標題: 反缸後 12"(已更新)
無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk
218.191.64.45
原本計劃6月8號考完試反缸,
點知蝦缸出現「蟲蟲大爆發」,前幾日反左缸........
無奈,呢個係新缸黎,由18" 轉返 12"
打理可能方便d
同時大家做個比較,一張Canon SX200IS影,一張Panasonic FX520影.

SX200IS - 光圈: f/5.6  ISO: 100  快門: 0.4(1/2)s   EV: -1

FX520 - 光圈: f/5.6  ISO: 100  快門: 0.312(1/3)s   EV: -1

EOS450D - 光圈: f/5.6  ISO: 100  快門: 0.4(1/2)s   EV: -1

同埋大家比少少意見我,再下一次反缸又可以改善下 !!

本帖最近評分記錄
prince_cock_kb   2010-5-30 19:57  威望  +4   多謝閣下無私分享

蝦母太狼
理想VIP
心在UA勳章  

積分 254
帖子 389
威望 769
ua金錢 1
理想購物積分 528
港幣(hkd) 0
註冊 2009-1-31
58.152.69.221
只係得莫絲,不願評價

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk

QUOTE:
原帖由 蝦母太狼 於 2010-5-29 18:17 發表
只係得莫絲,不願評價

師兄= =" 請問缸左邊係咩草??
請問缸前方又咩草?? 點解你只見到莫絲!?
即使係全莫絲缸,咁都無可能不願評價姐,有草就叫草缸,最睇既係造景,唔係種咩水草...
呢度d會員好多都係咁既態度,搞到我真係對呢度心淡

蝦母太狼
理想VIP
心在UA勳章  

積分 254
帖子 389
威望 769
ua金錢 1
理想購物積分 528
港幣(hkd) 0
事實上真係得個亂!!!,我已經避免直評
版主貼出來一定要人地讚,此心態確實不太好,
貼得出來就要預左比人讚比人踩
接受唔到人地既批評,唔會有進步

本帖最近評分記錄
prince_cock_kb   2010-5-30 20:02  威望  -4   請注意閣下的言詞,不要帶有挑釁性; 應 ...

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk

QUOTE:
原帖由 蝦母太狼 於 2010-5-29 18:52 發表
事實上真係得個亂!!!,我已經避免直評
版主貼出來一定要人地讚,此心態確實不太好,
貼得出來就要預左比人讚比人踩
接受唔到人地既批評,唔會有進步

咁師兄你又會見到我話「一定要人地讚」??
真係好高強既讀心術喎
我唔介意人讚定踩,不過貼出黎比人話不願評價,仲會開心嗎!?
呢度既人心態係極唔要得,我post出黎既心態係希望有人比d意見,
唔係要人讚,我亦無打過一句你一定要讚我既野出黎,你明顯對我有偏見吧,
而且你邊度有作批評或讚賞?? 你批評我可以接受,而你無做既時候就話我接受唔到人地批評,
似乎你既心態係想踩到我地底泥多..........

本帖最近評分記錄
prince_cock_kb   2010-5-30 20:03  威望  -4   請注意閣下的言詞,不要帶有挑釁性; 應 ...

蝦母太狼
理想VIP
心在UA勳章  

積分 254
帖子 389
威望 769
ua金錢 1
理想購物積分 528
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 wmh714 於 2010-5-29 18:56 發表

咁師兄你又會見到我話「一定要人地讚」??
真係好高強既讀心術喎
我唔介意人讚定踩,不過貼出黎比人話不願評價,仲會開心嗎!?
呢度既人心態係極唔要得,我post出黎既心態係希望有人比d意見,
唔係要人讚,我 ...

你咁既反應,想其他人回你就難,
難怪得人地d post 多人回,你就冇,
原因係點解, 自己好好檢討一下吧.....
我都唔會再回你的post

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk
sorry,我亦唔想再咁無謂去再嘈落去

prince_cock_kb
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
註冊 2007-12-12
58.152.69.58
多謝閣下無私分享   +4威望
水草生長得唔錯,
左邊的是牛頓OR百葉OR其他?
如果冇睇錯,左後方應該有鹿角鐵皇冠,試將其拉到較前,咁就唔會比左方高身的草蓋住,
右邊太多竹節草,感覺不夠整潔,可加其他草襯托一下

無頭像
apenguin
水族潛水員

積分 204
帖子 321
威望 1021
ua金錢 0
理想購物積分 79
港幣(hkd) 0
註冊 2010-5-16
218.191.97.72
評論(相機)
下之再影相用下邊部機好d,上邊果幅有點偏紅
而且iso400雜信訊也不多(不過快門竟然只快左一半)
草方面不懂啦 睇kb啦,期待下次的相

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk

QUOTE:
原帖由 prince_cock_kb 於 2010-5-30 20:02 發表
多謝閣下無私分享   +4威望
水草生長得唔錯,
左邊的是牛頓OR百葉OR其他?
如果冇睇錯,左後方應該有鹿角鐵皇冠,試將其拉到較前,咁就唔會比左方高身的草蓋住,
右邊太多竹節草,感覺不夠整潔,可加其他草襯托一下

左邊果隻草我都唔識.....前年開缸時買只有兩支,
種到依家十幾、二十支~
無錯左後有鹿角皇冠,因為生得麻麻,唔好放咁前比人睇住,哈哈
聽講滿天星都好似有吸咩no2,no3之類既功能,所以放落去

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk

QUOTE:
原帖由 apenguin 於 2010-5-30 21:28 發表
評論(相機)
下之再影相用下邊部機好d,上邊果幅有點偏紅
而且iso400雜信訊也不多(不過快門竟然只快左一半)
草方面不懂啦 睇kb啦,期待下次的相

上面果張我用P模式影,下面果張係用風景模式影既,唔知會唔會有關係!?
可能係光圈影響,所以快門只係咁....canon得f/3.4......所以快門我feel到唔夠用

無頭像
apenguin
水族潛水員

積分 204
帖子 321
威望 1021
ua金錢 0
理想購物積分 79
港幣(hkd) 0
218.191.97.72
Canon應該係白平衡未set 好,試下手動設定.不過如果都仲係有失真就係個相機測wb有問題.
另外,快門方面,可以試下落腳架(冇控制器可以較做x秒後先影),
或者夾硬推高爆光補償再用tv mode拉快個快門,
不過個光圈都未用盡,(3.4用得4.5)
都可以試下用av mode set死光圈

Ps其實用av mode好過用p mode, 因為景深5會有太大影響(個缸幾呎深另計@@),但就可以獲得最多光

不過影魚缸用iso80有d貪心啦

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk

QUOTE:
原帖由 apenguin 於 2010-5-31 06:02 發表
Canon應該係白平衡未set 好,試下手動設定.不過如果都仲係有失真就係個相機測wb有問題.
另外,快門方面,可以試下落腳架(冇控制器可以較做x秒後先影),
或者夾硬推高爆光補償再用tv mode拉快個快門,
不過個光圈都 ...

果d我都唔識...無咩點理
我落左細細舊送果d腳架仔影嫁,10秒延遲拍攝
其實iso80都唔貪心呀,有落腳架就快門幾慢都無問題

無頭像
apenguin
水族潛水員

積分 204
帖子 321
威望 1021
ua金錢 0
理想購物積分 79
港幣(hkd) 0
113.253.13.108
用太慢既快門,d草飄一飄就有殘影 ,同埋水面有機會曝光過度,要攞平衡
白平衡好緊要!!!係5同色溫既光下,物體會出現偏色(偏紅/綠/藍)
,有時auto white balance5可以準確修正番

你部canon可以禁func.set,入面有個預設係AWB(=auto white balance)既野,
將佢較到個mon出現自然色(轉佢set左果d) or
用家自訂-->測光(好似話影灰色調會準d,不過我就咁影落個缸都ok)

建議自訂,因為預設果d未必準,自訂既話,(如果5靚)測多幾次就實攞到合適既WB

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk

QUOTE:
原帖由 apenguin 於 2010-5-31 20:29 發表
用太慢既快門,d草飄一飄就有殘影 ,同埋水面有機會曝光過度,要攞平衡
白平衡好緊要!!!係5同色溫既光下,物體會出現偏色(偏紅/綠/藍)
,有時auto white balance5可以準確修正番   ...

oh,師兄好專業