標題: [照片 分享] 2010夏季 - 黃金海岸
prince_cock_kb
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
註冊 2007-12-12
222.166.195.145

QUOTE:
原帖由 wmh714 於 2010-7-24 00:23 發表

kb好似誤會左景深呢樣野
景深係講緊用其他景物既濛去突出一樣主題,dc仔通常要開到微距或超微距先做到,
例如話我之前影花,用左超微距去影朵花,後面既草會變得濛左,呢種係景深,
而成日聽人講咩淺景深,要 ...

明你的意思,
文字不能表達我的所有原意 或 難於令人理解

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk
218.191.64.33

QUOTE:
原帖由 prince_cock_kb 於 2010-7-24 00:27 發表

明你的意思,
文字不能表達我的所有原意 或 難於令人理解

雖理解錯左景深,不過原意我都係明既,而海地三種層次去構成一張圖,
張相其實都唔知cut唔cut得岩,所以都係等佢地去評一評吧

水族新手
心在UA勳章   忠心耿耿勳章  

積分 124
帖子 316
威望 619
ua金錢 0
理想購物積分 176
港幣(hkd) 0
註冊 2009-4-16
想問一下最尾果張係影咩?

無頭像
tony0513
水族潛水員

積分 226
帖子 422
威望 1129
ua金錢 0
理想購物積分 25
港幣(hkd) 0
註冊 2010-7-19
125.59.182.205
你地討論緊第2張相??
wmh714大,
我覺得個天可以唔洗cut咁多既,
反而d沙由右邊多到左邊就冇咁,
好似唔係咁平均,
仲有cut完之後更加明顯咁睇到張相係左右唔平衡,

新手個人意見,不喜勿插

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk

QUOTE:
原帖由 tony0513 於 2010-7-24 07:59 發表
你地討論緊第2張相??
wmh714大,
好似唔係咁平均,
http://i303.photobucket.com/albums/nn ...

咁樣講啦,如果似你咁cut法就好似只係普通城市照,因為冇左個海,
而且其實影相好多時都唔會點講平衡,只會睇你取景角度多,平唔平衡都唔太影響張相,
再睇人地評相時都唔會講張相平唔平衡,所以我覺得呢個唔係重點,
重點係kb張相係想影到天海同沙灘,如果cut左個海就冇晒味道了

無頭像
啊健
水族新手

積分 91
帖子 213
威望 455
ua金錢 0
理想購物積分 129
港幣(hkd) 0
註冊 2009-9-14
61.18.4.160
其實景深呢樣野,唔理係dc定單鏡
都可以做到既'...
先講下單鏡,3個大原則,wmh兄應該識既
1.光圈大,景深淺;光圈細,景深闊
2.焦距長,景深淺;焦距短,景深闊
3.攝距長,景深闊;攝距短,景深淺

跟住就講要大家都想知既dc傻瓜機啦
衣家既傻瓜機真係太傻瓜啦
因為一般dc機都會自動調較晒d光圈同快門
要佢用到大光圈有一定既難度
但係.....焦距係可以自己改既
咁就張焦距拉到最遠
雖然光圈會細左
但係因為焦距遠左
所以影出來既景深就會淺左
咁就可以做到境深既效果

至於你地所講既構圖方面
影唔同既相,有唔同既黃金比例
就以影人為例啦
當中可以運用「黃金三分比例」
將重點/人物放在照片1/3的位置
其他黃金比例,有待大家發掘
[好似講得多野得制tim- -]

個人覺得kb用dc機影都影得幾好
講真構圖好好
如果可以換部單鏡機
應用埋境深既技巧
咁就very good啦

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk

QUOTE:
原帖由 啊健 於 2010-7-24 16:27 發表
都可以做到既'...

跟 ...

dc係正常模式底下做唔到景深,只有微距,甚至超微距~
至於張相其實kb真係影得唔錯,cut左相當然別有一番風味既,評相其實好見人見智,
大家都觀點與角度不同,係好主觀~

無頭像
啊健
水族新手

積分 91
帖子 213
威望 455
ua金錢 0
理想購物積分 129
港幣(hkd) 0
註冊 2009-9-14
61.18.4.160
但係....你中意咪讚,唔中意咪走囉何必下下批人批到咁盡呢?...

理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 876433 於 2010-7-24 00:38 發表
想問一下最尾果張係影咩?

沙中影!!!
但效果唔理想,不容易使人明白

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 wmh714 於 2010-7-24 11:02 發表

咁樣講啦,如果似你咁cut法就好似只係普通城市照,因為冇左個海,
而且其實影相好多時都唔會點講平衡,只會睇你取景角度多,平唔平衡都唔太影響張相,
再睇人地評相時都唔會講張相平唔平衡,所以我覺得呢個唔係重點 ...

QUOTE:
原帖由 tony0513 於 2010-7-24 07:59 發表
你地討論緊第2張相??
wmh714大,
好似唔係咁平均,
http://i303.photobucket.com/albums/nn ...

QUOTE:
原帖由 啊健 於 2010-7-24 16:27 發表
都可以做到既'...

跟 ...

新手不太明白咩叫係好<---------我
其實我自己本身不太喜平衡,我喜歡自然美,
如果有留意我影沙同海中間是由左至右下至上斜向,
我個人覺得係全張相的重點,係用黎感覺到樓房既高度及距離感,
左方留有空位(藍天),係加強空間感,加強對比

ps.唔識咩技巧,只係憑感覺,不過都多謝大家多給意見,我會從不同的方向再試

這樣的討論很好啊!!!!!!!!!!!!keep discuss

無頭像
z133z133
水族新手

積分 25
帖子 67
威望 124
ua金錢 0
理想購物積分 0
港幣(hkd) 0
註冊 2009-7-3
218.254.150.7

QUOTE:
你地討論緊第2張相??
wmh714大,
好似唔係咁平均,

good 晒~
(個人覺得..雲霞可以唔要,,會唔會更好?)

無頭像
wmh714
水族半新手

積分 2103
帖子 2482
威望 9517
ua金錢 2
理想購物積分 7
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-3
來自 hk

QUOTE:
原帖由 啊健 於 2010-7-24 21:31 發表
但係....你中意咪讚,唔中意咪走囉何必下下批人批到咁盡呢?...

師兄-.-
你又邊度見到小弟去批到咁盡??
就同之前果位師兄一樣,小弟希望各位比少少意見,佢自己打「不給評論」之類既句子,
我請佢比D意見我,佢話「我好人先唔講,其實你個缸好亂」同一個回覆內,佢加句「你根本就接受唔到批評」
大家黎評下理,我只請佢比意見,佢話我接受唔到批評!?佢自己連意見都冇比過,
我希望收集一下意見而已,竟然比人話我接受唔到批評,好笑
而你仲搞笑,我何來批到盡??我真係唔明白我講錯D咩野,竟然又話我批到咁盡...
唉,我真係超心淡,講真係咪放相出黎就要內容豐富先覆!?
放相出黎請人比意見就一定要比人話自己接受唔到意見!?
比人少少意見就反而比人話批到盡...我真係唔明白各位對我咁大偏見...
既然大家咁唔妥小弟,OK既,我以後只會係各位既POST作加分,以後零評論吧,滿意嗎?

UAE|8LUN7
水族半新手
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章  

積分 4264
帖子 1051
威望 4821
ua金錢 33
理想購物積分 413
港幣(hkd) 0
註冊 2008-2-22
大家討論緊既第二張,
我都係覺得唔cut係最好

(我唔係咩大師)

UAE|8LUN7
水族半新手
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章  

積分 4264
帖子 1051
威望 4821
ua金錢 33
理想購物積分 413
港幣(hkd) 0
註冊 2008-2-22

QUOTE:
原帖由 wmh714 於 2010-7-24 23:25 發表

師兄-.-
你又邊度見到小弟去批到咁盡??
就同之前果位師兄一樣,小弟希望各位比少少意見,佢自己打「不給評論」之類既句子,
我請佢比D意見我,佢話「我好人先唔講,其實你個缸好亂」同一個回覆內,佢加句「你根本 ...

其實你現在就是接受唔到他人的意見中 (冷靜想想吧)

無頭像
z133z133
水族新手

積分 25
帖子 67
威望 124
ua金錢 0
理想購物積分 0
港幣(hkd) 0
註冊 2009-7-3
218.254.150.7
件事由我而起..同大家講句~sorry