標題: 9/5/11開缸 (1/10/11 +1相)
theoso
水族新手

積分 64
帖子 193
威望 318
ua金錢 0
理想購物積分 31
港幣(hkd) 0
註冊 2011-5-10
203.145.92.182
又執草了。遲d post。仍是9魚。

theoso
水族新手

積分 64
帖子 193
威望 318
ua金錢 0
理想購物積分 31
港幣(hkd) 0
183.178.21.25
大家有冇留意買魚d既時候都會跟d水草, 而大家有冇好好+以運用呢d水草呢??

上次去ua買紅管, 金燈既時間跟左d 水草.

有d得葉既就當然沒法再生啦. 但見到有d係有根既, 我就用剪刀剪開幾節. 之後再插泥到.

慢慢地, 有嫩芽長出來了.

看看圖吧. 用圈 圈起來了. 有3支. 哈哈. 唔好浪費.
見有芽出, 本身d老葉用手拆了.

期望是一片迷矮田

現景, 正面
有d草曲曲的, 不夠光吸引它們向直上生長?

暫告一段落

無頭像
hea_li
水族潛水員

積分 175
帖子 427
威望 873
ua金錢 0
理想購物積分 65
港幣(hkd) 0
註冊 2011-2-26
119.246.110.76
不是,只要後期生長時,轉移方向所發生的問題!!

theoso
水族新手

積分 64
帖子 193
威望 318
ua金錢 0
理想購物積分 31
港幣(hkd) 0
203.145.92.194
為什麼轉向生長?擠迫環境?

theoso
水族新手

積分 64
帖子 193
威望 318
ua金錢 0
理想購物積分 31
港幣(hkd) 0
我知道了, 有可能是出水口 水流撞到d草, 都有機會導致佢生長彎曲.

theoso
水族新手

積分 64
帖子 193
威望 318
ua金錢 0
理想購物積分 31
港幣(hkd) 0
番工 早排同 同事分享下d養魚經, 同事住元朗, 我住屯門. 佢問我: e, 你o係邊到買魚架? 我話: 置樂利寶, 即係要上樓梯o個到, 得1間 實搵到.

同事本身有36" 清缸 有少少沙石地, 沒玩草, 養幾條金魚, 同1d細魚. 但近排在出面買左d魚, 放入缸. 之後導致本身缸入面魚都相繼死亡. 佢決定反缸再養. 反完之後好番d. 再沒魚死了.

過幾日, 佢同我講: 喂, 你買o個間有d唔老實wow. 我去買左d 細粒魚糧, 10幾蚊. (我心諗, 價錢正常吧) 之後佢繼續講: 不過就係6月到期呢. 我問: 11年定12年? 佢話: 11年. 我講: 拎番去試下有冇得換? 你又唔望下先? 佢話: 係啦, 唯有睇下有沒得換吧.

不過話雖如此, 以同事人工, 佢應該唔會去換糧了. 10零蚊當試下. 定係d糧好似 gigi牌 護膚品咁, 只有3個月有效期? 佢好心同我講. 我 .. 有點無奈. 無言以對.

theoso
水族新手

積分 64
帖子 193
威望 318
ua金錢 0
理想購物積分 31
港幣(hkd) 0
近日, 多左行 屯門, 元朗. 就係想 找出/看 多1點 魚鋪. 了解多1點貨品. 提升對魚缸設備, 人地魚缸造景, 鋪局 以及細節去睇. 仲有價$ 學到不少.

我有插花幾年經驗. 讀經濟. 價格歧視 (price discrimation) 常有發生. 舉例 學生 同 成人 坐港鐵. 大家都係坐1個位, 點解 學生收半價而 成人收全費? 呢個就係 價格歧視了.

所以不要 說清貨, 卻把明碼寫了 $68 的東西, 說是 $78賣唷. 我又真的無言. 講得咁白 預左被 ban a/c. 此post 既消失 了.

如當真如此. 連容人既氣量也失去了.

別說: 我唔同人計的. 如果人地同我計. 我就同佢計.
於我而言, 我情願 你就同我計. 你 mark up 貴1貴, 我咪問完 聽完 就走吧. 那麼來得 撇脫一點.

theoso
水族新手

積分 64
帖子 193
威望 318
ua金錢 0
理想購物積分 31
港幣(hkd) 0
最後 真心祝 ua 生意 蒸蒸日上. 越做越大.

因只少了1個我 不會太少的. 加油 加油 fighting.

UAE|8LUN7
水族半新手
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章  

積分 4264
帖子 1051
威望 4821
ua金錢 33
理想購物積分 413
港幣(hkd) 0
註冊 2008-2-22
183.178.40.92

QUOTE:
原帖由 theoso 於 2011-6-1 22:56 發表
最後 真心祝 ua 生意 蒸蒸日上. 越做越大.

因只少了1個我 不會太少的. 加油 加油 fighting.

真係睇到眼火爆,
一個人斤斤計較,單單打打,都唔係第一次,真係唔出聲都唔得,
係我被banned 都要講先岩,
我自己由ua門市未開幫襯到於加,
本身門市 就係明碼實價,好心你唔好自認清高啦,好似要特登搵你笨咁,
次次都係有平比我,包括最近清貨都有平比我,唔見得收貴我,仲有野送比我,
我相信冇必要針對你,唔好覺得自己係比人特別,你繼續讀你既經濟,繼續算爆度盡啦!!!
次次都在於度打埋d無謂野咁單單打打,唔知想點,都唔係男人黎,
我冇讀過咩書,做既係裝修工人,都知咩係禮貌啦,敗類

如果比人咁對你,可能你個人真係太九屎啦!!!如果唔係相信冇人會特登老土你
我真係覺得少左你一人唔會少,但多左你一人真係多好多.
沒有容人之量,斤斤計較的可是你,次次都列曬價錢的精算屍,仲計較過呢師奶

最後我希望大家近期清貨買過野的魚友,大家都講出自己買過既野,有冇平到?平左幾多?仲有冇野送?以正視聽.

我自己先列出
ITEM 原價 清貨價
紅水晶蝦(普通) $22隻 買了十隻$180
STONE-005 $33/XL $75 3XL
三線 $168/對 $70/公魚
菊精 $45(缸內) $60有3
BIO-02 $28包 $110 有5包
D301 $10包 買5送左1,即50
NW-051 $27大支 $23
自問我唔係什麼大客仔,比起幾位VIP,出走兄等等都係極細微,今次我清貨先入左多呢,
我唔係貪平先去買,係想幫下手清貨! 最後講埋呢濕碎野,我臨走前KB中執左 3代草同一個濾材網袋比我,係送既

原居民
水族潛水員
心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章  

積分 351
帖子 507
威望 1253
ua金錢 1
理想購物積分 16
港幣(hkd) 0
註冊 2008-7-19

QUOTE:
原帖由 UAE|8LUN7 於 2011-6-2 00:13 發表

真係睇到眼火爆,
一個人斤斤計較,單單打打,都唔係第一次,真係唔出聲都唔得,
係我被banned 都要講先岩,
我自己由ua門市未開幫襯到於加,
本身門市 就係明碼實價,好心你唔好自認清高啦,好似要特登搵你笨咁 ...

8LUN7兄 你又忍唔住要爆啦!!
雖然你句句佳精,但都係忍下好了,
好似我 LUNCH 時間,笑一下就算吧

什麼 撇脫一點,卻又在長篇大論,真可笑,說得對,明明就是斤斤計較

我比你更少去買野,但次次都好NICE,雖然唔係平得多,但我記得,次次都冇收我尾數

[WRU]00King
[WRU]member

積分 3396
帖子 559
威望 2482
ua金錢 29
理想購物積分 96
港幣(hkd) 0
註冊 2007-12-28

QUOTE:
原帖由 theoso 於 2011-6-1 22:53 發表
近日, 多左行 屯門, 元朗. 就係想 找出/看 多1點 魚鋪. 了解多1點貨品. 提升對魚缸設備, 人地魚缸造景, 鋪局 以及細節去睇. 仲有價$ 學到不少.

我有插花幾年經驗. 讀經濟. 價格歧視 (price discrimation) 常 ...

HA,
我覺得你都幾好笑,說過實情你知,
星期二晚我上左新總店幫手,一心真係想幫手,
整到兩點幾,同左KB 去消夜,勁肚餓駁命叫,埋單我份$五十幾,佢廿幾,
佢都話幫我比埋,仲死都唔比我比,
我真係唔係好相信會為多賺你的10蚊雞

[WRU]00King
[WRU]member

積分 3396
帖子 559
威望 2482
ua金錢 29
理想購物積分 96
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 原居民 於 2011-6-2 01:27 發表

什麼 撇脫一點,卻又在長篇大論,真可笑,說得對,明明就是斤斤計較

我比你更少去買野,但次次都好NICE,雖然 ...

佢就係.........咁頂唔住
換句話說係有正義感,
你重記得佢被 BAN 過啦

[WRU]00King
[WRU]member

積分 3396
帖子 559
威望 2482
ua金錢 29
理想購物積分 96
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 [WRU]00King 於 2011-6-2 01:38 發表

HA,
整到兩點幾,同左KB 去消夜,勁肚餓駁命叫,埋單我份$五十幾,佢廿幾,
我真係唔係好相信會為 ...

補充 我唔係教大家去搵KB著數

[WRU]00King
[WRU]member

積分 3396
帖子 559
威望 2482
ua金錢 29
理想購物積分 96
港幣(hkd) 0

QUOTE:
原帖由 原居民 於 2011-6-2 01:27 發表

我比你更少去買野,但次次都好NICE,雖然 ...

蠢左,我忘記了去掃貨
唯有屈KB 既私人高打

原居民
水族潛水員

積分 351
帖子 507
威望 1253
ua金錢 1
理想購物積分 16
港幣(hkd) 0
註冊 2008-7-19

QUOTE:
原帖由 [WRU]00King 於 2011-6-2 01:41 發表

補充 我唔係教大家去搵KB著數

QUOTE:
原帖由 [WRU]00King 於 2011-6-2 01:38 發表

HA,
我真係唔係好相信會為 ...

早講馬,我又去馬.
對唔住 自打一下先