標題: kb...我輸左比ex-500同cy-20喇
無頭像
kobe
水族潛水員
心在UA勳章  

積分 217
帖子 62
威望 585
ua金錢 1
理想購物積分 47
港幣(hkd) 0
註冊 2010-3-26
218.253.233.229
我到依家仲未整好
太眼訓
依家咩都無得用住
明天再戰...

prince_cock_kb
理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
註冊 2007-12-12
183.178.40.92
仲係唔得,...?
邊到唔得..?
影你既進程上傳比我睇睇..?
睇下有咩幫到手

tkyin1314
水族半新手

積分 1272
帖子 264
威望 1862
ua金錢 9
理想購物積分 144
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-14
119.247.255.182
C兄
2個我都有用WO!
有咩幫到你嫁??

本帖最近評分記錄
prince_cock_kb   2011-3-30 21:19  威望  +1   熱心幫助其他會員

Doioi
理想VIP
Doioioioioioioioioioioioi ...
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
註冊 2010-1-15
14.198.119.14
見到樓主咁慘, 小弟忍唔住要鰜袓M劫分享鮢et ex-500嚘G痛經歷, 希望樓主唔好介意.....

ex-500我整2日........

第1日hea整, 桶底先砌1層bio-02, 另外總共5格飯兜, 由高至低第2-5格砌bio-02 (每格可以砌3層高, 格面仲有位可以放1塊高壓綿扣到上面鶖璁茩禶|頂住), 第2格面我放1塊高壓綿, 第1格我放2塊, 桶注滿水 (滿到蓋實濾頭之後有水瀉出), 桶放鰬同一水平, 駁喉, 反覆開電, 索到水, 又嘔晒入面D氣出, 運作正常

以上唔係建議方法

kb成日教我]先放好濾材, 桶唔好入水, 蓋實濾頭, 濾桶放鬗饁水平低小小鵀鼽m, 駁好出入水喉, 用口鬘X水喉啜, 水自然高向低流由入水喉流入, 當桶滿水而出水喉有水準備湧出一刻開電, 可以將桶內殘流氣泡減至最小, 水流最順

==================================================

起初攪掂之後以為一勞永逸, 點知............

2日後10pm, 機緣巧合放個MA-3落缸先知原來個濾桶停, 之後再用唔啜鴾隤k試整, 都係唔得, 咁啜lor.......嘩, 啜到想死都條入水喉都入唔到水........

好, 個桶放低過個缸(近1m, 小於最大高低水平差), 啜, 都係唔得......

反覆攪, 攪到濾頭都入埋水, 迫住要撬走IN/OUT駁原裝硬喉鶢潃茬嚚X先拆到個濾頭蓋整乾濾頭內籠, 好彩濾頭內籠防水造得好, 無事

將計就計, 既然拆鱄鼽佽w喉鶢潃茬嚚X, 即係可以將條軟喉直接套入濾頭鴷X入水口, 試將入水軟喉啜1啖氣, 等D水湧落薑宏皕戊t將條軟喉套落去濾頭度.............結果當然係水花四濺, 何其壯觀..........

又要拆濾頭整乾D水la........

跟住.......將個濾頭頭城_, 麜\入面個入水口度啜, 水一湧落薛Y刻蓋實個桶, 咁無事la呱!!! 真係work!!! 但係, 出水喉D水流細到同一滴滴無分別.........

一輪大戰都攪到間房烏煙漳氣........

呆呆, 以為個桶低得滯又拎返個桶擺個缸隔離試唔啜, 啜2種方法都唔得.......

5am lor.........

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

同日最後一擊.......

清醒過後先諗起........

係咪濾頭有問題? 不如吉桶試一轉la, 無阻力都索唔到水就係咁先la

突然閃過----->會唔會係綿太厚所以索唔到水呢?

哎, 出事la, 咁簡單狣穻佯.........

咧垓1格2塊綿, 用唔啜鴾隤k就ok..........

鶪@刻真係要俾個數字自己la

再試放返1塊綿鶷1格, 個桶即刻謝

2塊鶷2格, 都係唔得

結論係1塊先得, 唯有密少少洗桶........

錯有錯著, 而家無鰽w喉束縛, 個缸走喉走得方便, 缺點就係水流比較大, 用3,4分軟喉, 水流勁過cy-20用原裝喉好多(小弟其實唔太滿意cy-20個水流), 而ex-500用原裝硬喉, 水流比cy-20細

中段真係覺得cy-20比ex-500好好多, 但攪掂ex-500之後發覺其實佢幾好

樓主加油!!!

結尾送上一張相: (唔知個而家呢個循環好唔好)

本帖最近評分記錄
prince_cock_kb   2011-3-30 21:18  威望  +10   熱心幫助其他會員
prince_cock_kb   2011-3-30 21:18  ua金錢  +1   熱心幫助其他會員

無頭像
kobe
水族潛水員
心在UA勳章  

積分 217
帖子 62
威望 585
ua金錢 1
理想購物積分 47
港幣(hkd) 0
203.145.92.161
先多謝咁多位師兄先

Kb
睇怕個計劃行唔通
個500推cy20既時候  個20唔知做咩成日係唔同既位漏水
加上我d位係岩岩好  試極都漏  真係無晒心機喇
依家放棄20   直接用500黎行   但出奇地發現佢入邊放到既野竟然同20一樣多
真係o晒咀  仲要我已經唔用佢果5格野黎放
可惜仍然未能成功咁行得好好地
水仍然上唔滿  總係差dd    行行下就自己又唔夠水
結果只有再次放棄

仲有出水口條硬喉有段好細既轉彎位   連佢都有滴水既情況出現
真係灰到爆  最慘係水開始白   但我仲未有得用住  睇怕我d蝦媽媽同d仔都命不久已.....

無頭像
kobe
水族潛水員
心在UA勳章  

積分 217
帖子 62
威望 585
ua金錢 1
理想購物積分 47
港幣(hkd) 0
Doioi兄
我試左減白綿  真係好似好左少少咁
但我依家得兩"片"咁多咋    行起上黎點都係唔得順
聽你講用軟喉真係好好咁
但又好似好大工程咁
軟喉用返cy20隻粗喉就得???

點都好  多謝你既幫手
但我真係無心機喇開始
最慘呢排返夜   完全無時間整
連去kb度問下都唔得

蝦仔唯有聽天由命吧.....

理想管理團隊
UA 三巨頭之一
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   理想水族終極皇者勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章   冠軍勳章  

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
58.152.69.1
先唔洗咁灰心
我會盡一切能耐去協助你,
不過大前提你要比我睇到你既情況,
包括你的擺放位置

ps.一圖勝千言萬字

Doioi
理想VIP
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
203.210.12.5
有無水妖頂住先?

無頭像
kobe
水族潛水員
心在UA勳章  

積分 217
帖子 62
威望 585
ua金錢 1
理想購物積分 47
港幣(hkd) 0
Kb   呢樣野我絕對信你會幫我   可惜我依家最欠缺就係時間......

Doioi兄    我都無呀呢樣  睇黎我都係草定$$買蝦啦準備  哈哈

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
58.152.69.1

QUOTE:
原帖由 kobe 於 2011-3-30 16:11 發表
Kb   呢樣野我絕對信你會幫我   可惜我依家最欠缺就係時間......

Doioi兄    我都無呀呢樣  睇黎我都係草定$$買蝦啦準備  哈哈

點都好..c但行返一個先

無頭像
kobe
水族潛水員
心在UA勳章  

積分 217
帖子 62
威望 585
ua金錢 1
理想購物積分 47
港幣(hkd) 0
依家最慘係Cy20好似有少少漏
正所謂兩頭唔到岸真係

理想管理團隊
UA 三巨頭之一

積分 321305
帖子 14218
威望 42023
ua金錢 3129
理想購物積分 59
港幣(hkd) 0
58.152.69.1

QUOTE:
原帖由 kobe 於 2011-3-30 17:15 發表
依家最慘係Cy20好似有少少漏
正所謂兩頭唔到岸真係

氣泵 ?
干電泵 ?
打下氣先都好!!!
AT HOME..?

Giggs
水族常客
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章  

積分 946
帖子 444
威望 1732
ua金錢 6
理想購物積分 75
港幣(hkd) 0
註冊 2008-9-26
58.152.69.1
呢到真係好多好心既C兄,
小弟冇用過唔識,
幫你推推,以示支持

無頭像
kobe
水族潛水員
心在UA勳章  

積分 217
帖子 62
威望 585
ua金錢 1
理想購物積分 47
港幣(hkd) 0
係屋企我仲唔走落黎  哈哈
今晚再戰啦唯有

多謝咁多位c兄

Doioi
理想VIP

積分 6910
帖子 832
威望 22548
ua金錢 24
理想購物積分 68
港幣(hkd) 0
203.210.12.5
唔太了解kobe兄情況 -- ex-500推cy-20

小弟有個cy-20都係要反覆試蓋先唔漏, 所以先轉ex-500

就ex-500而言kobe兄試下飯兜由低至高逐層遞增方式放入濾材, 例如最先淨係最底兜放嘢, 上面4兜吉, 搵個位用個桶仔當缸裝水試, 得就加返嘢落由底數上去第2個兜, 如此類推, 應該會搵到個濾桶嘅索水樽頸位

本帖最近評分記錄
prince_cock_kb   2011-3-30 21:19  威望  +4   有心的回覆