標題: 我的蝦缸
無頭像
鼓仔
水族新手
心在UA勳章  

積分 73
帖子 204
威望 363
ua金錢 0
理想購物積分 109
港幣(hkd) 0
註冊 2010-10-6
110.4.31.120

QUOTE:
原帖由 貓之報恩 於 2010-12-7 19:57 發表

為什麼不在UA 買呢?佢地試過既野,穩陣好多,唔洗自己做白老鼠,
出魚街就係感啦

我果幾舊飾物買左好內架啦.....果時我都未知有UA呢間野.....
而家知道左之後就小左去魚街買野.....我慈鯛缸入面既有一舊係UA買的
好正

貓之報恩
水族潛水員
心在UA勳章  

積分 354
帖子 175
威望 1269
ua金錢 1
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
註冊 2008-7-13
58.152.69.77

QUOTE:
原帖由 鼓仔 於 2010-12-7 20:07 發表

我果幾舊飾物買左好內架啦.....果時我都未知有UA呢間野.....
而家知道左之後就小左去魚街買野.....我慈鯛缸入面既有一舊係UA買的
好正

c兄有兩個缸?

其實我覺得出得去,又要車錢,而又要做白mouse,真係諗唔過

無頭像
鼓仔
水族新手
心在UA勳章  

積分 73
帖子 204
威望 363
ua金錢 0
理想購物積分 109
港幣(hkd) 0
110.4.31.120

QUOTE:
原帖由 貓之報恩 於 2010-12-7 20:19 發表

c兄有兩個缸?

其實我覺得出得去,又要車錢,而又要做白mouse,真係諗唔過

唔好師兄.....我只係一個新手......
我有一個蝦仔缸同埋一個慈鯛缸.....
蝦仔缸就11X6.5X11
慈鯛缸就8X7X8

而家知錯了.....唔去魚街買了....

無頭像
tony0513
水族潛水員

積分 226
帖子 422
威望 1129
ua金錢 0
理想購物積分 25
港幣(hkd) 0
註冊 2010-7-19
125.59.182.205
點解唔玩迷螫既??
迷我覺得好玩d bor

無頭像
bob.michelin.l
水族新手

積分 13
帖子 11
威望 63
ua金錢 0
理想購物積分 0
港幣(hkd) 0
註冊 2009-2-17
113.111.205.201
講你地唔信,食左當然唔會即死,即死就冇人會放啦
第日換唔到殼死左果時先去諗點解,何必唔一開始就去除呢個可以去除既風險?
我就係以前為左靚,買左個龜用既假石洞,最後蝦仔慢慢死左,
我番缸先發現佢食左好多入面既油漆碎片

我自己養緊天空藍魔同古巴敖既,自問唔係咩高手,但我總比好多教人既人知得多野。
同埋我知道應該點去愛惜蝦仔既生命
唔好因為美敖平,就覺得死左冇所謂

出走@
理想VIP
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 698
帖子 647
威望 1991
ua金錢 3
理想購物積分 827
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-17
183.178.40.92
想請問一下 bob兄會唔會有什麼證據?
例如放了有飾物後會有什麼分解出來?
成份有什麼? 有什麼數值會上升/下降等?
請 提供大家參考,以正視聽,證明給不信你的人看

無頭像
水族新手

積分 13
帖子 11
威望 63
ua金錢 0
理想購物積分 0
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 出走@ 於 2010-12-8 00:34 發表
想請問一下 bob兄會唔會有什麼證據?
例如放了有飾物後會有什麼分解出來?
成份有什麼? 有什麼數值會上升/下降等?
請 提供大家參考,以正視聽,證明給不信你的人看

我同意件野對水質影響極細,我係話D油漆可能會剝落
再而比咩都食既蝦仔放左入口,我冇攞D油去化驗,唔知佢有咩成份
但我相信冇人會覺得食油漆會對蝦仔好囉
而最重既要係,冇需要付上呢個風險,唔放有油漆既野仲有大把野可以比你放

無頭像
水族新手

積分 13
帖子 11
威望 63
ua金錢 0
理想購物積分 0
港幣(hkd) 0
我唔係要挑戰各位,大家同為蝦友應該互相指教
但我好睇過眼而家好多"商業化養殖"既玩家,養唔死就當冇事咁
我地唔係養黎賣,我地當竉物既應該比個好既環境佢地囉

就如樓主個缸咁,除左D油漆之外,眼見都仲有3個問題
1.缺岸:敖蝦唔係大家食果D海洋龍蝦,敖蝦原生地多數係係河流同湖泊,佢地天生有上岸既習慣,而且上岸對敖蝦黎講有實際用途。因為敖蝦本身帶住唔少細菌,有D細菌會係換殼既時間退走,而有D細菌就只可以係水入面生長,一乾就死。敖蝦係有需要既時間會上岸曬死呢D細菌,所以一個好既蝦缸應該要有岸。
2.缺珊瑚骨:珊瑚骨係蝦缸入面有2個主要用途,第一個係穩定pH值,呢個冇咩好講。第二個係分解出鈣質,鈣質合成需要光,所以好既蝦缸要放珊瑚骨同定時開燈。
3.缺少清潔者:眼見得2隻蝦仔... 正所謂蝦螺一家,蝦缸清潔者首推螺,咩螺都OK。螺除左係清潔能手仲係敖蝦補品,久唔久比隻佢食,包你D蝦快高長大。

無頭像
鼓仔
水族新手
心在UA勳章  

積分 73
帖子 204
威望 363
ua金錢 0
理想購物積分 109
港幣(hkd) 0
218.191.32.152

QUOTE:
原帖由 bob.michelin.l 於 2010-12-8 02:42 發表
我唔係要挑戰各位,大家同為蝦友應該互相指教
但我好睇過眼而家好多"商業化養殖"既玩家,養唔死就當冇事咁
我地唔係養黎賣,我地當竉物既應該比個好既環境佢地囉

就如樓主個缸咁,除左D油漆之 ...

1:我真係冇見過人地係敖蝦缸入面整岸,同埋未見過敖蝦會上岸....
2:我記得KB話唔好放珊瑚骨入敖蝦缸,佢話之前有行家用珊瑚骨做底結果日日都要汁屍....
3:我一直都想問蝦缸可唔可以放螺入去,不過未有人答我,而家清楚了,我會買番幾隻放入缸,請問我呢個應該放幾多隻呢?

多謝賜教!

無頭像
鼓仔
水族新手
心在UA勳章  

積分 73
帖子 204
威望 363
ua金錢 0
理想購物積分 109
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 bob.michelin.l 於 2010-12-8 01:45 發表

我同意件野對水質影響極細,我係話D油漆可能會剝落
再而比咩都食既蝦仔放左入口,我冇攞D油去化驗,唔知佢有咩成份
但我相信冇人會覺得食油漆會對蝦仔好囉
而最重既要係,冇需要付上呢個風險,唔放有 ...

我呢件裝飾物放過入好多缸了,一直都冇油漆剝落既問題...

無頭像
水族新手

積分 13
帖子 11
威望 63
ua金錢 0
理想購物積分 0
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 鼓仔 於 2010-12-8 03:23 發表

1:我真係冇見過人地係敖蝦缸入面整岸,同埋未見過敖蝦會上岸....
2:我記得KB話唔好放珊瑚骨入敖蝦缸,佢話之前有行家用珊瑚骨做底結果日日都要汁屍....
3:我一直都想問蝦缸可唔可以放螺入去,不過未有人答我 ...

1.因為整岸要降低水位,咁個缸好洗唔好睇,好少人會咁做
2.呢個問題我未試過,都未聽過,我全部缸都係珊瑚骨做底
3.多少自由發揮

無頭像
鼓仔
水族新手
心在UA勳章  

積分 73
帖子 204
威望 363
ua金錢 0
理想購物積分 109
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 bob.michelin.l 於 2010-12-8 03:37 發表

3.多少自由發揮

1:所以我都唔會咁做....
2:寧可信其有......
3:OK

lemonteax
水族新手
心在UA勳章  

積分 140
帖子 249
威望 698
ua金錢 0
理想購物積分 231
港幣(hkd) 0
註冊 2009-10-10
183.178.40.92

QUOTE:
原帖由 bob.michelin.l 於 2010-12-8 03:37 發表

3.多少自由發揮

1.根據c兄咁講,即係我捉佢出黎1秒,就已經解決左你既pro論
2.鼓兄,我就係kb兄所講的後邊一間(華x)到既受害者,我未黎ua之前我係在u仔上網學玩敖先,
  之後去左華x到問,見佢同網上所講的都一樣,又係用珊瑚骨做底,見佢用,我又跟住用,
  好la....買左返去後,死左一次,再買第二次,如事者又係,機緣巧合之下,比我撞到ua營業中(以前覺得好難就)
  ,入去睇下,首先已經發覺蝦既質素,體色/比例等明顯有分野,再睇清楚多點,見到用的底材及陳設都大有不同,
  終於去問一下,kb都有講你既情況,我初初都半信半疑,那一次都冇買到,之後過了約一星期,真係依照佢既時間去到利寶既垃圾筒睇睇,
  竟然真係大有發現,一朝早見到30-40死屍,真係不吉利,再去華x到看一下,缸內的存量差不多等於靈.
  自此次之後,我就不再信任網上的pro論,養敖叫我用多多東西,但結果反不好,
  轉為一切簡單化後,蝦的狀態及質素更好.後期隨著sum兄同joe兄相繼抱卵之後我都加入了繁殖團.

ps.大家都知小弟好少發言,我唔係要挑戰邊個邊個,小弟都唔係什麼資深玩家,只係養魚一直都不成功(在魚街時),
    上網睇完學完,又係如是者,花了很多年,很多金錢都係不得好結果,係之後去左這裹先得到美滿的收成,
    想分享一下小弟的經歷而已,
    網上資訊太多,大多是不負責任的言論(他們真的不需負責),要好好自己去分析

無頭像
水族新手

積分 13
帖子 11
威望 63
ua金錢 0
理想購物積分 0
港幣(hkd) 0
113.64.220.135

QUOTE:
原帖由 lemonteax 於 2010-12-8 07:32 發表

1.根據c兄咁講,即係我捉佢出黎1秒,就已經解決左你既pro論
2.鼓兄,我就係kb兄所講的後邊一間(華x)到既受害者,我未黎ua之前我係在u仔上網學玩敖先,
  之後去左華x到問,見佢同網上所講的都一樣,又係用珊瑚骨 ...

首先~ 我都唔知話你咩好,你知隻蝦咩時候想上岸咩? 唔知咁你捉佢出黎做咩呢?
同埋捉佢出黎要好一段時間先會乾死D細菌,蝦既呼吸系統好似海綿咁,濕左水可以係陸地呼吸,同時係到慢慢揮發水份,乾哂就呼吸唔到
即係蝦自己知道佢幾時要入番水,你而唔知。 所以先要比佢自己黎。

而下面果D珊瑚死蝦論,我唔明一日死幾十條蝦點解會怪罪於D珊瑚骨,珊瑚骨既分解速度好慢。要令D水質有一定程度既變化需要好一段時間。如果一日死幾十隻蝦,我第一件事諗到水溫。D水族店日頭開冷氣,晚上唔會開,可以造成好大溫差,咁樣死蝦機會十分大。美敖可以適應好唔同既水溫(以22-24度為最佳),但短時間太大既變化就頂唔順。

無頭像
水族新手

積分 13
帖子 11
威望 63
ua金錢 0
理想購物積分 0
港幣(hkd) 0
113.64.220.135
PS. 大家可能都唔會想幫個缸造岸,咁可以TRY下呢個方法

係蝦仔一段時間冇換殼或唔多食野既時間,放佢去一個淺水缸到幾日,等佢有機會上下岸,咁雖然唔係最好,但都解決都問題。

知道佢需要上岸同唔知已經好大分別,最少第日蝦仔有事都知多個解決方法丫
所以唔整岸唔緊要,但千奇唔好排斥第二派既資訊。