標題: 六角龍問題,kb 見字請進,thx
無頭像
鼓仔
水族新手
心在UA勳章  

積分 73
帖子 204
威望 363
ua金錢 0
理想購物積分 109
港幣(hkd) 0
註冊 2010-10-6
203.218.3.125
我條六角仔有隻腳斷左啦,有兩隻腳就重傷
而家用生仔兜養住,不過佢唔多食野,而且我都好難餵
有咩方法可以令佢快D好番呀?用“密“皮蟲餵OK嗎?
佢間唔中先游一下?快死了嗎?我好擔心呀!!

prince_cock_kb
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
註冊 2007-12-12
183.178.40.92

QUOTE:
原帖由 鼓仔 於 2011-3-16 00:00 發表
我條六角仔有隻腳斷左啦,有兩隻腳就重傷
而家用生仔兜養住,不過佢唔多食野,而且我都好難餵
有咩方法可以令佢快D好番呀?用“密“皮蟲餵OK嗎?
佢間唔中先游一下?快死了嗎?我好擔心呀!!

................
大多數六角龍都不是整天在游泳的,
都是 掛爐鴨居多....
如果 glo-11 都未能滿足牠......
可 試試 glo-10 及 12
利口性 比 11 更強..
不太建議 mc虫,牠有可能消化不了(太細個now)

最好上傳上比我睇,等我可評估一下他現在的情況

無頭像
鼓仔
水族新手
心在UA勳章  

積分 73
帖子 204
威望 363
ua金錢 0
理想購物積分 109
港幣(hkd) 0

這邊後腳斷了,前腳重傷

這邊前後腳都傷了@@

QUOTE:
原帖由 prince_cock_kb 於 2011-3-16 02:38 發表

................
大多數六角龍都不是整天在游泳的,
都是 掛爐鴨居多....
如果 glo-11 都未能滿足牠......
可 試試 glo-10 及 12
利口性 比 11 更強..
不太建議 mc虫,牠有可能消化不了(太細個now ...

本帖最近評分記錄
prince_cock_kb   2011-3-17 03:09  威望  +3   鼓勵分享圖片/影片

Doioi
理想VIP
Doioioioioioioioioioioioi ...
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
註冊 2010-1-15
203.210.12.5
年幼六角龍再生能力很強,小弟同為白子白化曾經全斷左手左腳,仲有俾黃金仔(6寸長)吞咗上半身再扯返出嚟,隔開之後(而家同同size原生仔共住)個幾月完全生返出嚟
2寸幾六角仔我每2日餵1條2cm左右紅蓮燈或蝦乾

本帖最近評分記錄
prince_cock_kb   2011-3-16 20:02  威望  +5   熱心幫助其他會員

無頭像
鼓仔
水族新手
心在UA勳章  

積分 73
帖子 204
威望 363
ua金錢 0
理想購物積分 109
港幣(hkd) 0
我怕六角仔捱唔到個幾月呀!!!
係咪要放D草or其他野入去生仔兜到呀?
平時係KB到買生物佢都會放D草入袋到架?
我條六角仔岩岩好2吋長^^
餵紅蓮燈??點餵呀??
邊隻蝦乾呀?
我唔想餵蟲,好難餵,條六角仔好似盲左咁,要餵到佢面前,掂佢幾下先識食,好難餵!!!
多謝doioi兄賜教!!

QUOTE:
原帖由 Doioi 於 2011-3-16 19:55 發表
年幼六角龍再生能力很強,小弟同為白子白化曾經全斷左手左腳,仲有俾黃金仔(6寸長)吞咗上半身再扯返出嚟,隔開之後(而家同同size原生仔共住)個幾月完全生返出嚟
2寸幾六角仔我每2日餵1條2cm ...

理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 鼓仔 於 2011-3-17 02:46 發表
我怕六角仔捱唔到個幾月呀!!!
係咪要放D草or其他野入去生仔兜到呀?
平時係KB到買生物佢都會放D草入袋到架?
我條六角仔岩岩好2吋長^^
餵紅蓮燈??點餵呀??
邊隻蝦乾呀?
我唔想餵蟲,好難餵,條六 ...

加入一點簡單的草的確可令環境更舒適
暫不太建議用doioi兄的方法,除非其他方法都不可行之下,用他的方法,可能不能回頭

無頭像
鼓仔
水族新手
心在UA勳章  

積分 73
帖子 204
威望 363
ua金錢 0
理想購物積分 109
港幣(hkd) 0
你指餵食方面?

QUOTE:
原帖由 prince_cock_kb 於 2011-3-17 03:11 發表

加入一點簡單的草的確可令環境更舒適
暫不太建議用doioi兄的方法,除非其他方法都不可行之下,用他的方法,可能不能回頭

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 鼓仔 於 2011-3-17 14:24 發表
你指餵食方面?

yes

無頭像
鼓仔
水族新手
心在UA勳章  

積分 73
帖子 204
威望 363
ua金錢 0
理想購物積分 109
港幣(hkd) 0
而家用水草夾餵,一日餵5,6條蟲

QUOTE:
原帖由 prince_cock_kb 於 2011-3-18 00:31 發表

yes

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 鼓仔 於 2011-3-18 00:59 發表
而家用水草夾餵,一日餵5,6條蟲

佢肯食就好喇
黎緊佢 就可能會搶口

Doioi
理想VIP
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 &lt;i&gt;prince_cock_kb&lt;/i&gt; 於 2011-3-18 01:30 發表&lt;br /&gt;<br />
<br />
&lt;br /&gt;<br />
<br />
佢肯食就好喇&lt;br /&gt;<br />
黎緊佢 就可能會搶口&lt;img src="http://user.freebbs.tw/uwantsaqua/images/13.gif" smilieid="7" border="0" alt="" /&gt;

<br />
係咪療養期要餵易消化食物?
同埋唔好太飽?

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 Doioi 於 2011-3-18 01:44 發表
<br /><br />
<br />
係咪療養期要餵易消化食物?
同埋唔好太飽?

其一,
其二 好似你現在的情況,會吃 GLO-11 的嗎?

THEN 鼓仔同你的養法,要求有所不同

Doioi
理想VIP

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 <i>prince_cock_kb</i> 於 2011-3-18 01:48 發表<br />

<br />

<br />
<br />
其一,<br />
其二 好似你現在的情況,會吃 GLO-11 的嗎?<br />
<br />
THEN 鼓仔同你的養法,要求有所不同

<br />

開頭有餵GLO-11,要夾到埋口先食,就餵大件頭嘢方便快捷

活餌同蝦乾較GLO-11利口所以唔適合鼓兄情況?

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 Doioi 於 2011-3-18 02:47 發表
<br />

開頭有餵GLO-11,要夾到埋口先食,就餵大件頭嘢方便快捷

活餌同蝦乾較GLO-11利口所以唔適合鼓兄情況?

因為初期 的你原意是用六角仔去 把你多出的魚完成一個循環,
但鼓兄 卻混養型,沒有多餘的魚寶寶!!!
我覺得這不太適合他
大家的取向有所不同
THEN 六角仔係要教的...GLO-11 確實要等等他們上來,係比唔到即時食的興奮各位,
但貴為入門的糧草,建議盡量繼續,失守後才逐部轉糧,否則就多麻煩了

總店現在的三條都是 GLO-11 + GEX GUPPY片糧 ,
缸內最近加了了 奈及利亞 教他們覓食,效果唔錯,
仲有一條黑燈, 佢地E+3條都開始追上黎食,反應幾好,

步驟 : 片糧,燈魚追食
         GLO-11 奈及利亞上面
         之後六角仔團跟住!!!!!

無頭像
鼓仔
水族新手
心在UA勳章  

積分 73
帖子 204
威望 363