標題: 養螫蝦既一d問題
無頭像
fatshoes528
水族新手

積分 0
帖子 1
威望 1
ua金錢 0
理想購物積分 0
港幣(hkd) 0
註冊 2010-6-13
218.102.232.25
1. 請問以下幾隻糧各有咩優點同埋邊隻比較好 (紅金寶, jbl, 或者其他牌子)
2. 有冇邊隻糧或者其他既沉糧可以幫到隻螫多d鈣,令其換殼容易d/唔會因為換殼不全而死?
3. 同埋想問一問養沼迷既話有冇特別d咩要注意

唔好意思,本人岩岩養所以比較多既問題~thx
另外想問一問呢度賣屯門果個總店有d咩賣架??

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk
218.191.64.45

QUOTE:
原帖由 fatshoes528 於 2010-6-13 22:41 發表
1. 請問以下幾隻糧各有咩優點同埋邊隻比較好 (紅金寶, jbl, 或者其他牌子)
2. 有冇邊隻糧或者其他既沉糧可以幫到隻螫多d鈣,令其換殼容易d/唔會因為換殼不全而死?
3. 同埋想問一問養沼迷既話有冇特別d咩要注意 ...

1. 紅金魚係水晶蝦糧,可能含較多營養,JBL係螯專用糧,多d螯需要既營養
不過分別不大,即使有鈣質,你比左佢亦都唔知對佢有咩幫助同改善左d咩,只有佢知....
紅金魚係正方形片,所以放一塊其實都夠兩隻四隻食.JBL就係幼粒,一粒一隻就差唔多

2. 兩隻都應該會有,最主要唔令隻蝦脫殼不全既係你用既底材,有人用鈣沙、珊瑚砂去養,
水太硬,問題出自呢度,糧好少會影響到換殼
如果你想養好少少,出去買返舊蒙脫石比d螯吧,我一開始養都有落,隻龍紋螯養左年半以上都無脫殼不全問題

3. 養迷螯建議最理想用水草泥養,其次係黑鋼沙、細石春
水溫都係唔好太高會穩陣d、養迷就唔好養魚!!

水族新手
心在UA勳章   忠心耿耿勳章  

積分 124
帖子 316
威望 619
ua金錢 0
理想購物積分 176
港幣(hkd) 0
註冊 2009-4-16
58.152.69.146

QUOTE:
原帖由 fatshoes528 於 2010-6-13 22:41 發表
3. 同埋想問一問養沼迷既話有冇特別d咩要注意

唔好意思,本人岩岩養所以比較多既問題~thx
另外想問一問呢度賣屯門果個總店有d咩賣架??

1. 紅金寶 ....係平,用於草蝦都ok,但用於美螫就唔太好,好似食極都唔飽,用得一排仲唔食
   jbl.... 極不推薦,買左返黎食左幾粒就唔食,仲有差唔多100%未用過,只係得個包裝靚
   tetra....都係唔得,又係螫唔太喜歡,唔可以長餵,你可以睇下址就知
   http://uwantsaqua.freebbs.tw/viewthread.php?tid=6459&extra=page%3D1
   ua 果隻sp-01都唔錯,好多c兄都咁講,我自己都用左差唔多半年!!!!!,都仲用緊,提下你,果隻成日都冇貨,
   唔係好夠貨,可能太多c兄爭既關係 你可以睇下下址,dc兄點講
   http://uwantsaqua.freebbs.tw/viewthread.php?tid=6316&extra=page%3D1

2. 螫脫唔到殼死,同佢本身的基恩有最大關係,雜散得多既子代就會有咁既情況,
    如果想後天加鈣可以加怪粉 同 蒙脫石都得.下址睇下
    http://uwantsaqua.freebbs.tw/viewthread.php?tid=122&extra=page%3D1

3. 唔洗太擔心,螫同迷螫本身就好易養,唔好聽網上d所謂c兄係度亂吹,扮專家,
    你有機會去到ua門市望下門口d杯仔你就會明.......(我以前都比d 所謂專家kwan左 )

4.如果你想養螫果d,品種同用品都會幾齊,不過詳情..你都係最好問返佢地,有時太多人買就會冇貨