-19 18:37 發表

咁講真每樣野都有優點同缺點,唔係樣樣都係十全十美,
買單反或m4/3就要考慮清楚,對我黎講,買佢地唔諗清楚會浪費好多錢~
師兄你都幾有米
標準鏡中,canon果支17-55都差不多等於一部機既價錢,甚至貴過~

相機就諗住買, 不過仲未諗定邊類型

其實無乜錢, 要平時節衣縮食先夠錢買到部機

如果買550D,

大光圈鏡, F/1.8 II 真係抵玩, 700左右, 但 F/1.4成3倍, 不過有得較對焦環好似幾實用

標準鏡一定唔買kit鏡, 因為第日一定會擺埋一二邊, 所以一開始買支好少少

粗粗哋search過, Tamron同SIGMA標準鏡好似每支3000-4000, 買canon嗰支都差唔多等於買晒頭2支

聽聞Tamron嗰支鏡好嘈, 但好多forum都話質素ok

SIGMA支鏡影到微距幾啱我, 我平時都有呢個需要, 有篇佢vs Tamron評測未仔細睇

Canon嗰支質素一定比頭2支好, 但究竟好幾多, 值唔值得用多1倍錢去買, 要再研究下先有結論

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk

QUOTE:
原帖由 Doioi 於 2010-3-19 19:37 發表

相機就諗住買, 不過仲未諗定邊類型

其實無乜錢, 要平時節衣縮食先夠錢買到部機

如果買550D,

大光圈鏡, F/1.8 II 真係抵玩, 700左右, 但 F/1.4成3倍, 不過有得較對焦環好似幾實用

標準鏡 ...

咁講啦,canon機配返canon鏡其實係幾好,而且又係日本製,自己品牌有保證,
但係始終貴人唔少~
tamron雖然話名牌子,但係部分用家對於部分鏡頭亦唔係完全感覺好好,
不過要選擇都會先考慮呢兩個,sigma都係最後考慮既,
佢經驗無tamron咁老到,而且聽聞sigma配canon機,好多時會走焦~
都係聽聞,真正既就唔多清楚了~