標題: [case close] 關於星期五買回去的白化鳯尾
sandychan
水族新手

積分 74
帖子 84
威望 369
ua金錢 0
理想購物積分 121
港幣(hkd) 0
註冊 2013-1-5
119.236.38.93
魚魚回家後第一天都還好,精神也很好,但第二天開始發現所有蝦都找地方躲藏起來和整天都不動,到了今天剛還看到那鳯尾追咬其中一條孔雀,咬了一口就反肚了,反而體積小很多的紅蓮燈等魚暫時未見追咬,問一下是魚糧未喂夠還是有其他問題嗎?

理想售後助理
理想水族助理
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 3978
帖子 538
威望 892
ua金錢 38
理想購物積分 0
港幣(hkd) 0
註冊 2008-6-27
183.178.42.164

QUOTE:
原帖由 sandychan 於 2013-1-13 21:37 發表
魚魚回家後第一天都還好,精神也很好,但第二天開始發現所有蝦都找地方躲藏起來和整天都不動,到了今天剛還看到那鳯尾追咬其中一條孔雀,咬了一口就反肚了,反而體積小很多的紅蓮燈等魚暫時未見追咬,問一 ...

請提供相關照片多張,以便我們參考,提供更準確的評估

sandychan
水族新手

積分 74
帖子 84
威望 369
ua金錢 0
理想購物積分 121
港幣(hkd) 0
註冊 2013-1-5
203.186.61.219
好難影相俾您睇,佢點咬其他魚喎
不過我反而想問,而家我個缸有5條粉紅旗,3條紅蓮燈,1條孔雀,1條鳳尾,1條紅白線(唔知有冇記錯名),共11條魚,仲有6-8隻蝦仔,其實如果早晚餵,魚糧既份量要幾多呢?我而家混合餵蟲乾仔同埋粉狀魚糧

理想售後助理
理想水族助理
UA維和部隊勳章   心在UA勳章   忠心耿耿勳章   功不可沒勳章   理想水族榮譽勳章  

積分 3978
帖子 538
威望 892
ua金錢 38
理想購物積分 0
港幣(hkd) 0
註冊 2008-6-27
183.178.42.164

QUOTE:
原帖由 sandychan 於 2013-1-14 10:40 發表
好難影相俾您睇,佢點咬其他魚喎
整個缸的全景情況
不過我反而想問,而家我個缸有5條粉紅旗,3條紅蓮燈,1條孔雀,1條鳳尾,1條紅白線(唔知有冇記錯名),共11條魚,仲有6-8隻蝦仔,其實如果早晚餵,魚糧既份量要幾多呢?我而家混合餵蟲 ...
請上傳你所餵用的飼料圖片,式詳細說明MODEL,
一般而言,一日餵飼2~3餐,每次餵至飽腹為止

sandychan
水族新手

積分 74
帖子 84
威望 369
ua金錢 0
理想購物積分 121
港幣(hkd) 0
註冊 2013-1-5
203.186.61.219

而家菠蘿門口多左塊草皮(而家冇再養螺仔)

條魚琴晚仲捉蝦食添,嚇到有兩隻蝦跳缸自殺
另外,就您所講餵到飽腹為止,但魚唔係唔知飽既咩?餵得太多又會唔會死?