投票標題: [技術交流] 選擇鏡頭的首要條件???  多選 : 最多可選 3 項 [參與投票的會員]
選項 1 : 其他(請註明)
選項 2 : 成像
選項 3 : 景深
選項 4 : 變焦
選項 5 : 放大陪率
選項 6 : TS(移軸鏡頭)
選項 7 : 恆定光圈
選項 8 : IS(防手震)
選項 9 : 大光圈
選項 10 : USM(超聲波馬達)
選項 11 : FTM(全時手動對焦)
選項 12 : 重量
對不起,您無權投票。

標題: [技術交流] 選擇鏡頭的首要條件???
prince_cock_kb
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
註冊 2007-12-12
183.178.40.92
選擇鏡頭的首要條件???

見大家都經常只係放相輯,好少分享及討論技術,
今次開一個我成人都好想請教人既問題,
當大家選擇鏡頭既時候,唔知會已咩為選擇先呢?(最多可選3項)
以上問題以 CANON的技術規格而制定(因為我只係識CANON)當然歡迎其他品牌的用家比意見
這個問題 以 蔽除了 格價/用途/焦距/品牌等空泛性 選擇,假設是不受金錢所限,你會以什麼條件選擇鏡頭?

先講一講自己,係用開CANON既入門機550D,
技術真係麻麻,仍然係學習中,
暫時黎講 ,
我的手選是IS,有IS 真係好好多,當你手震,又唔夠光既時候,加上狀態唔係咁好,佢真係能救你一命
重量係第2, 唔想將興趣變成苦工....................(魚魚已經係.....)
第3就係大光圈 , 大光圈之下真係好影好多,多數成像/景深都會比較出得美

Doioi
理想VIP
Doioioioioioioioioioioioi ...
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
註冊 2010-1-15
192.168.78.5
我揀了……

其他:最近對焦距離,近=水族拍友(我玩單反主要目的)福音

變焦:其實我想揀“焦距”,我覺得能唔能夠對準、覆蓋被攝物比較重要

恆定光圈:令拍攝較靈活多變

理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 Doioi 於 2010-9-15 11:06 發表
我揀了……

其他:最近對焦距離,近=水族拍友(我玩單反主要目的)福音

變焦:其實我想揀“焦距”,我覺得能唔能夠對準、到達被攝物比較重要

恆定光圈:令拍攝較靈活多變

HAHA 完全唔同

PS.咁先好,大家買既野一定唔同,咁就係以低價組織大家庭既基本條件

無頭像
傻頭傻腦
水族新手

積分 60
帖子 219
威望 302
ua金錢 0
理想購物積分 4
港幣(hkd) 0
註冊 2010-8-14
202.66.80.6
價錢~
幾好都好la一睇到個價就唔想買

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 傻頭傻腦 於 2010-9-15 12:42 發表
價錢~
幾好都好la一睇到個價就唔想買

如果唔計價,你會先選邊項多?

另外一問傻兄有邊幾支鏡?

無頭像
傻頭傻腦
水族新手

積分 60
帖子 219
威望 302
ua金錢 0
理想購物積分 4
港幣(hkd) 0
202.66.80.6

QUOTE:
原帖由 prince_cock_kb 於 2010-9-15 22:25 發表

如果唔計價,你會先選邊項多?

另外一問傻兄有邊幾支鏡?

成像 變焦
我只係有50.8 24-105L 55-250 12-24
考慮入小小白

Doioi
理想VIP
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
而家諗返其實當初入手
Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM
可能比
Sigma 18-50 F2.8 EX DC MACRO HSM
更好

無OS真係事倍功半……

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
58.152.69.102

QUOTE:
原帖由 傻頭傻腦 於 2010-9-16 13:50 發表

成像 變焦
我只係有50.8 24-105L 55-250 12-24
考慮入小小白

入左小小白
就可能會冇左支 55-250?

無頭像
傻頭傻腦
水族新手

積分 60
帖子 219
威望 302
ua金錢 0
理想購物積分 4
港幣(hkd) 0
202.66.80.6

QUOTE:
原帖由 prince_cock_kb 於 2010-9-16 18:25 發表

入左小小白
就可能會冇左支 55-250?

係呀~~會SELL~你有興趣?

無頭像
傻頭傻腦
水族新手

積分 60
帖子 219
威望 302
ua金錢 0
理想購物積分 4
港幣(hkd) 0
202.66.80.6
Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM
係一支好鏡~
你未當佢係恆定光圈F4咁用
我之前都想買~但要訂~訂左一個半月都冇回音未買左支24-105
但我買左24-105之後第二日佢打黎話返左貨=,=頂佢
不過死馬用係C記機到好多時都會走焦~要試好多支先得
唔係又要扲返去廠搞搞佢~一搞又要等2個星期先扲得返

Doioi
理想VIP

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 <i>傻頭傻腦</i> 於 2010-9-16 20:56 發表<br />
Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM<br />
係一支好鏡~<br />
你未當佢係恆定光圈F4咁用<br />
我之前都想買~但要訂~訂左一個半月都冇回音未買左支24-105<br />
但我買左24-105之後第二日佢打黎話返左貨=,=頂佢<br />
不過死馬用係C記機 ...

<br />

試好多支先得 - 係指可能只有某型號鏡配550D先會好?

走焦 - 唔怪得知影親都矇,好罕有先會影得清,都掌握唔到拍攝距離……好多其他地方D人都係咁話會走焦

無頭像
傻頭傻腦
水族新手

積分 60
帖子 219
威望 302
ua金錢 0
理想購物積分 4
港幣(hkd) 0
202.66.80.6
死馬用係C記機唔止550 好多機都會走焦
你可以返廠叫佢搞搞佢

Doioi
理想VIP

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 <i>傻頭傻腦</i> 於 2010-9-16 21:34 發表<br />
死馬用係C記機唔止550 好多機都會走焦<br />
你可以返廠叫佢搞搞佢

<br />

因為我成日唔用腳架影,唔知相矇會唔會係手震問題,又或者仲未識對焦……
其實點樣分走焦究竟係人為定係支鏡本身問題?

無頭像
傻頭傻腦
水族新手

積分 60
帖子 219
威望 302
ua金錢 0
理想購物積分 4
港幣(hkd) 0
210.6.217.16
放D相上黎CC

出走@
理想VIP

積分 698
帖子 647
威望 1991
ua金錢 3
理想購物積分 827
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-17
6,7,8 最重要