標題: 邪流丸的成長過程 @@
~邪流丸~
水族半新手
心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章  

積分 1288
帖子 452
威望 1942
ua金錢 9
理想購物積分 39
港幣(hkd) 0
註冊 2011-1-21
116.48.3.55
28-2-2011

Uploaded with ImageShack.us

4-3-2011

8-3-2011

---------------------------------------------   同場加映  搶食蝦糧------------------------------

本帖最近評分記錄
prince_cock_kb   2011-3-9 02:12  威望  +8   鼓勵分享圖片/影片

貓之報恩
水族潛水員
心在UA勳章  

積分 354
帖子 175
威望 1269
ua金錢 1
理想購物積分 3
港幣(hkd) 0
註冊 2008-7-13
58.152.69.183
幾好,好多魚魚!!
感覺水好似不太清

出走@
理想VIP
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 698
帖子 647
威望 1991
ua金錢 3
理想購物積分 827
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-17
183.178.40.92
c兄,圖一與圖二是同一缸嗎?
*放的位置好像有所不同

~邪流丸~
水族半新手

積分 1288
帖子 452
威望 1942
ua金錢 9
理想購物積分 39
港幣(hkd) 0
116.48.3.55

QUOTE:
原帖由 出走@ 於 2011-3-9 00:18 發表
c兄,圖一與圖二是同一缸嗎?
*放的位置好像有所不同

係牙...同一個缸來的~^^~

出走@
理想VIP
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 698
帖子 647
威望 1991
ua金錢 3
理想購物積分 827
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-17

QUOTE:
原帖由 ~邪流丸~ 於 2011-3-9 00:41 發表

係牙...同一個缸來的~^^~

很多地方還可以改善..加油

Giggs
水族常客
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章  

積分 946
帖子 444
威望 1732
ua金錢 6
理想購物積分 75
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-26
好多米奇老鼠

prince_cock_kb
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
註冊 2007-12-12
5555555...咁就乖喇!!!!把d東西放得整整齊齊(50步笑百步中 )
水好似確實如你所講仲未清...
以個情況有幾個可能性如下..
1.新開缸時濾材未洗淨,殘餘的粉末所造成
解決 : 再一次洗淨濾材,換1/3水
2.啡色生物環,特性於初期成菌較為慢,比例一半,可能拖低了初期成菌進度,導致白濛濛
解決 : 2.1...咩都唔做...只等..時間會比較長(在唔死生物的情況下可行)
         2.2...加入消化菌,psb 等等,加速菌類成長
3.攝影效果,導致太白(因為圖2又冇之後的咁白)
解決 : ed野就要去尋找doioi兄,sum0301兄,傻兄等攝影高手,未係到我出聲的時候

then
e+ 你把缸轉到window台,的確環保地擅用了發展商的建築概念 .
但這是一個陷阱,經日光長期照射,ap-60 泥,再如何強勁的抗藻能力,相信都頂不到多久,更可能有需要雙重防光更好,再引申落去,在陽光直射下日間水溫會急速上升,對魚魚的適應力有所x戰,
再者加上夏天到來時雙重效應下,會更加對蝦隻生命力有所考驗.
要快手一點加上backgroud,你用的紅紙,原意係好,但效能不足,效果未係最好

then2
泥底真係太少了,先不談對草的影響,
太薄的泥底都不是一見好事,依我觀察現時大約只有 around1 至1.5cm,
一般而言最少都有2寸~3寸,這可以有種養菌,淨化水質,有助提升缸的生態循環,可更加平衡等等.
而根據的缸的比例高的位置更可達5寸都可以,可慢慢考慮

then3
水位太低
水位太低,既不美觀,又不合中國人常滿的原則(會比奶奶罵的 ),
水容量越多,對水質平衡的技巧就相對越低,
水多,都可以養多d魚啦,唔會咁易超養
有鑑於你用的heater比較長,水位高可保障你爆暖管的機會率大大降低,
then 濾桶水平放的時候,水位太低都會影響其效能,甚至不能運作

建議加到由頂計下數1寸至寸半 or 上圖貼紙底部就可以

希望幫到你一點點

Roy
水族潛水員
心在UA勳章  

積分 369
帖子 325
威望 1345
ua金錢 1
理想購物積分 20
港幣(hkd) 0
註冊 2008-6-25
幾好

~邪流丸~
水族半新手

積分 1288
帖子 452
威望 1942
ua金錢 9
理想購物積分 39
港幣(hkd) 0
116.48.3.21
5555555...咁就乖喇!!!!把d東西放得整整齊齊(50步笑百步中 )
唔通真係有殘餘粉末.....不過新開缸時.....我洗左好多次
2.啡色生物環,特性於初期成菌較為慢,比例一半,可能拖低了初期成菌進度,導致白濛濛
解決 : 2.1...咩都唔做...只等..時間會比較長(在唔死生物的情況下可行)
一於咩都唔做住...等....等....等....等....睇下會唔會有命案發生....(新住客唔知頂唔頂到呢)         
我用電話影的...可能角度問題...解決 : ed野就要去尋找doioi兄,sum0301兄,傻兄等攝影高手,未係到我出聲的時候

then
e+ 你把缸轉到window台,的確環保地擅用了發展商的建築概念  .
無計啦....無地方....但這是一個陷阱,經日光長期照射,ap-60 泥,再如何強勁的抗藻能力,相信都頂不到多久,更可能有需要雙重防光更好,再引申落去,在陽光直射下日間水溫會急速上升,對魚魚的適應力有所x戰,
要快手一點加上backgroud,你用的紅紙,原意係好,但效能不足,效果未係最好
陽光不會直射到個缸....咁會唔會頂到耐d....
then2
太薄的泥底都不是一見好事,依我觀察現時大約只有 around1 至1.5cm,
一般而言最少都有2寸~3寸,這可以有種養菌,淨化水質,有助提升缸的生態循環,可更加平衡等等.
我會考慮考慮.....(勁驚會"吽"蟲)
then3
水位太低
水位太低,既不美觀,又不合中國人常滿的原則(會比奶奶罵的 ),
有鑑於你用的heater比較長,水位高可保障你爆暖管的機會率大大降低,
then 濾桶水平放的時候,水位太低都會影響其效能,甚至不能運作

已加高水位.....貼紙"meet"左啦....
希望幫到你一點點
謝謝幫忙....

理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
58.152.69.24

QUOTE:
原帖由 ~邪流丸~ 於 2011-3-9 15:23 發表
唔通真係有殘餘粉末.....不過新開缸時.....我洗左好多次

重點不是次數的問題,而是洗出來的水是否已經清澈
一於咩都唔做住...等....等....等....等....睇下會唔會有命案發生....(新住客唔知頂唔頂到呢)

之前問漏左,你的CRS 都係此缸養?
我用電話影的...可能角度問題...解決 : ed野就要去尋找doioi兄,sum0301兄,傻兄等攝影高手,未係到我出聲的時候

then
e+ 你把缸轉到window台,的確環保地擅用了發展商的建築概念  .
無計啦....無地方....用手推開雜物 但這是一個陷阱,經日光長期照射,ap-60 泥,再如何強勁的抗藻能力,相信都頂不到多久,更可能有需要雙重防光更好,再引申落去,在陽光直射下日間水溫會急速上升,對魚魚的適應力有所x戰,
陽光不會直射到個缸....咁會唔會頂到耐d....

會,補充講一句,直射到會死得更快
then2

機會率不在於多與少的問題上,而是最決於用料質素,例如ADA泥就包有,
另外日常打理的功夫是其次
then3
水位太低

得閒又UPDATE下我,等我跟得貼D
希望幫到你一點點
謝謝幫忙....

NP

~邪流丸~
水族半新手

積分 1288
帖子 452
威望 1942
ua金錢 9
理想購物積分 39
港幣(hkd) 0
116.48.3.21
CRS??

NP??

~邪流丸~
水族半新手

積分 1288
帖子 452
威望 1942
ua金錢 9
理想購物積分 39
港幣(hkd) 0
116.48.3.21
then2
機會率不在於多與少的問題上,而是最決於用料質素,例如ADA泥就包有,
另外日常打理的功夫是其次
咁我應該點清潔泥底

then3
水位太低

得閒又UPDATE下我,等我跟得貼D
放心啦..我會不定時update嫁啦

~邪流丸~
水族半新手

積分 1288
帖子 452
威望 1942
ua金錢 9
理想購物積分 39
港幣(hkd) 0
116.49.30.115

本帖最近評分記錄
prince_cock_kb   2011-3-15 01:08  威望  +6   鼓勵分享圖片/影片

UAE|8LUN7
水族半新手
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章  

積分 4264
帖子 1051
威望 4821
ua金錢 33
理想購物積分 413
港幣(hkd) 0
註冊 2008-2-22
感覺好多了

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 ~邪流丸~ 於 2011-3-14 21:57 發表

http: ...

個缸都7788喇!!!!!!
今次就乖乖喇!!!!!
我都可以抖返啖氣喇!!!

嚴重建議個TOPIC 改為 X流丸的成長過程 @@