標題: ★★ 有個問題唔太明想請教各位師兄 (有相) ★★
無頭像
★小白
水族新手

積分 0
帖子 1
威望 1
ua金錢 0
理想購物積分 0
港幣(hkd) 0
註冊 2010-8-23
119.246.39.119
各位師兄你地好 小弟有幾個問題想請教 ..

1. 圖中既魚同蝦叫咩名(學名+別名) ?
2. 我個缸入面既野都係新買返黎 有冇地方要改善 ?
3. 缸入面有 (20條 藍色魚) (5條 紅色魚) (5條 玻璃魚)

我想知D蝦會唔會好易唔夠氧死? PS小弟屋企好涼 魚缸水溫唔會高
4. 我有一條玻璃魚就反肚 我唔知發生咩事 個身既顏色同其他正常既冇分別

我隔離左我仲有咩要做? (換水? 買藥?)
5. 我D蝦就生BB 我應該點做?
6. 我想問我係唔係要關燈? 通常開幾耐熄幾內?

新手勿插 感謝各位師兄

prince_cock_kb
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
註冊 2007-12-12
222.166.195.145

QUOTE:
原帖由 ★小白 於 2010-8-23 01:53 發表
各位師兄你地好 小弟有幾個問題想請教 ..

1. 圖中既魚同蝦叫咩名(學名+別名) ?
2. 我個缸入面既野都係新買返黎 有冇地方要改善 ?
3. 缸入面有 (20條 藍色魚) (5條 紅色魚) (5條 玻璃魚)

我想知D蝦會唔會 ...

1.依圖中所見到
有玻璃拉拉,紅滿,紅連燈,櫻桃蝦等等
2.缸-依我所見,估計你用的缸是aa套缸,可能已先天不足(我比較直接,不要見怪)
   濾水器,燈等都會有不足的問題,相信一個月內你就會同意.但買了就先維持現狀先好了,不要浪費,到真係不成的時候再問問大定解決問題吧方法.
水-水有點混濁,大概可能有兩個原因,一就係濾水器不足而產生,二係沙未洗干淨.
沙-你用的沙最好就拎起更好,那種沙不合你所養的魚,並且不合於種水草
草-一眼已看出,你所買的是未轉水的陸上草,在你現有的配備中,沒大可能可把牠們種好,建議及早拔掉,以免壞水.
魚-初開缸來說,魚太多了,有超養的情況
3.你用的套缸密封式,加上你有的數量較多,建議加一個小型氣泵較穩健,
   水溫原要用自己的角度估,你家的環境涼快是有優勢,不過你用的套缸散熱比較差,最好建議你加一個溫度計會比較好,之後再行量要否用其他器材降溫
4.玻璃拉拉 是比較敏感的魚,如果魚販沒有定水,大概多數死定,更加不太合用於新開缸所養,現在不變應万變好了
5.都是不變應万變最好
6.所有生物都有作息周期,開關燈最好定時,大概一日8~10小時就為合適

我指證出問題比較直接,問題是想針對要惡,能盡快改善,用最少資源之下,做到最大效果,不要見怪(熟我的各位都應當明白 )
希望幫到你一點點啦

ps.這裡比較和諧,放心沒有人會插你的 ,大把好心人會幫你,不會有只叫你爬文既掛名高手

蝦哈ha
理想VIP
心在UA勳章   忠心耿耿勳章  

積分 336
帖子 318
威望 680
ua金錢 2
理想購物積分 959
港幣(hkd) 0
註冊 2008-11-17
想問下樓主開左缸幾耐?水好白
蝦有冇經常游水?我怕蝦仔生到出來都活不了,希望你會成功
玻璃魚並不易養,我養過幾次都過唔到一個月

蝦哈ha
理想VIP

積分 336
帖子 318
威望 680
ua金錢 2
理想購物積分 959
港幣(hkd) 0
註冊 2008-11-17

QUOTE:
原帖由 prince_cock_kb 於 2010-8-23 03:13 發表

1.依圖中所見到
2.缸-依我所見,估計你用的缸是aa套缸,可能已先天不足(我比較直接,不要見怪)
   濾水器,燈等都會有不足的問題,相信一個月內你就會同意.但買了就先維持 ...

就係知你會搵份心出黎,我先會留係到

水族同好
水族潛水員

積分 262
帖子 268
威望 1312
ua金錢 0
理想購物積分 270
港幣(hkd) 0
註冊 2010-7-10

QUOTE:
原帖由 prince_cock_kb 於 2010-8-23 03:13 發表

1.依圖中所見到
   濾水器,燈等都會有不足的問題,相信一個月內你就會同意.但買了就先維持 ...

好詳細
打左幾耐?